Méz vagy cukor?
Vigyáz, nehogy megégjen. Természetes és sok vitamint és ásványi anyagot, egészségvédő dolgokat tartalmaz, viszont könnyebben megég, vigyázni kell. Sokan nem esznek cukrot, mert ipari, és nincs benne semmi. Mármint semmi értékes, kivéve a fűtőértékét.
A méz kb 8x drágább a cukornál, viszont aki mézet használ, az nem használ olyan sokat, mint a cukrosok. A cukor mindig többet kíván, a mézzel eltelsz.
"Tele minden jóval
Vitaminok tekintetében a méz szintén nem kell hogy szégyenkezzen: A-, C-, E-vitamin, B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantoténsav) és B6 gazdagon található benne – melyek közül külön is érdemes kiemelni a pantoténsavat, mely a mellékvese hormontermelődésének serkentésével lassítja az öregedést. A méz igen gazdag ásványianyagokban (vas, kálcium, foszfor, magnézium, kálium, nátrium) és antioxidánsokban.
Minden alkalomra
A méz tehát teljes értékű táplálék-kiegészítő, nem csupán a teljesítőképességet fokozza, de a javítja a szívműködést is. Csökkenti a depressziót (különösen a hársméz, mely elismert idegcsillapító és fertőtlenítő hatású). Gyomorfekély, nyombélfekély, gyulladásos megbetegedések esetén érdemes a méz antimikrobiális hatására kiemelt figyelmet fordítani, és mivel a méz gyümölcscukrai glükogénként raktározódnak a májban, ezért májgyengeségnél, de hasnyálmirigy- és epemegbetegedésnél is sikerrel alkalmazható. Különösen a fenyőmézről terjedt el, hogy szamárköhögés, tüdőbajok és légcsőproblémák esetén fejti ki áldásos hatásait, a lépes méz pedig homloküreg-gyulladás esetén nyújthat segítséget. "
"A sok cukor elsavasítja a szervezetet, ami a csontokból vonja el a kálciumot a savak közömbösítésére. Azon kívül depressziót is okozhat, meg a z élezstőgombák is csak szaporodnak.
A cukor hazudik: minél többet eszel - annál több kell. Hagyd el, és egy hét múlva jobban érzed az édes ízt"
Szerintem a méz teljesen más ízvilágot az, mint a cukor, ezért nem minden süteményben jók egymás helyettesítésére, valahol erre rájön még az állag különbsége is.
Az, hogy melyik éri meg jobban, attól is függ, hogy milyen mézet használ az ember és azt hol szerzi be.
A méz is savas kémhatású, csak a repceméz lúgosít, az viszont nem jó süteménybe.
A méz egészségesebb mint a cukor, viszont hő hatására az összes hasznos anyag elvész belőle (akkor is, ha forró teába tesszük - csak langyosba szabad belekeverni a mézet, ha a jótékony hatásait is élvezni akarjuk, nem csak az ízét), de még így is egészségesebb mint a cukor, mert az valóban jobban hizlal.
Természetesen a méz... de sütikbe én nem javaslom, mert a hőhatástól a vitaminok nagy része odavész, ahhoz meg túl drága... szóval én sütikbe mindig cukrot teszek, de nem viszem túlzásba. Ha receptből dolgozom, tudom, hogy a megadott cukormennyiség felével is szuper lesz a süti.
Amúgy a kókuszgolyó a kedvencem, nem kell sütni, ott cukor kizárva, a méz pedig kiválóan érvényesülhet a sok vitaminjával és ízével.
Sütikbe cukrot szoktam tenni de amúgy mézet használok.
A szomszédunk méhész szóval nekik valamivel olcsóbban adja a mézet szóval csak ezért szoktam mézet használni legtöbbször.
Azt kérded, miért?
Szerintem sokan azért, mert a méznek sok haszna van, a cukornak meg hátrányai vannak ugyan, de cserébe előnye mi? Csak az állaga, pl fondannak, Pavlovának ideális. Viszont szerintem is jobb, ha megmarad a cukor a helyén, ritka édességként, pl. cukormáznak. Ahol ki lehet váltani mézzel, ott a méz értékesebb. Ha elbomlik is vitamin a hő hatására, még marad rengeteg értékes ásványi anyag. És finom, jobban szeretem. Mert van íze. Sokféle mézet lehet kapni, mind más.
Szerintem annyira nem drága, végül is olyan sok nem kell belőle! A méz.
Lehet h kilóárra drága, de havi szinten nem e a legnagyobb kiadásunk :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!