A lecsósszelethez milyen hús kell és hogyan kell elkésziteni?
Sok mindennel lehet szükség szerint, de talán a karaj a szokásos. Én ide járok legtöbbet:
Lehet karaj, tarja, disznócomb, disznólapocka, csirkecomb, csirkemell, pulykamell, söt akár májból is készithetö.
Régebben - mármint ha a nagymama receptjét akarod utánozni, akkor a tarját vagy combot/lapockát javaslom, akkoriban ugyanis az volt a megszokott alapanyag.
Az én módszerem:
A húst szeletekre vágod, kevés zsiron (lehetöleg disznózsir, nem olaj) átpiritod csikokra vágott hagymával és húsos szalonnával együtt, pici vizet vagy fehér bort öntesz alá, sóval, borssal füszerezed, és fedö alatt kis lángon puhára párolod.
Közben másik edényben (és serpenyöt szeretek használni), csikokra vágott vöröshagymát és paprikát (ha többszinü, akkor szebben néz ki) kevés zsiron többször megkeverve megsütök (nem szoktam soha vizet tenni alá, mert így izesebb marad), esetleg kis ideig fedö alatt párolom, kb 10 perc múlva az összevágott paradicsomot is hozzáteszem és tovább párolom, amig a paradicsom is megpuhul. (Elötte le szoktam szedni a paradicsom héját, mert nem szeretem benne)
Amikor a lecsója kész, akkor ráöntöm a közben megpuhult húsra, és pár pecig várok, hogy összeálljanak az izek.
Van olyan ismerös, aki ilyenkor átönti tüzálló edénybe, (egyesek tejföllel is leöntik), megszórják reszelt sajttal és sütöben átpiritják.
Nálunk párolt rizs, krumplipüré és tészta van hozzá, mert mindenki mással szereti.
Ha még van kérdésed, szivesen válaszolok.
Az utolsóval szinte hajszálra azonos módon készítem a lecsós szeletet.
én is tarjából vagy vastagabb szelet lapockából csinálom, de csirkecombbal is finom.
zsírban hagyományos módon fokhagymás puha-piros húsokat sütök.
egy másik serpenyőben egy jó dús szaftú lecsót készítek, én is hámozott paradicsommal.
a lecsós szaftba átkerülnek a sülthusik, és egy kis ideig
együtt élvezik egymás társaságát.
sült hússal sokkal finomabb, mintha pörköltszerűen készítettük volna.
nálunk is többféle köret jön számításba, tarhonya, rizs, sültkrumpli, petrezselymeskrumpli vagy püré.
a lényeg úgyis a finom testes lecsós szaft,a puhára sült hússal.
van, hogy kétféle köretet csinálok hozzá,kinek-kinek óhaja szerint...:))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!