Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » "Mindenbe kell egy pici só! "...

"Mindenbe kell egy pici só! " Szerintetek ez igaz?

Figyelt kérdés
Drága jó nagyim mondogatja mindig főzés közben, és kiskoromtól kezdve úgy tanított hogy bármit készítek, tegyek bele egy pici sót. Van aki szerint meg ez hülyeség. Ti mit gondoltok ?:)
2012. jún. 21. 12:39
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
64%
és engem miért kell lepontozni? :(
2012. jún. 21. 13:16
 12/19 anonim ***** válasza:
37%
Madártej?
2012. jún. 21. 13:21
 13/19 anonim ***** válasza:
87%

Hát igen, akkor pontosítsuk a nagyit:

- levesek, pörköltek, köretek főzve, sütve, igen, mindenbe teszünk sót.

- akkoriban párolt zöldségek még nem szerepeltek a magyar konyhán, tehát a nagyi azokról biztosan nem beszélt = ezek lehetnek kivételek

- gyúrt és kavart tésztákba is egy csipet sót teszünk, itt viszont "kivétel erősíti a szabályt" pl. a piskóta, de a palacsintába én egy pici csipettel teszek.

Aki azt mondja, hogy semmibe nem tesz sót, majd az asztalnál mindenki sóz: no én annak a leveséből, pörköltjéből, de még a sült husijából sem ennék szívesen. Ezek azok a kaják, amelyek vagy megkapták időben a magukét, vagy utólag már annyi, mint "halottnak a csók"

2012. jún. 21. 14:29
 14/19 anonim ***** válasza:
81%
Süteményeknél az édes sütikbe is kell egy csipet, hogy jobban kihozza az ízét, és de fordítva is a sósakba egy pici cukor. Sőt még a zöldségekhez is. Mi nem párolóedényben, vagy más divatos cuccokban "pároljuk", hagyományosan pici olaj, rá a zöldségköret, majd a víz. Só nélkül ritka rossz íze van, szóval abba is kell. Húsoknál, húsos ételeknél alap.
2012. jún. 21. 14:56
 15/19 anonim ***** válasza:
59%

a vicc, hogy még a csillaggal jelölt javítást is lepontozták az okosok....

Ha mi nem figyeltünk volna annak idején a nagyijainkra, anyáinkra, akkor most nem lenne mit továbbadni az utánunk következő generációknak.

Szóval nem hülyeség, ahogy a kérdésedben írtad a nagymama

tudása.

2012. jún. 21. 15:49
 16/19 anonim ***** válasza:
17%
Nekem csak a "kell" szócskával van problémám. Semmiképpen sem "kell", mert az a sómennyiség, amit mondjuk a süteményekbe rakunk, elhanyagolható. Magyarán akár rakunk bele egy csipetet, akár nem, szinte teljesen mindegy, ugyanolyan ízt fogunk kapni. Ha egy ételkritikus elé raknánk két egyforma sütit, az egyikbe van egy pici só, a másikban nincs, biztos hogy nem tenne különbséget. Szerintem ez is csak egy olyan konyhai praktika, ami generációról generációra adták a rokonaid, és ehhez foggal-körömmel ragaszkodnak. De ilyen más családokban is van, csak más praktikákkal. Például hogy kell-e olajat rakni a tészta főzővizébe, vagy sem. A szomorú egyedül az, hogy ha két család szokásai ütköznek, rögtön mindenki támadja a másikat. Jelen esetben lepontozza... Attól ő még nem lesz rosszabb, hogy az ő családjában nincsenek meg ezek a szokások. Nálunk sincs ez meg, úgyhogy szerintem sem KELL mindenbe só. Fel lehet háborodni.
2012. jún. 21. 15:56
 17/19 anonim ***** válasza:
48%
sütikbe is kell. kihozza az édes ízt. csokis édességből kihagyhatatlan. kihangsúlyozza a csokit. mindenbe kell. de csak mértékkel.
2012. jún. 21. 23:13
 18/19 anonim ***** válasza:
62%
Igaza van!!!!! Mindenbe kell igen gyümölcs levesbe is teszek , sütikbe is , söt még a grizbe és a tejbe rizsbe is.
2012. jún. 22. 08:35
 19/19 anonim ***** válasza:
47%
Nem KELL, de a nagyi mondja jól. HA egy kicsi gasztronómiai hozzáértés és kultúra szorult beléd akkor teszel egy csipettel még az édes dolgokba is, nem annyit, hogy sót legyen, de a sónak ízfokoző hatása van kis mennyiségbn is. Tökéletesen főztek elődeink mindent, sóval. Volt akkor is párolt zöldság, de nem ilyen kommersz hülyeségekben főztek ami csupán marketingfogás, egytől egyig szinte hanem rendes edényekben, lábosokban, érc és cserépedényekben. És minden jó volt. A só nélkül főtt ételt nem enném meg, az olyan mint a szex partner nélkül...:p...
2012. jún. 22. 09:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!