Paradicsomszosz husgomboccal. Hogyan kell kesziteni?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
víz, só , paripüré, -> forr.
3 r.darihusi, sú, bors, 1 r.risz 1 tojás->
gombócol -> beledob -> főz
Kttévág gombi: jó! -> rántás 2-2 kanál olaj és liszt forrón bele forró lébe!
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
A darálthúst sóval, borssal, kb. egyharmadnyi mosott nyers rizzsel 1-2 tojással (mennyiségtől függ) alaposan összegyúrom és gombócokat formázok belőle. Felteszem annyi vízzel főni, ami éppencsak ellepi. A vízbe is teszek kevés sót és vegetát.
Dobozos sűrített paradicsomot bögrében kevés vízzel símára keverek.
Kevés zsíron (olajon) rántást készítek, kevés hideg vízzel felengedem, ha már forr, belekavarom a bögre paradicsomot. Nagyon kevés vizet használok, inkább legyen sűrű, mint híg! Sót, cukrot adok hozzá ízlés szerint.
Amikor ez megfőtt (és a húsgombóc is a másik edényben), akkor a paradicsomot hozzáöntöm a húsgombóchoz, és egy kicsit forralok még rajtuk. A kettő összeforralása során lesz a paradicsom mártás a megfelelő sűrűségű.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Májkrém nem kell bele, legalábbis én még nem hallottam.
én úgy készítem, hogy pl fél kiló darált húshoz, pírítok
egy kisfej hagymát, amit átforgatok 15 deka rizst. ha üveges a hagyma és a rizs, felöntöm másfélszeres mennyiségű vízzel, és addig főzöm, míg fölszívta a vizet.
öszekeverem a darált hússal, amibe teszek 1 tojást is. sózom, borsozom. vizes kézzel helyes kis gombócokat formázok belőle.
zsiradékon 3 ek. lisztből, kis pirospaprikával rántást készítek. egy liter hideg paradicsomlét készítek elő, amit apránként a rántáshoz adva csomómentesre keverek.
ha sűrűsödik, vízzel még lehet szabályozni, amilyen sűrűre szeretnénk.
én egy kis cukorral is ízesítem, és friss vagy szárított
bazsalikommal. ebbe a kész alapba teszem a húsgombócokat és készre főzöm. egyet elvágok, hogy megfőtt-e, az a biztos.hamar megfő , mert a rizs már majdnem kész benne, a hús pedig a savas paradicsomban hamar megfő.
főtt krumplit is szoktam mellé főzni, úgy kiadósabb.
a fél kilós dobozos par. sűrítményt fél liter vízzel lehet higítani.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Nálunk:
Nyers kolbászhús, kilónként 15 deka nyers rizzsel elkever, majd TV paprikákba tölt. Nagyobb lábasba rakva befőzött paradicsomlével felöntve addig főzzük, míg a déli harang megszólal. (így csak a főzés kezdetét kell eltalálni, a végét a harangszó jelzi...D)
Tejes-lisztes habarással sűrítjük.(éppen csak)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Persze, paprikába töltöm, ha töltött paprikát akarok.
A kérdező most a húsgombócra kíváncsi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!