Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogy kell meggybefőttet csinálni?

Hogy kell meggybefőttet csinálni?

Figyelt kérdés
2009. jún. 4. 20:57
 1/3 anonim ***** válasza:

Összetevők

1 kg meggy

30 dkg cukor

víz

szódavíz

nátrium-benzoát - tartósító, szalicil helyett használható



Elkészítés


A vízből és a cukorból szirupot készítünk, ezt félre tesszük és hagyjuk kihűlni. Az üvegeket megtöltjük meggyel, a kihűlt sziruppal felöntjük kb. 3 cm magasan, a többi szódavíz. Tetejére egy késhegynyi nátrium-benzoátot teszünk. Légmentesen zárom!


Egyéb javaslatok


Cukorbetegeknek vagy diétázóknak a cukrot helyettesíthetjük édesítővel is.

A szódavíznek köszönhetően a meggy megtartja még évek múlva is az eredeti színét és állagát.

2009. jún. 4. 21:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim válasza:

ízlés szerint. :)

szóval egy normál méretű befőttesüvegbe, amibe pl. az uborkát is teszik, te meg leveszed a polcról, h otthon befőtt kerüljön bele, kell

- (valóban ízlés szerint, mert attól is függ, mennyire savanyú a meggy) 3-5 evőkanál cukor,

- 2-3 kis darab egész fahéj (persze vehetsz őröltet is, csak vigyázz, abból kevés kell!)

- 2-3 szem egész szegfűszeg (ebből is vehetsz őröltet, szintén vigyázni!)

- valami tartósítószer, én szalicilt szoktam tenni a tetejére, egy késhegynyit


a jól kimosott üvegbe bele szoktam tenni a cukrot, fahéjat, szegfűszeget. aztán a szintén jól megmosott, esetleg kimagozott meggyet. jól bele kell nyomkodni, mert amikor a cukor elolvad, és ahogy fő majd a meggy, össze is megy picit, úh. tömd meg rendesen az üveget. aztán felengedni csurig vízzel. utána a késhegynyi szalicilt a tetejére (ha ez felbontás után meglátszik, egyszerűen dobd ki azt a meggyet, amin van).

ezután én fogok egy nagy lábost, amit kibélelek (nem vastagon) ronggyal, főleg alulról, de ha passzos lesz az üvegek betétele után, akkor oldalról is (ez azért kell, h az üveg ne pattanjon szét, ahogy fő). utána beleállítom az üvegeket, és felöntöm kb. félig vízzel (ezt pótolni kell, ha nagyon elfő!!!).

addig kell főzni (ezt mondja Anyukám), amíg gyöngyözni nem kezd a teteje. na, ezt pont nem látod, ha csurig töltöd... én kb-ra szoktam főzni, de ha első próbálkozásnál nem töltöd meg nagyon az üveget, és lezárás után látszik a víz pereme, az szerintem egyáltalán nem gond. ja, ilyenkor van, h még a cukor nem olvad el teljesen, az nem gond!!

utána még forrón szárazdunsztba teszem (meleg takarók, hálózsákok közé), és ott hagyom nagyon lassan kihűlni. ez több napig is eltarthat. utána kamrapolc, és jó étvágyat!

2009. jún. 4. 22:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:

tényleg ízlés szerint a 2. válaszoló mindnt nagyon jól ír, csak annyit fűznék hozzá, hogy az ízlés lehet más, ne minden üvegbe tégy fahéjat mert, lehet, hjoyg nem fokűg ízleni, csinálj ilyet is olyat is, és én nem tömködök, mivel a befőttlén veszik össze a cslád, szóval x kg meggyből ha nem tömöm több üvegnyi lesz és akkor több a lé, ami nagyon finom.

szóval tényleg ízlés kérdése.

jó befőzést.

2009. jún. 4. 22:50
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!