Milyen ételeket tudnék elkészíteni rezsón?
Levesek, főzelékek, sült- és rántott húsok, főtt tészták, palacsinta, sült hurka-kolbász, sült virsli, sült krumpli, tükörtojás.
Szinte minden, a sült tésztákon és a rakott káposzta, hasonló rakottokon kívül.
De ha pl. rakott krumplit akarsz,írj és holnap ideírom neked a receptet. Bocsi, de most elmegyek alukálni.
egy vagy kétlapos a rezsód? kétlaposaon telesen úgy főzhetsz, mint gázon, csak egy kicsit jobban oda kell figyelni.
egylaposon is, csak agyban le kell szervezni, hogy mit teszünk fel előbb.
tésztát is főzhetsz, ha le is hűti a vizet, hamar kezd újraforrni. csak 5-6 percet kell forrnia, és le kell venni,felretenni fedő alatt. párszor még megkeverni. a saját levében fog megfőni. közben kóstold is meg. ha jónak érzed ( szintén kb 5-6 perc) azonnal öblítsd le, és szűrd le. ezalatt zsiradékot melegítesz egy lábasban és arra teszed a leszűrt tésztát.
rizst is így, előbb a rizs, félretéve jól betakargatva dupla konyharuhába. közben már készülhet a pörkölt, vagy sülhet a hús.ha netán rizibizit akarsz, akkor a rizs után zsiradékon párold mega borsót, pár perc az is. majd, ha a rizs megpuhult akkor összekeverheted.
leveseket is csinálhatsz, de ne ránrtásosat egy lap eseteében, hanem raguszerű, vagy habart legyen, esetleg a lisztleszórásos módszer. azonban mindig jobban kell vigyázni, mert az ellenőrizhetetlen hő miatt akár ki is futhat. legyen a reszó mellett egy hőálló fám vagy műa. tálca, hogy gyorsan át tudd tenni, ha látod, hogy túlforr.
én sokat főztem anno egylapos rezsón az ötvenes években,és tényleg szinte mindent, már ami volt...:)gáz akkor még nem volt, nyáron pedig nem gyújtottunk be a sparhetbe.
én megtanultam, hogy semmi sem lehetetlen. főleg, ha enni akar az ember.
próbálkozz nyugodtan, menni fog:)
sok sikert!
Rakott krumpli sütő nélkül:
Megfőzöd a szokásos módon a krumplit és a tojást. A kolbászt szeld karikára, és kevés zsíron forgasd át egy kicsit, hogy ne legyen teljesen nyers.
Jénaiban rakd össze: a kolbász zsírjának felét először a jénai aljára, majd arra tejfölt raksz. Utána belerakod a krumpli egyik felét, sózod, borsozod (ahogy akarod fűszerezed) majd a tojást szeled rá, utána a kolbász karikákat. Legfelül ismét a krumpli, és arra locsolod a kolbász maradék zsírját. Megkened tejföllel és a jénait tetejével beborítod.
Addig hagyod a rezsón, amíg látod, hogy a tejföl és a kolbász zsírja, szépen összeforrt a benne képződő gőzben. Vigyázz, ki ne fusson a jénai fedele alól.
Készíts az asztalra előre egy vastagon összehajtogatott törölgető-ruha kupacot, hogy amikor összeforrt, arra tudd tenni a jénait, akkor nem fog elcsattanni, de ugyanazzal a mozdulattal a tetejét szedd is le.
Elszáll belőle a gőz, a végeredmény egy olyasmi "szaftos" kaja, mint a jófajta pörkölt, lehet a szaftot kenyérrel tunkolni.
Nagyon szívesen!
Azért, ha valami gondod akad, írj nyugodtan (akár privit is, mert az piros-színnel jön!), segítünk. Évekig főztünk nyáron rezsón, ha a sparheltba nem akartunk begyújtani, gáz meg még akkor nem volt nálunk sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!