Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Szeretnék csokis kekszet...

Szeretnék csokis kekszet sütni. Írnátok bevált receptet?

Figyelt kérdés
2009. júl. 1. 12:04
 1/1 anonim ***** válasza:

A kedvencem,rá van kattanva az egész famili.


Zabpelyhes keksz

Hv:

15 dkg puha vaj

6 dkg barna cukor

6 dkg cukornak megfelelő édesítőszer (lehet folyékony is)

1 tojás

15 dkg zabpehely

10 dkg teljesőrlésű liszt

1 kávéskanál őrölt fahéj

1/2 kávéskanál szódabikarbóna

1 csipet só

10 dkg tejcsokoládé, apróra vágva (elhagyható)

Elk:

Előmelegítem a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt terítek egy nagy tepsire.


Összeállítom a tésztát. Egy nagy tálba kimérem a zabpelyhet, rá a lisztet, majd jöhet egy kis szódabikarbóna, egy csipet só és ízesítésnek egy kis fahéj is.


A vajat robotgéppel habosra keverem a kétféle cukorral, majd hozzádolgozom a tojást.


A csokit felaprítom, és a lisztes keverékhez szórom. Majd jöhet a száraz anyaghoz a cukros-tojásos keverék és az egészet fakanállal jól összedolgozom.


A tésztából diónyi adagokat teszek egymás mellé 5 centire az előkészített tepsire, majd ezeket nedves ujjal kicsit ellapítom. Egyszerre nem fér rá az összes tészta a tepsire, ezért miután megsütöttem az első adagot, elkészítem a többi tallért is.


A zabpelyhes tallérokat 10-12 perc alatt megsütöm a meleg sütőben. Amikor készen vannak, még puhák, de ahogy kihűlnek, megszilárdulnak és ropogósak lesznek.


Kb. 30 tallér lesz belőle.


De vannak itt még mások is:


Angol csokis keksz

Hv:

50 dkg margarin

40 dkg dara

40 dkg rétesliszt

20 dkg sima liszt

2 dl tej

4,5 dkg élesztő

3 kávéskanál porcukor

csipet só

1-2 tábla csokoládé felkockázva

Elk:

Egy nagy öblű tálban összekeverjük a darát a rétes liszttel, a sima liszttel, a porcukorral és a sóval. A margarint megolvasztjuk(mikrohullámú sütőben) úgy, hogy ne legyen túl kemény, de túl folyós sem. A megolvasztott margarint ráborítjuk a lisztes keverékre. Az élesztőt elkeverjük a tejjel, majd hozzáadjuk az eddigiekhez. Jól összegyúrjuk. Ha túl kemény vagy sok liszt maradt, adjunk még hozzá egy kis tejet, ha pedig túl laza vagy folyós, szórjunk rá egy kis réteslisztet, s így gyúrjuk tovább. Lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki(kb. 0,5-1 cm vastagra), és szaggassuk ki kör alakú kiszúróval. Helyezzük tepsire és nyomkodjuk bele a csokikockákat. Előmelegített sütőben 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük (10 perc után feljebb kell helyezni a tepsit, hogy az alja ne égjen meg és piruljon).


Zabpelyhes-csokis keksz

Hozzávalók (1 pohár = 250 ml):

• 20 dkg margarin

• 1 pohár cukor

• fél pohár barna cukor

• 2 tojás

• 1 csomag vaníliás cukor

• 1,5 pohár liszt

• 1,5 teáskanál szódabikarbóna

• 2 pohár zabpehely

• 2 pohár zabpehelyliszt

• 1 tábla összetört csokoládé

• 1 pohár mazsola

• 1 csipet só

• 2 teáskanál gyömbérpor

Elk:

Egy tálba tegyük a margarint, majd elektromos habverővel addig keverjük, míg habos nem lesz. Utána tegyük bele a kétféle cukrot, vaníliás cukrot, majd ezzel is keverjük pár percig. Egyenként üssük bele a tojásokat, ha jól összedolgoztuk, adjuk hozzá a liszttel összekevert szódabikarbónát, sót, majd a zabpelyhet, zabpehelylisztet, gyömbért, mazsolát és a csokoládét. Keverjük jól össze.

Egy sütőlapra tegyünk sütőpapírt, majd kanállal halmozzunk dió nagyságú halmokat. Vigyázzunk, hagyjunk közöttük helyet, mert sütéskor kissé szét fognak folyni.

Előmelegített sütőben 140-150 fokon süssük 15-20 percig. Ha kihűlt, jól zárható üvegekben vagy dobozban sokáig eltárolhatjuk.

Fűszerezhetjük még fahéjjal, mézes sütemény fűszerkeverékkel, cukrozott narancshéjjal, de használhatunk készítéséhez fehér csokoládét is.

2009. júl. 1. 12:10
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!