Mitől palóc-leves a palóc leves?
60 dkg birkahús
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
40 dkg zöldbab
2 burgonya
1 csokor petrezselyem
3 evőkanál olaj
1 kávéskanál pirospaprika
1 mokkáskanál őrölt kömény
1 babérlevél
1 evőkanál liszt
2 dl tejföl
Elkészítés:
A birkahúst megmossuk, konyhai papírtörlővel szárazra töröljük, és kockára vágjuk. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A zöldbabot megtisztítjuk, 2-3 cm-es darabkákra felaprítjuk, megmossuk. A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, és kockára vágjuk. A petrezselymet megmossuk, és felaprítjuk.
Az olajat fazékban felforrósítjuk, beletesszük a hagymát, és üvegesre pároljuk. Hozzátesszük a kockára vágott húst, rövid ideig pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a fokhagymát, megsózzuk, borsozzuk, meghintjük az őrölt köménnyel, beletesszük a babérlevelet, felöntjük kb. 1 és fél liter vízzel, és lefedve félpuhára főzzük. A félig megpuhult húshoz hozzáadjuk a burgonyát, zöldbabot, ismét lefedjük, és puhára főzzük. A tejfölt simára keverjük a liszttel, behabarjuk vele a levest, és kb. 5 percig forraljuk. Petrezselyemmel megszórva, forrón tálaljuk.
Én e szerint a recept szerint főzöm, csak marhahúsból.
Köszi, aranyos vagy. Ment a zöld pacsi!
Majd látom, ha kapok birkát, akkor azt veszek, ha nem, akkor én is megcsinálom marhából. Szeretem az ilyen mindent-bele! leveseket. :)))
én is hasonlóan csinálom, mi palócgulyásnak hívjuk. én disznólapockából készítem, mert azt mindig lehet kapni.
szóval gulyásosan felteszem a csíkokra vágott húst, zöldség megy bele vegyesen, babérlevél, bors, majd krumplikockák. legvégül a sárgahüvelyű zöldbab, amivel puhára főzöm. petrezsem megy még rá. asztalnál nálunk megoszlik az ízesítés ecet és tejföl vonatkozásában.
hogy mitől palóc ? talán a palócföld jellegzetes finomsága.mindenképpen a zöldbab adja meg a jellegzetességét.
mi nagyon szeretjük,tartalmas, finom, szinte egytálételnek is elmegy.
üdv-Szfvárról:))
Köszi!
Neked is zöld-pacsi!
"A palócleves születéséről Ruffy Péter a következőket írja: "olyan patriarkális viszony alakult ki Mikszáth és legidősebb Gundel között, hogy a nagy palóc egyszer azzal fordult hozzá:
- Gundel uram! Készítsen nekem egy olyan levest, amilyent még nem ettem. - És megszületett az ürühúsból készült, zöldbabos, csipetkés leves.""
Lehet, hogy 8,50-nek igaza van? (Ismét ment neked a zöld kéz)
Mivel a csipetkés-változat még mindig késik. (Nincs fent a wikin?)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!