Bevált, jó sajtos pogácsa receptet szeretnék kérni!?
Tudom, beírom a google keresőbe, és kismillió találtat közül válogathatok. De én olyat szeretnék, amit gyakran süttök otthon, nem keményedik meg, omlós marad legalább néhány napig.
Többféle receptet is kipróbáltam már receptkönyvből és netről is, valahogy egyik sem volt az igaz. Ez a legutóbbi próbálkozásom (csak hogy lássátok, h mi az, ami nem jött be): 50 dkg liszt, 20 dkg reszelt trappista, 2 dkg élesztő, 1 dl tej (az élesztő felfuttatásához), 1,5 dl tejföl, 10 dkg margarin, 1 tojás, 1 ek só
A tészta szépen megkelt, a pogácsák viszont frissen is kemények lettek, egy nappal később már olyan folytósak voltak. Az ízével mondjuk nem volt gond.
Ja, és nem mirelit leveles tésztából akarok pogit sütni! :)
1 kg liszt
1 evőkanál só
2 kis tejföl
2 Rama
3 tojás
2 élesztő 1 dl tejel felfuttatva 1 teáskanál cukorral
50 dkg finomliszt
25 dkg margarin
2 tojássárgája
1 kávéskanál só
2 dl tejföl
1 dl tej
1 kávéskanál cukor
3 dkg élesztő
10 dkg reszelt sajt
1 tojás a kenéshez
A langyos tej-cukor keverékben az élesztőt felfuttatjuk.
A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a sót, a tojássárgákat és a reszelt sajt felét. A közepébe öntjük a tejfölt, végül a megkelt élesztőt és rugalmas tésztává gyúrjuk. Kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, és összehajtogatjuk: alulról felfelé, fölülről lefelé,balról jobbra, jobbról balra. (A sorrend változhat, csak minden hajtogatásnál azonos legyen!)
20 perces szünetekkel 3x ismételjük meg a hajtogatást.
Végül 2 cm vastagságúra kinyújtjuk, kis vagy közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
A pogácsák tetejét megkenjük sós, felvert tojással, a reszelt sajt másik felét ráhalmozzuk, és kizsírozott tepsiben, előmelegített sütőben megsütjük.
Ez a recept a Szalay könyvek sorozat, Receptek a nagyitól, Sós pogácsák, stanglik, csigák c. könyvből van.
Eddigi sajtospogik közül nekem ez ízlett a legjobban.
Ha kipróbálod, írd meg légyszi, hogy milyen lett!
Ha megtalálod a tökéletes sajtos pogi receptjét kérlek azt is írd meg :), én is vevő lennék rá.
Amit írtál receptet, abban nagyon kevés a zsiradék, ez is gond lehet.
Sajnos a pogácsáknak az a baja, hogy csak frissen finomak, ezért és is várok még az "igazira", amelyik másnap is olyan, mint kisülés után...:)
ebből kifolyólag áttértem a krumplis-baconos-sajtos muffinra, amelyik még harmadnap is finom, már, ha marad 2 db belőle:)
Nekünk sem váltak be igazán ezek a pogik. Általában mindegyik frissen jó. Anyukám tud finomat csinálni. Sima kelt tésztát csinál, vékonyra sodorja, megkeni sajt, vaj, tojássárga, só, vegeta keverékével. Föltekeri mint a kalácsot, de nem csigákat metsz belőle, hanem háromszögekre metszi. (remélem érthető). Tetejét megkeni sárgával és megszórja még sajttal vagy szezámmaggal.
De itt is tudni kell finomat dagasztani. Az enyém sosem olyan finom mint az övé. :)
Köszönöm a válaszokat, aranyosak vagytok! Azért megnyugtató, hogy a pogácsa sütés elég misztikus dolog, és nem csak nekem nem megy.
Az a baj, hogy az én legutóbbim frissen sem volt egy nagy durranás, később pláne nem. De azért mindenképpen próbálkozom tovább, az ajánlottak közül is próbálok majd, és ha sikerül maradandót (vagy inkább nagyon hamar elfogyósat :) alkotni, mindenképpen megosztom!
Az anyós- jelöltem isteni pogácsát szokott sütni, de tőle nem akarom elkérni a receptjét, mert szerinte konyhai analfabéta vagyok (sosem evett még a főztömből), viszont a párom meg pogácsa fanatikus, és jó lenne kedvezni neki ezzel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!