Van valakinek egy jó és gyors lecsó receptje?
Nálam a lecsó így néz ki:
Hagyma, paradicsom, paprika, egy kis kolbász vagy virsli és tojás.
A hagymát és a paprikát kicsit puhítom egy kevés olajon, utána jöhet kolbász majd a paradicsom és végül ráöntöm a felvert tojást (mintha rántottát csinálnék).
Nálam a következő. hagymát dinsztelek zsíron, sóval kicsi vízzel pépesre szinte. erre teszem a paprika felének megfelelő hámozott,apróra darabolt paradicsomot. együtt párolom. utána teszek rá pirospaprikát, majd bele a szeletelt paprikát. fél kiló paradicsomhoz egy kilónyit. a paradicsomos szószban párolom óvatosan, nehogy pöndörödni kezdjen a héja.
egy kis cukrot is teszek bele, hogy korrigáljam a paradicsom savasságát.
tojással szeretjük a legjobban, de kis kolbásszal, jóféle virslivel is szoktam dúsítani.
sűrű szaftnak kell lennie, amiben "harapnivaló" marad a paprika, és nem külön a héj és valami paprikapép.
finom, gyors, olcsó:)
Szálára vágott vöröshagymát és karikára szelt zöldpaprikát kevés zsíron dinsztelek, amikor már kezd puhulni, belerakom a karikára szelt csípős füstölt kolbászt. Amikor a hagyma és paprika kész, hozzárakom a cikkekre vágott, lédús paradicsomot. Amikor elkezd levet engedni, sót, cukrot, őrölt borsot teszek bele.
Esetenként előre főzött rizst keverek bele.
Civakodnék.
A víz(pár kanálnyi) azért kell a hagymára, hogy ne hersegjen, de ne is legyen pirult, szépen simuljon bele a lecsóba. Persze ez már egy magasabb szintű konyhatechnika..
A "jó sok" hagyma megint relatív, mert -szerintem- ne a hagyma adja meg a lecsó gerincét, hanem a jó húsos zöldpaprika, és az érett paradicsom kísérje, a hagyma csak alásegít.
Piros paprika opció, inkább a szemnek, mint az íznek.
Nálam a húsos paprika mellé a hasonló tulajdonságokkal bíró füstölt szalonna sem maradhat el, én mást nem kívánok bele, de hát kinek-kinek.
arányok: 1 tojásnagyságú hagyma, 2 paprika, 1 paradicsom, gyufásskatulyányi füstölt szalonna, 5 cm füstölt parasztkolbász, 2x ennyihez 1 tojás. Ezt szorozzuk a kívánt menyiség szerint.
kisütüm a szalonnát, hozzáadom a karikára vágott kolbászt, hogy egy kicsit süljön meg, ebben habosra pirítom a félkarikára vágott hagymát és a paprika felét (vékonyabbra vágva), azután beleteszem a többi karikára vágott paprikát, mindig keverem, mert vizet nem teszek bele csak a saját levében dinsztelődik, ha lesült zsírjára ezután bele a lebőrözött 1 - 1,5 cm vastag karikára vágottparadicsomot amit nem hagyok teljesen szétfőni, csak ezután sózom (így nem ereszti ki a vizet a zöldség és nem fő hanem süll, az ízek is benne maradnak) erre szétkeverem a tojást (de csak annyit, hogy ne rántotta legyen). Néha még az elején a paprikára teszek egy gerezd fokhagymát, de csak annyit, hogy ne lehessen direkt érezni, csak sejteni hogy van benne. Bármennyit csináltam belőle a kondért is kinyalták. Persze a legjobb szabad tűzön bográcsban. Ja és egyáltalán nem gyors. Ezután és közben is kéknyelű, de még furmintal sem rosz, de ha jó keserű 12°-os ceh sör van az is mehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!