Hogyan kell török kávét főzni?
A felforrt vízbe teszed a kávét,cukor nélkül. Ha felforrt,akkor leveszed a tűzről. Ha kihűlt,újra felforralod. Ezt teszed legalább háromszor.
Vigyázz,mert hamar kifut forraláskor.Ezután átszűröd a kávét,és akkor teszel bele cukrot.
Azt tudnod kell,hogy a török kávét, akármilyen apró lyukú szűrőn szűröd át,marad benne zacc. Ezért szokták a csészében ivás előtt egy kicsit állni hagyni,hogy a zacc leüljön az aljára.
Így, ahogy a 2-es írja.
Ezért nem is szoktak hozzá kanalat szervírozni, mert az ember automatikusan elkezdi kavarni. Attól kezdve régen rossz! :))
amerre én jártam nem szűrik egyáltalán. valóban egyszer felforralták a vizet, utána bele a kávé és a cukor (nem kérdezik hány cukorral :/)majd újra forralták. tényleg hamar kifut, ott kell állni mellette. utána viszont egy csepp hidegvizet öntöttek bele, amitől leülepedik a zacc.
ügyesen öntötték csészékbe, de azért én mindig éreztem benne a sercegő porkávét.
tényleg felesleges a kanál,azzal csak jobban felkavarná az ember.
nem lett a kedvencem, maradok a presszókávénál:)
Nem mindegy a kávé fajtája. Török kávénak legjobb az Arabica fajta (nem márka, növény fajta), mert aromásabb mint a Robusta ami inkább presszó kávénak jó, abból a gőzölés más anyagokat hoz ki.
Igazi török kávénak a kávét és cukrot (cukrot kihagyhatod ha másal édesíted, édesítőt ne tegyél előre bele!) beleteszed az ibrikbe, felfőzĂd és mikor felhabzik és ki akar futni, gyorsan elhúzod, mikor leülepszik újra felfőzöd, ezt 3x ismétled meg. A végén egy kiskanálnyi hideg vízel leülepíted a zaccot. Az ibrikből habosan csorgatod a findzsákba. Nem kevbergetni.
Máshol, európában török kávénak hívják a forrázott kávét ami kb. 1,5 deci fövő vízel egyenesen a csészében háromszorra leforrázott kávé, a cukrot utána teszik bele, kevergetik, de ivás előtt hagyják leülepedni. Ha nem elég forró a forázó víz, akkor a kávé szemcsék fent maradnak a tetején ami nem jó. A zaccból ami a megivás után marad a csészében, jósolnak a kávéjósok. Nekem ez az igazi kávé. Ez is csak Arabicából jó.
A cukor leülepszik, a kávé nem oldódik hanem összetapad?
Milyen kávéval próbáltad? Csak nem instantal - Nescaféval?
Rendes darált babkávéból kel. Tedd a csuporba, tedd bele a cukrot is, keverd össze, önts rá hideg vizet, keverd meg, forrald.
Az ibrik pedig egynyelű alol szélesebb, felül keskenyebb kávéfőző edény, helyetesítheted egyszerü félliteres csuporral is. A findzsa pedig a füles porcelán kávéscsésze, az arabok kicsi üvegpohárba öntik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!