Tepsis krumplit csinálok holnap ebédre, de kellene egy kis segítség! Mennyi idő kell kb. a krumplinak? Milyen fűszert tehetnék bele?
Én főzök holnap, de nem szoktam egyedül főzni, ezért kérnék tanácsot.
Tepsis krumplit csinálok, de sajnos csak serpenyőben tudom elkészíteni.
Nagyjából tudom, hogy hogy kell csinálni, két kérdésem lenne.
1) Mennyi idő kell a krumplinak, hogy jó puha legyen?
2) Són kívül milyen fűszert tehetek bele, amitől igazán finom lesz?
A válaszokat előre is köszönöm!
16/L
Szerintem főzd előre - héjában - a krumplit, után felszeleled, és úgy rakod le (már csak sülnie kell).
Szalonna/sonka zsírján süsd (előtte megsütöd a szeletekre vágott szalonnát, kiszeded, aztán a kr.), az már ad neki egy kellemes ízt.
Továbbá hagymát is tehetsz mellé, az is megbolondítja, és úgy már nem is kell más fűszer, hisz a hajma+szalonna (sonka) jó ízt ad neki.
Köszönöm. :)
Úgy terveztem, hogy füstölt szalonnát sütök és annak a zsírján készítem, és teszek alá hagymát, úgy szeretjük! :D
És ha hajába főzöm a krumplit mennyi idő kell neki, hogy megfőljön? 20-25 perc?
nem a föltevéstől, hanem a forrástól számítva kb 25 perc. villával beleszúrsz és meglátod, illetve megérzed, hogy jó-e már.
amúgy jó az elképzelésed, csak bátran vágj bele. egy kis bors, majoranna, fokhagyma is mehet bele.
külön hagymmakarikát is süthetsz, amit a tetejére szórsz.
Esetleg máskor pl. ezt is kipróbálhatod:
A fentiekhez hasonlóan előfőzöd a krumplit héjában, megpucolod, összevagdalod (jó vastag karikákba - úgyis szétroncsolódik majd), és olívaolajban, borsikafűvel meghintve jóóóó barnásra (nem szénné) pirítod. Ez már önmagában egy nagyszerű köret, vagy akár főétel. Ha bírod a sült fokhagymát, akkor érdemes még azt is nyomkodni bele, ízlés szerint, és azzal együtt megpirítani. Zöldséggel, rizzsel (duplaköret, muhhaha), valamilyen rántott cuccal (zöldség, hús, sajt, gomba, ízlés szerint) tálalni. Remek fogás.
Hogy mit mennyi ideig, azt érzésre... a főtt krumpli értelemszerűen akkor van kész, amikor folyékonyan átsiklik benne a villa, a pirítást meg helyben csinálod, és látod mikor barnult meg jól.
Aztán ezzel lehet tovább kísérletezni, ehhez a felálláshoz remekül passzol még a felvert tojással összesütés/főzés, vagy éppen párolt zöldséggel (borsó, répa, kukorica, káposzta, stb.) való összekeverés (esetleg csak mellé téve). Blabla.. a krumpli az egy nagyon jó alapanyag, rendkívül sokféle ételt ki lehet belőle hozni, és nagyon sok fűszer illik hozzá.
Meg lehet próbálni vajjal (meglepően más ízvilág), más olajokkal is (pénztárca kérdése, bár már az olíva se egy olcsó mulatság főzöcskére), illetve zsírokkal - ez utóbbiról nem tudok nyilatkozni, vegetáriánus vagyok. :) De biztos jó lehet úgyis.
Oh, és persze a sózást ne felejtsük el, de ez evidens. :))
19/F
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!