Melyik az az étel, ami eddig életed favoritja?
Van olyan étel, amit ha elkészítesz a család egy pillanat alatt eltünteti, bármennyit is főzöl belőle? :)
Van ilyen családi favorit, és ha igen akkor mi, illetve hogy készítitek el?
Nálunk van egy, tulajdonképpen egy fokhagymás-tejfölös-sajtos nokedli baconnel. :)
Az eredeti recept, nem így szólt, de nem volt itthon se tejszín, se 20-féle fűszer, így egyszerűbbre sikerült.
A nokedlit megcsináljuk. Aztán sütünk ki baconszalonnát, annak a zsírjában pirítunk meg zúzott fokhagymát, rátesszük a tejfölt, sózzuk borsozzuk és ez kész. Reszelt trappista sajtot, a nokedlit, és a tejfölös szószt összekeverjük még melegen és így a sajt is megolvad és isteni finom. :) Bacont teszünk rá és kész. :)
Igazából minden általa főzött ételt imádnak, de talán a rakott káposztám a legkelendőbb, tulajdonképpen magam sem ettem még finomabbat annál, mint amit én készítek. Huh, ez most elég beképzelten hangzik, pedig így van. :)
RAGU: jó sok hagymát pirítok olajon, majd pirospaprikával fűszerezem, rádobok rengeteg darálthúst, megpirítom, teszek hozzá paripürét, jó sokat, mert szaftosan szeretjük, fűszerezem borssal és sóval (erősebben kell fűszerezni, mint ahogy gondolnánk), ha szükséges, öntök rá egy kis vizet. Készre főzöm.
Egy magas tepsi alját kirakom fehérboros káposztával (nem főztem meg, csak kicsavarom csap fölött, öblíteni sem kell), ráteszem a ragut, majd vastagon tejföl és így rétegezem, majd káposztával zárom, amit vastagon bekenek tejföllel.
Be a sütőbe és kész. :)
Eléggé különböző az ízlésünk a családban, így konkrétan családi favorit nem annyira van. Talán a rakott krumpli mondható családi favoritnak, azt mindannyian nagyon szeretjük!
A tűzálló tálat kikenjük vajjal vagy zsírral, egy kis zsemlemorzsával megszórjuk. A megfőtt krumplit és a tojást megpucoljuk, majd szeletekre vágjuk, közben a kolbászt és a krinolint is szeletekre vágjuk. A rétegezés mindig máshogy van, egy a lényeg, legalul és legfelelül mindig krumpli sor legyen. Közbe meg szoktuk egy kicsit sózni a krumplis sorokat és 2-3 soronként leöntjük a besamel mártással. A végén a legfelső sorra eloszlatjuk a maradék mártást, majd megszórjuk egy kis kakukfűvel és betesszük sütni. Kb. 10 perccel azelőtt, hogy kész lenne kivesszük és jó sok reszelt sajtot szórunk rá.
A besamel mártást nem tudom pontosan, hogyan csinálja anyukám, de isteni finom szokott lenni. Egyébként régebben natúran csinálta, mostanában fűszerezi is (só, bors, kakukfű vagy magyaros fűszer stb.).
A kolbászból ahogy kifolyik a zsír és összekeveredik a besamellel, ahh, isteni finom. :)
Amit még nagyon szeretünk, az a brassói, de ilyet ritkán szoktunk csinálni.
17/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!