Akik heti étrendet csinálnak azok tényleg tudnak a konyha pénzen sporolni? Havi szinten mennyit lehet kb igy sporolni?
ezt hogy érted hogy előre megtervezik hogy egy hétre mit főznek?
Én nem tudom ezen hogy lehet spórolni,én mindig úgy főzök ami épp akciós. Pl most tescoba 1000 ft a sertéscomb kilója ezért mexikói rizseshúst csinálok,mert múlthéten a mexikói zöldségkeverék volt olcsó.
Szerintem így könnyebb spórolni,bár ez az én módszerem:)
Lehet spórolni, de csak akkor, ha tartod magad ahhoz, amit beterveztél.
1. Meg kell tervezni az egész heti étrendet az akciós dolgok alapján. (Családdal egyeztetni, pl. mindenki egy napot választhat) Arra figyelni kell, hogy az akciós tényleg olcsó legyen (sokszor ugyanis a nagybetövel kiirt akció drágább, mint a normál ár!)
Utána CSAK azt venni meg, ami az étrendhez kell, célszerü elöre bevásárlólistát irni.
2. SEMMI mást nem szabad venni, akármennyire is jónak tünik, vagy rákivánt valaki.
3. Hetente csak egyszer menni bevásásrolni a lista alapján.
A többi napon csak tejet, kenyeret, stb venni, ami nem áll el hosszabb ideig. (De a tartós tejet böven lehet egyszer egy héten venni, kenyérfélét le lehet fagyasztani, akkor nem kell minden nap menni). De akkor CSAK azt venni és csak az elöre kiszámplt pénzt költeni, többet nem.
4. A boltban NEM kártyával fizetni, hanem elöre kiszámolva készpénzzel.
Ha betartod ezeket, akkor elég sok pénz megmarad. A kajamennyiségeket vagy úgy tervezd, hogy ne legyen maradék, vagy a maradékokat is fel kell használni.
Sok mindenböl lehet kis fantáziával új ételeket késziteni. De van arra is lehetöség, hogy adagonként lefagyasztod és - legalább is nálunk nagyon jól bejött -, hónap végén egy-egy "maradéknapot" tartani. Ez azt jelenti, hogy minden családtag a lefagyasztott kajákból azt választ ki magának, amit akar, igy ugyan lehet, hogy mindenki mást eszik, de föként a gyerekeknek igen jó szórakozást jelent.
ÉN összeírom mindig.
Sőt, azt is melléírom, hogy mit kell hozzá bevásárolni. Ketten vagyunk, ez azt jelenti, hogy kb. 4-5ezerből meg van a heti főzés.
6 napra írom mindig össze (vasárnaponként apáméknál eszünk). Úgy, hogy legyen 1-2 "jobb" kaja, tehát valami hús és legyen benne olcsóbb is, pl. főzelék. Gyakran készítek valami sűrű levest (gulyás, bableves... stb) és ehhez sütök pogit, vagy lángos, berét, mikor mit. Ilyenkor két napig esszük, mert levesből könnyű és olcsó sokat főzni.
Pl. megmutatom, hogy erre hétre miket írtam össze:
spenót főtt krumplival, tojással
bolognai
zöldbabfőzelék répafasirttal
sült oldalas valamilyen krumplival
borsóleves lángossal
Ez csak öt, mert a bolognait és a borsólevest is lehet sokáig enni. Mindig nézd meg, hogy mi az, ami eleve van és ahhoz igazítsda menüt. Nekem pl. van egy darabka oldalasam, tehát megcsinálom. Mindig úgy állítsd össze, hogy a lehető legkevesebbet kelljen vásárolni.
Érdemes rögtön hétfőn bevásárolni hozzá, így minden nap csak benyúlsz a hűtőbe és kész, nincs olyan, hogy "upsz, kimaradt a tejföl, leugrom a boltba"
Remélem, segítettem!
Én hiába tervezném meg a heti menüt, ha nem tudom, mikor mit kapok a boltban.
Nálunk sajnos nagyon spórolni kell, így azokat a húsokat nézem, amik aznap járnak le és így 25, vagy 50%-al olcsóbbak. Ez csak aznap derül ki, a boltban.
Ha több ilyet tudok venni, lefagyasztom, így jó lesz hetekkel később is.
Az akciókat is nézem állandóan a boltokban, nincs munkahelyem, így van időm elmenni minden nap más boltba attól függően, hol mi akciós.
Pl. a tescóban 119ft volt a kenyér, ebből tegnap is vettem 6-ot, ha lefagyasztom, olyan, mintha akkor sült volna kiengedés után.
én így szoktam
megnézem hogy mi olcsó, és abból többet, pl most akciós volt a rúd párizsi abból vettem 4 rúddal-ennek a felét felszeleteltem, bepaníroztam és ment a fagyóba, másik félből volt melegszendvics, pizza, párizsikrém, sült párizsi
levest 2napra főzök
hétvégén sütök le hagymás zsírban májat, húst, azt esszük zsíroskenyérnek vacsorára ha meg marad belőle jó kesz főzelékfeltétnek
káposztát szoktam lereszelni, annak a felét beteszem a fagyóba, majd káposztás rétesnek, palacsintának, tésztának jó lesz
idényzöldségek, gyümölcsök
tartóstej mindig van itthon, abból lehet csinálni tejberizst, palacsintát stb
zöldségekből 1 kilósat szoktam venni az olcsóbb-pl bab, borsó, ezekból lehet levest, főzeléket, köretet készíteni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!