Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan csináljam a bodzaszörpö...

Hogyan csináljam a bodzaszörpöt, hogy ne kezdjen egy hét múlva megerjedni?

Figyelt kérdés

Eddig úgy csináltam, hogy sűrű cukorszirupot főztem (2 liter vízhez 1 kiló cukor), megvártam, amíg kihűlt, hozzáadtam a citromlevet és beleáztattam a bodzavirágokat. Így hagytam 2 napig, majd leszűrtem üvegekbe raktam és a tetejükre késhegynyi szalicilt tettem. Ennek ellenére kb. 1 hét alatt elkezdett megerjedni. Nem értem, hogy miért, azt hittem, hogy a tömény cukor és a szalicil meggátolja.


Mit érdemes másképp csinálnom? Előbb áztassam a virágokat, aztám főzzem össze cukorral és végül rakjam bele a citromlevet? És a meleg csírátlanítja? Vagy szalicil helyett próbálkozzak nátrium-benzoáttal?


2012. máj. 12. 19:39
 1/5 anonim ***** válasza:
50%

én szalicílt se teszek bele, allergiás vagyok rá, a NAbenzoátra meg végképp.

De mielőtt lezárod fel kell főzni,különben erjed mint a must

2012. máj. 12. 19:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
50%
A bodzavirágokkal és a citromlével,cukorral együtt forrald fel,majd szűrd le. Tedd üvegekbe és rakd száraz dunsztba. Akkor nem fog felforrni.
2012. máj. 12. 19:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Én semmilyen tartósítószert nem teszek bele, és nem is forralom fel, mégsem forr meg soha.

A bodzavirágokat (kb. 30-50 dkg), egy karikára vágott (lehetöleg bió, vagy legalább is nem vegyszerezett héjú) citromot leöntöm 2-3 liter hideg vizzel, és hüvös helyen (hütö, hideg kamra) hagyom két napig állni, néha megkeverem. Utána ruhán átszüröm, literenként 60-100 dkg cukorral összekeverem, amig a cukor felolvad, közben langyosra melegitem. Kiforrázott csavaros üvegekbe töltöm, és lezárom.

Több mint 20 éve rakok el így, soha nem forrt meg, meg penészedik, és sokkal ízesebb, mint a felfözött.

2012. máj. 12. 19:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm, akkor az idén megpróbálom a felforralást.
2012. máj. 12. 20:15
 5/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm a segítséget. Az alapján csináltam ahogy mondtátok: műanyag palackokba raktam a szörpöt, ezért nem tudtam kiforrázni, hanem Flóraszeptes vízzel kifertőtlenítettem és kiöblítettem őket, a kupakokat is. A bodzaszörphöz később adtam a cukrot, ekkor egy pillanatra felforraltam, majd még adtam hozzá citromlevet és langyosan a palackokba töltöttem. Végül raktam a tetejükre késhegynyi szalicilt is, biztos, ami biztos.


Most már eltelt két hét, de még nem forrt fel. Azok a palackok sem, amik nincsenek a hűtőben.

2012. máj. 27. 10:51

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!