Kaptam egy nagy tál feketeribizlit, mit csináljak belőle?
muffint
Hozzávalók:
250g liszt, 1 evőkanál sütőpor, 1/2 teáskanál só, 100g cukor, 1 tojás, 120ml tej, 55g olvasztott vaj, 120g fagyasztott feketeribizli
Elkészítés:
30g lisztet és a ribizlit félretenni. Külön kikeverjük a száraz és a nedves hozzávalókat, majd elegyítjük a kettőt, a tésztát a formákba 2/3-ig tölteni. a lisztbe mártott ribizlit a tetejükre szórjuk. 190 fokon 25 percig sütjük.
Ribizli süti mandulával
Hozzávalók:
# A tésztához:
# 3 tojás
# 20 dkg cukor
# 1 csomag vaníliás cukor
# 2,5 dl zsíros tej
# 35 dkg liszt
# 1 csomag sütőpor
# 50 dkg piros ribizli
# 5 dkg feketeribizli
# 5 dkg mandulaforgács
# 1 evőkanál cukor
# Az öntethez:
# 1 dl tejszín
# 5 dkg vaj
# A díszítéshez:
# 1 evőkanál porcukor
# 2 dl tejszín
# 15 dkg piros ribizlifürt
# borsmentalevél
Elkészítés:
1. A tojást a kétféle cukorral krémesre keverjük. Hozzáadjuk a tejet, majd a sütőporral elkevert lisztet. A tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk (magas legyen a széle).
2. A leszemezett és megmosott ribizlit a tésztára szórjuk. A mandulát elkeverjük a cukorral, és a gyümölcs tetejére szórjuk.Előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük.
3. A tejszínt és a vajat egy kis tálkában felforraljuk, és a még forró sütire egyenletesen ráöntjük.
4. Tálaláskor megszórjuk porcukorral. A felvert tejszínnel, a ribizlifürtökkel és a mentalevéllel díszítjük.
Francia likőr
Hozzávalók:
# 1,5 kg feketeribizli,
# 3/4 l jó vörösbor,
# 2 szem szegfűszeg,
# 1 darabka fahéj,
# 2 kg cukor
Elkészítés: A ribizliszemeket mossuk meg, válogassuk ki, majd csepegtetjük le. Ezután helyezzük száraz konyharuhára, itassuk fel a megmaradt vízcseppeket. Tegyük egy edénybe, és addig kevergessük főzés közben, míg a szemecskék széthasadnak. Egy nagyobb uborkásüvegbe helyezzük el a ribizlit, 2 szegfűszeget, a fahéjat és a ribizlit. Öntsük rá a bort. 4-5 napig hűvös helyen hagyjuk állni. Néha keverjük fel fakanállal. Ezután a gyümölcsöt szűrjük le, majd passzírozzuk át, hogy minél több gyümölcslé legyen. Adjuk hozzá a cukrot, kevergessük magas hőmérsékleten addig, míg a cukor elolvad, de nem forr (kb. 2-3 perc a forráspontig). Szűrjük le és töltsük üvegekbe. Ha kihűlt, zárjuk le.
Megjegyzés:
Ezt a likőrt evés után adják, mint *long drink*. Keveset öntünk belőle egy nagyobb pohárba, és ásvanyvízzel töltsük fel. De lehet tonikkal és jégkockával is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!