Lecsós pörköltet így?
Kis zsíron pirítok hagymát, majd ráteszem a felaprított paprika, majd paradicsom felét. Amikor ez a lecsó mejdnem kész van, akkor hozzáteszem a húst. Amikor a hús félig megpuhult, akkor belerakom a paprikának majd a paradicsomnak a másik felét, és készrefőzöm.
Természetesen fűszerezem is, csak azt nem írtam bele.
Így milyen lenne? Megpróbáljam így? Még sohasem főztem ilyet.
majdnem fordítva csináld. először tényleg a hagyma, jól elfőzve, vajd zsírjára sütve. erre megy a hús, amit fehéredésig, illetve a leve kiadásáig párolsz fedő alatt.
ha elfőtte kevés vízzel pótolod mindig, csak sűrű szaft legyen . ekkor mehet bele a pirospaprika, a hámozott darabolt paradicsom is. amikor a hűs már puha akkor tedd bele a szeletekre vágott húsos paprikát és annak puhulásáig főzd még lassan.KIveszel egy szelet paprikát és, ha fakanállal el tudod vágni, akkor jó.
ha a parika megpuhult azonnal vedd le tűzről, nehogy a héja leváljon, mert az nem gusztusos.
így lecsósnak is néz ki a pörköltöd, nemcsak annak hívják.
Azt is tudni kell, hogy a hús sokkal lassabban,nehezebben fő meg egy savanyú valamiben = paradicsomban, mint tiszta lében.
Én a helyedben (ha még nem késő) inkább lecsós szeletet készítenék: lisztbe forgatva a husit hirtelen mindkét oldalán megsütném és abból a zsírból (olajból) kiszedném.
Hagymát, zöldpaprikát dinsztelnék, az előre sütött szeleteket ráraknám, ízlés szerint fűszerezném, és földő alatt párolnám. Amikor már majdnem teljesen kész, akkor raknám rá a cikkekre vágott paradicsomot, és főzném készre.
Ez ami óriási tévedés!!! a savas közeg puhítja a húsokat, ha nem hiszed olvass utána. az egybesültet is meg szoktam locsolni pár csepp citromlével vagy ecettel, hogy hamarabb puhuljon.
Ezt nem csak a tapasztalatom mondatja velem, hanem a szakmám is...(élelmiszeripari)
Paradicsomról, és nem citromléről beszélek fiatalember!
És tanulhatsz te könyvből amit akarsz, ill. amit oda írtak, de attól a paradicsomban még a levestészta, vagy a rizs is sokkal később fog megfőni, mintha ugyanazt tiszta, sós vízben teszed.
Ez pedig a gyakorlat!
Én meg a savról, ami mindegyikben benne van. a húst puhítja, a zöldségeket keményíti. ezért teszünk pl a tökfőzelékbe is a főzés elején már egy kis ecetet, hogy szálas maradjon, ne főjön szét idő előtt.
Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul...
Üdvözöl a fiatalember !
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!