Hogyan tudok egészbensült csirkét ropogósra, de ugyanakkor nem szárazra sütni?
Kezdő szakécs vagyok, elektromos sütővel.
A válaszokat előre is köszönöm :)
+ ha töltöm, akkor hogyan, és mivel? Ilyenkor mennyiben külömbözik a sütési folyamat?
ha gondolod, priviben leírom Neked szívesen, hogy én hogy készítem a töltöttcsirkét.azért priviben, mert szeretném részletesen, érthetően leírni, és a hosszú szöveg lehet, hogy zavarja a többieket:)
elöljáróban annyit, hogy én mindig kettévágom a lábasjószágot, és úgy töltöm meg gombás töltelékkel.így garantáltan átsül, és kellően ropogós is lesz.
Szívesen, teszem itt is:)
kb másfél kilós fiatal csirkét a gerince mellett kettévágok. a zsírzóját kivágom, kidobom de a hájat leszedem és majd melléteszem a tepsibe.
a hasa felől finoman fellazítom a bőrt a gerincig , a combok fölött és köröttük is. a gerinc mellett fixen marad. besózom kívül belül, egy kicsit be is majorannázom.
ehhez a két fél csirkéhez 4-5 zsömlét felkockázok, de már inkább 20-25 deka kenyérbelet, mert a mai zsömlék ehhez pocsékak...szóval ezt leöntöm kevés tejjel, csak annyival, hogy el tudjam kézzel morzsálni, ne legyen lutykos.
egy közepes fej hagymát finomra vágok, zsíron megdinsztelek és ráteszek 25-30 deka szeletelt gombát.
kis sóval fedő alatt párolom.
az áztatott kenyérhez adok egy tojást, borsozom , finoman sózom, és teszek bele egy csokor vágott petrezselymet.
ezt a masszát a zsírjára sült gombára öntöm és addig keverem, míg összeáll, az serpenyő falától elválik.
villával szétterítem és hagyom hűlni egy kicsit.
forrón nem lehet vele dolgozni.Extra finom a töltelék, ha egy kis (elég 10 dekányi) húsos füstölt szalonnával kezdjük a tölteléket, még a hagyma előtt kisütve, csak ekkor a sóval valóban óvatosan bánni.
ha hűlt egy kicsit akkor elfelezem, és megkezdem a csirke bőre alá tölteni. szép egyenletesen mindig egy keveset és a tenyeremmel a tolom arrébb kívülről, hogy mindenhova jusson belőle. a combnál is körbetöltöm. amikor a has felőli részhez érek, letűzöm 1-2 hústűvel. (esetleg fogvájó is jó ) megint eligazgatom a tenyeremmel, hogy szép egyenletes legyen.
ha mindkettő kész olvasztott zsírt teszek egy nagyobb tepsibe, elhelyezem a két fél madarat és a bőrüket is jól átkenem zsírral.a saját zsírjukat is melléteszem.
nem kell sok zsír alájuk, nem kell, hogy tocsogjanak benne.
előmelegített sütőbe teszem és megkezdem kb 180 fokon a sütést.
kb 25 perc múlva megnézem, akkorra általában megfeszül a bőrük, na ilyenkor hústűvel pár helyen megszúrkálom, hogy a gőz ki tudjon jönni, ne repedjen meg .
ekkor egy lapátkanállal alá is nyúluk, egy kicsit megmozgatom őket. a zsírból pár kanállal a bőrre locsolok és megint visszatolom a tepsit. aztán úgy megint 20 perc múlva meglesem, meglocsolom zsírral és így tovább, míg aranybarna ropogós nem lesz. ezt lehet látni, de úgy kb 1 óra 20 perc alatt kész.
kiemelem a zsírból őket és legalább 10 percig pihentetem.
utána kiveszem a hústűket és szépen feldarabolom.
megjegyzem, hogy minden sült csirke csak frissen ropogós,
hidegen már nem, bár a hidegsült is nagyon finom, főleg a töltöttcsirke.
remélem, akit érdekelt végig is olvasta XD.
üdv.
Nagyon szívesen, biztos vagyok benne, hogy ízleni fog.
Sok sikert és jó étvágyat:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!