Hogy kell elkésziteni az aranygaluskát?
Aranygaluska
Hozzávalók:
a tésztához:
30 dkg finomliszt,
2 dkg friss élesztõ,
2 1/2-3 dl tej,
5 dkg margarin,
1 tojás sárgája,
csipetnyi só;
a tetejére:
10 dkg darált dió,
15 dkg margarin,
10 dkg porcukor.
Elkészítés:
1 dl langyos tejben feloldjuk az élesztõt és felfuttatjuk. Ezután összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgával, a sóval és annyi langyos tejjel, hogy lágy, de ne híg tésztát kapjunk. Ezután beledagasztjuk a margarint, és lisztezett tálba tesszük a cipóvá formált tésztát. A tetejét is meghintjük kevés liszttel, majd tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztát, és egy kisméretû pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat egymás mellé rakjuk a margarinnal kikent tepsiben, majd megszórjuk diós cukorral és meglocsoljuk olvasztott margarinnal. Ezután a következõ réteg kiszaggatott tésztát rátesszük az elsõ sor tetejére, újra szórunk rá a diós cukorból, és rálocsolunk a margarinból. Addig rakosgatjuk a tepsibe a tésztát, amíg csak tart. A tetejére olvasztott margarin kerül. A tepsit hideg sütõbe toljuk, csak ezután gyújtjuk be a lángot. Közepes hõfokon 35-40 percig sütjük.
Hozzávalók:
• 10 dkg margarin
• 50 dkg liszt
• 3 tojás sárgája
• 2 dkg élesztő
• 2,5 dl tej
• 5 dkg cukor
• csipetnyi só
• 15 dkg darált dió
• A vaníliahabhoz:
• 4 dl tej
• 4 db tojás
• 1 csomag krémpudingpor
• 1 dl tejszín
• 1 csomag vaníliás cukor
• 15 dkg kristálycukor
Elkészítés:
Keverjük össze az élesztőt a meleg tejjel és kevés cukorral, keverjük a lisztbe, dolgozzunk bele 5 dkg puha margarint, a tojások sárgáját, a cukrot és a sót. Gyúrjunk sűrű galuskatésztát. Hagyjuk 1,5 órát meleg helyen kelni. Borítsuk lisztes gyúródeszkára, és szaggassuk ki pogácsaszaggatóval félhold alakúra, helyezzük be egy margarinnal kikent tepsibe szorosan egymás mellé. 5 dkg olvasztott margarinnal locsoljuk meg a pogácsákat. A sorok közé szórjunk darált diót. Hagyjuk fél órát pihenni, majd előmelegített sütőben süssük aranybarnára.
Tanácsok:
Én egy kicsit szoktam nyújtani rajta, úgy szaggatom ki.
A darált diót cukrozom illetve van. cukrot is teszek bele.
A vaníliahab helyett tökéletes a hígabb puding is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!