Rizspudingot szeretnék késziteni-ajánlanátok egy jó receptet?
rizspuding málnával
Recept (6 személyre)
9,5 dl tej
225 g Arborio rizs
1 vaníliarúd
2,5 dl tejszín
10 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
3 tojás sárgája
1 csipet őrölt fahéj
1/2 tk só
6*1 ek kristálycukor a karamellizáláshoz
12 dkg málna (lehet fagyasztott is, de akkor csak félig kell felengedni tálalás előtt)
A sütőt 160 fokra előmelegítem. A vaníliarudat hosszában kettévágom, a magokat kikaparom és a tejhez keverem, beleteszem a vaníliarudat is és a rizzsel lassú tűzön felfőzöm. 25-30 perc alatt a rizs puhára fő és a tej nagy részét magába szívja, néha meg kell keverni. Amikor a rizs puha és a tej besűrűsödött, leveszem a tűzről, kiszedem a vaníliarudat és hozzákeverem a tejszínt, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojássárgákat és a fahéjat. Visszateszem a tűzre és átforrosítom (nem kell főzni). 6 hőálló tálkába szétosztom a masszát, a tálkálat mély tepsibe teszem és annyi forró vizet öntök a tepsibe, hogy legalább a tálkák feléig érjen. Sütőbe teszem és kb 15 percig sütöm, amíg a massza megszilárdul. A sütőből kivéve 10 percet legalbb pihenjen mielőtt megkapja a karamellizált cukorréteget. Ehhez egy ek. cukrot szórok a puding tetejére és nyílt lánggal karamellizálom. Sütőben is elvégezhető a művelet, ehhez a grillrácshoz a leheteő legközelebb kell a tálkákat helyezni (nem lesz annyira egyenletes, mint a szórópisztollyal).
Langyosan is tálalható, de finomabb, ha a karemellizálás előtt 1-2 órára hűtőbe tesszük a pudingot. A karamellizált cukorréteg tetejére málnát kanalazok.
epres rizpuding
* 15 g vaj
* 50 g rizs
* 1 evőkanál porcukor
* 6 dl tej
* 1 kiskanál vaníliaesszencia
* izlés szerint eperlekvár vagy nádcukorszirup
Vajazzunk ki egy alacsony falú hőálló edényt. Tegyük a rizst és a cukrot bele, öntsük hozzá a tejet és s vanília esszenciát, és adjunk hozzá kevés vajat. 150°C-ra előmelegített sütőben(2-es fokozat) süssük 2 órán át, időnként keverjük meg. Melegen kínáljuk, tetszés szerint eperlekvárral, nádcukorsziruppal vagy gyümölcspürével összekeverve.
ez a recept 4 személyre szól :D
Jómagam tejberizst szoktam készíteni először :megfőzöm vízben és amikor elfőtte vagy félig megfőtt tejjel öntöm le és azzal főzöm teljesen puhára. Ha pudingosat csinálok vagy külön megfőzöm a dr oetkeres port és amolyan bolti milhrise féle lesz vagy mikor a tejet öntöm azt előtte kikeverem cukorral és a porral és mikor kicsi volt a lányom ezt a végén összeturmixoltam.
Mazyolát is szoktam főzni bel mert jó puha lesz mire elkészül vagy valami gyümölcsöt.
Puding szerű lesz ha almával főzöm a rizst és a végén turmix
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!