Paradicsomszosz husgomboccal. Hogyan kell kesziteni?
víz, só , paripüré, -> forr.
3 r.darihusi, sú, bors, 1 r.risz 1 tojás->
gombócol -> beledob -> főz
Kttévág gombi: jó! -> rántás 2-2 kanál olaj és liszt forrón bele forró lébe!
A darálthúst sóval, borssal, kb. egyharmadnyi mosott nyers rizzsel 1-2 tojással (mennyiségtől függ) alaposan összegyúrom és gombócokat formázok belőle. Felteszem annyi vízzel főni, ami éppencsak ellepi. A vízbe is teszek kevés sót és vegetát.
Dobozos sűrített paradicsomot bögrében kevés vízzel símára keverek.
Kevés zsíron (olajon) rántást készítek, kevés hideg vízzel felengedem, ha már forr, belekavarom a bögre paradicsomot. Nagyon kevés vizet használok, inkább legyen sűrű, mint híg! Sót, cukrot adok hozzá ízlés szerint.
Amikor ez megfőtt (és a húsgombóc is a másik edényben), akkor a paradicsomot hozzáöntöm a húsgombóchoz, és egy kicsit forralok még rajtuk. A kettő összeforralása során lesz a paradicsom mártás a megfelelő sűrűségű.
Májkrém nem kell bele, legalábbis én még nem hallottam.
én úgy készítem, hogy pl fél kiló darált húshoz, pírítok
egy kisfej hagymát, amit átforgatok 15 deka rizst. ha üveges a hagyma és a rizs, felöntöm másfélszeres mennyiségű vízzel, és addig főzöm, míg fölszívta a vizet.
öszekeverem a darált hússal, amibe teszek 1 tojást is. sózom, borsozom. vizes kézzel helyes kis gombócokat formázok belőle.
zsiradékon 3 ek. lisztből, kis pirospaprikával rántást készítek. egy liter hideg paradicsomlét készítek elő, amit apránként a rántáshoz adva csomómentesre keverek.
ha sűrűsödik, vízzel még lehet szabályozni, amilyen sűrűre szeretnénk.
én egy kis cukorral is ízesítem, és friss vagy szárított
bazsalikommal. ebbe a kész alapba teszem a húsgombócokat és készre főzöm. egyet elvágok, hogy megfőtt-e, az a biztos.hamar megfő , mert a rizs már majdnem kész benne, a hús pedig a savas paradicsomban hamar megfő.
főtt krumplit is szoktam mellé főzni, úgy kiadósabb.
a fél kilós dobozos par. sűrítményt fél liter vízzel lehet higítani.
Nálunk:
Nyers kolbászhús, kilónként 15 deka nyers rizzsel elkever, majd TV paprikákba tölt. Nagyobb lábasba rakva befőzött paradicsomlével felöntve addig főzzük, míg a déli harang megszólal. (így csak a főzés kezdetét kell eltalálni, a végét a harangszó jelzi...D)
Tejes-lisztes habarással sűrítjük.(éppen csak)
Persze, paprikába töltöm, ha töltött paprikát akarok.
A kérdező most a húsgombócra kíváncsi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!