Sütit szeretnék bevinni a születésnapomon a munkahelyemre, olyan receptet keresek, amikkel kritikus, 'öreg róka' háziasszonyokat is le tudok nyűgözni, javasolnátok nekem?
Akkor leírom az én általam készített almáspitét, meglehet ezt is mindenki máskápp csinálja:)
először is megpucolok annyi almát, hogy negyedekbe vágva , tisztán mérve legalább másfél kiló legyen. ha több nem baj, magasabb a töltelék.a negyed almákat uborkagyalun legyalulom. egy lásasba teszem, és csak annyi ideig párolom, hogy összeessen valamennyire. egy ek. fahéjat teszek bele, 10 deka mazsolát és cukrot az almától függően. inkább savanykás maradjon. ezt hagyom teljesen kihűlni.
a tészta. 35 deka liszt, 12,5 deka margari+ 12,5 deka zsír.
10 deka porcukor, 1 csipet só, fél csomag sütőpor, 1 tojás sárgája, pár kanál tejföl,1 citrom reszelt héja. (reszelés után a leve mehet az almára)
A zsiradékot apró kockákra vágom és a liszttel elmorzsókálom,beleteszem a sütőport a cukrot, a tojás sárgát, a sót, és 1-2 kanál tejfölt, az ujjammal keverni kezdem, majd gyúrni. ha kell még tejfölt adok hozzá, a lényeg,hogy rugalmas sima tészta legyen belőle. az edény fala szinte tiszta marad.
lisztezett deszkára teszem, ott is átgyúrom és hengert formázok belőle. ezt elfelezem és cipóvá formázom őket. nyáron beteszem a hűtőbe kb fél órát pihenni.
utána először az egyik cipót nyújtom a tepsi nagyságára (enyém kb 38x25)és a fára tekerve belehelyezem a sütőpapíros tepsibe.feltekerés előtt lisztezni! villával megszúrkálom és finom prézlivel megszórom. rá a kihűlt alma, amit elsimítok.
erre a másik kinyújtott tészta. ezt is megszúrkálom villával cikkcakkban.
a maradék tojásfehérjét egy kistálban egy kanál porcukorral és egy kanál tejföllel villával felverem.
ecsettel rákenem a tésztára. ameddig el nem fogy.
forró sütőben kezdem sütni, majd 10 perc múlva közepes lángon folytatom.
amikor pirulni kezd, és jön az isteni illat, akkor kész.
szépen szelni csak teljesen kihűlve lehet. tetejét is megszórom szitált porcukorral.
Itthon nem adok annyira a szép egyenletes formákra, de, ha viszek belőle valahova, akkor a férjem a türelmes, pontos szeletelő:))
üdv.
Nekem van egy mézes krémes receptem NAGYMAMÁS :)
Sütős, 3 lapos, isteni.
Nálunk karácsonyi süti :)
Bármit is sütsz, sok sikert és mindenekelőtt nagyon boldog szülinapot:)az a bizonyos tojáshéj már rég leesett,
a nagyikat pedig jó humorral azért el lehet viselni.
üdv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!