Gyorsan könnyen elkészíthető egyszerű étel?
A rakott tésztát úgy szoktam késziteni (4 személyre), hogy elöször hagymán megpiritok 30-40 dkg darált húst (disznó, marha vagy vegyesen), sóval, borssal, fokhagymával füszerezem. (Ha akarsz tehetsz bele még mást is, de ne túl sokfélet, max. 2-3-at.)
1 dl tejböl, 10 dkg lisztböl meg 10 dkg vajból besamelt fözök, a tüzröl levéve belekeverek 2-3 tojást.
Fél kg tésztát (lehetöleg csavart vagy csöformájú) megfözök nem túl puhára.
A tésztát összekeverem a hússal.
Egy tüzálló tálat VÉKONYAN kiolajozok, a tésztat beleöntöm, megszórom reszelt sajttal (mindenféle maradék sajt jó, ha többféle van, akkor vegyesen még finomabb), ráöntöm a besamelt és sütöben (150-160 fok) addig sütöm, amig a teteje szép piros lesz, (kb 30-50 perc).
Jön a zöldséges szárnyasragu recept is:)
Én öt főre szoktam csinálni, egy jó nagy tepsivel lesz belőle.
Kb 60 deka csirke/pulyka mellet, vagy combfilét csíkokra vágok.
egy közepes fej hagymát zsiradékon megdinsztelek, rádobom a húst, és megsózva fehéredésig kevergetem. fedő alatt addig párolom, míg saját levét ki nem adja, illetve azt el nem fővi. ha szükséges, mindig kicsi vízzel pótolom, míg puha nem lesz. ha a hús megpuhult teszek rá fél kiló (vagy egy 450 gr-os) mexikói zöldségkeveréket, egy csipet
szódabikarbónával (ettől eredeti színűek maradnak)és azzal is párolom egy ideig. maradjanak roppanósak inkább, mint szétfőttek.
Közben kifőzök fél kiló pennét, görbecsőt, csavarttésztát, ami éppen van otthon.
leszűröm és egy nagy keverőtálban összekeverem a raguval.
még fűszerezem borssal, bazsalikommal, majorannával, ami van otthon, ha szükséges még sózom.
egy nagypohár tejfölt kikeverek 2-3 tojással és összekeverem a ragus tésztával.
a tepsit kivajazom és elterítem benne az anyagot. tetejére
bőven szórok reszeltsajtot, ami akár füstölt is lehet.
forró sötőben a sajt pirulásáig sütöm.a tepsim kb 38x25-ös.
nagyon finom úgy is, ha a hagyma előtt egy kis sovány szalonnát sütünk ki és úgy folytatjuk, lehet gombásan is és más zöldségekkel is variálni.
Jó nagy adag, finom és nagyon laktató.
Nálunk nagy siker van a csirkés cukkínis kuszkusznak.
Fehérhagymát (nagy cikekkre vágva) és csírkét (csíkokra vágva) + cukkínit (karikázva) olajon megpárolom és fűszerezem. Majd a kuszkuszt elkeverem benne. Tálaláskor reszeltsajttal megszórom.
15 perc alatt kész, friss, és vacsira is jó (nem terheli meg a gyomrot, de laktat).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!