Mit főzzek a cukorbeteg nagyszüleimnek?
desszert :
Citromkenyér
Hozzávalók:
* 250g vaj
* 20g Canderel édesítő por
* 1 zacskó Cyroma vaníliás ízű fruktóz
* 4 tojás
* csipetnyi só
* 2 citrom leve
* 2 citrom reszelt héja
* 200g búzaliszt
* 50g kukoricaliszt
* 2 teáskanál sütőpor
* 1 zacskó Cyroma citromhéj ízű fruktóz
Elkészítés:
A vajat felolvasztjuk és lehűtjük, majd hozzáadjuk a Canderel édesítő port, a Cyroma vaníliás ízű fruktózt, a tojásokat, a sót, a citrom héját és egy citrom levét. A kétféle lisztet átszitáljuk, és összekeverjük a sütőporral, majd apránként a tésztához adjuk. A tésztát őzgerinc formába öntjük, előmelegített sütőbe 180°C fokon (gázsütő hatos fokozat) a középső rácson kb. 1 órán keresztül sütjük. Ha kész, a formában hagyjuk hűlni 10 percen keresztül, majd kiborítjuk. A máz elkészítése: sűrű krémmé keverjük a másiki citrom levét, lereszelt héját és a Cyroma citromhéj ízű fruktózt, majd bevonjuk vele a sütemény tetejét.
rakott karfiol :
Hozzávalók:
1 fej karfiol
1/2 kg csirke vagy pulyka darálthús
1 nagy fej hagyma
1 paprika
1 paradicsom
só, bors, pirospaprika
zsírszegény tejföl vagy joghurt
Elkészítés:
A karfiolt fém párolóedényben, sós gõzben megpárolom, majd a felét egy kiolajozott jénai edénybe terítem, villával rusztikusra töröm. Közben, amíg a karfiol párolódik, a nagy fej hagymát apróra vágom, olajon megdinsztelem, rádobom a húst, és a paprika, valamint a paradicsom, némi pirospaprika társaságában puhára fõzöm. Hagyhatjuk kicsit bõvebb szaftra, hogy a karfiolt is átjárja, ne legyen száraz. Amikor elkészül, ráterítem a karfiolra, egyenletesen elosztom rajta. Jöhet a karfiol másik fele, végül pedig a tejföl vagy joghurt. Mehet a sütõbe, 180 fokon szerintem 15-20 perc alatt szép pirosra sül. Elvetemültek megszórhatják zabkorpával a tetejét, mintha morzsás karfiol lenne, de ne ámítsuk magunkat, csak olyan lesz, mintha...
Jó étvágyat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!