Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mi a pacsni receptje? Nagyon...

Mi a pacsni receptje? Nagyon szeretem, de megint nem lehet kapni sehol.

Figyelt kérdés
2009. jún. 2. 23:15
 1/6 anonim ***** válasza:
5%
Tudtom szerint a pacsni egy meghatározott része marhának - olyan , mint a bélszín, hátszin stb. Receptként még nem hallottam róla. Hol szoktad venni és hogy néz ki, milyne ize van?
2009. jún. 3. 07:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
55%

Hozzávalók:

Hány személyre: 4


» 2,5 dl burgonyapehely

» 1 tojás

» 5 ek. finomliszt

» 2 dl tej

» 1,5 dl víz

» 1 tk. só

» 1 mokkáskanál törött fehérbors

» 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág

» 1 dl olaj

Elkészítés ideje:

30 perc

Elkészítés módja:

A burgonyapelyhet egy tálba tesszük, hozzáöntjük a vizet, a tejet, két evőkanál olajat, majd a felvert tojásokat és a fűszereket is. Alaposan összekeverjük, majd negyed órát állni hagyjuk. Ezután forró olajba adagoljuk evőkanállal, sütés közben tetejét lenyomkodjuk a kanállal, majd így sütjük meg ezt az oldalát is.

2009. jún. 3. 11:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 A kérdező kommentje:
Nem, egyik se az. :( Péksütemény, édeskés, hasonlít a kalács tésztájához, de mégsem olyan.
2009. jún. 3. 21:26
 4/6 anonim ***** válasza:
95%

30 dkg liszt

0,8 dl tej

1 dkg élesztö

3 dkg cukor

10 dkg olvasztott vaj

pici só


Kevés cukros tejben megfuttatott élesztöböl a liszttel, a sóval, a cukorral tésztát dagasztunk és megkelesztjük. (kb fél óra)

Vékonyra nyújtjuk és 12-14 db téglalapot vágunk belöle. Sütölemezre fektetjük és a duplájára kelesztjük. Majd a kezünket olvasztott vajba mártva a kis téglalapokat a közepüktöl a szálük felé húzva 10-12 cm hosszú pacsni formájúra húzzuk. Forró sütöben pirosra sütjük.

Forrás: [link]

2009. jún. 3. 23:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
95%

A pacsni hosszúkás, 13-15 cm hosszít, 3-4 cm széles, 28-30 g tömegű, lapos termék. A végei szélesebbek, a közepén keskenyedő (baba­piskótára emlékeztető) alakú. Felülete egye­netlenül domborodó, fényes, barázdált, világos­barna színű. Bélzete laza, nagy lyukacsú, eny­hén leveles szerkezetű, kellemes, édeskés ízű. A héj és a bélzet mennyiségi aránya erősen a héj javára tolódik el. ettől kellemesen ropogós. Összetétel: finomliszt, tejpor (korábban tej), lisztre számított 16%: margarin, cukor, élesztő, só.

A finomliszt, tej vagy tejpor, élesztő, cukor és só felhasználásával lágy tésztát készítenek. A jól tormázható, érett tésztát kb. 3-5 cm vastag­ra ellapítják a pacsnigyártásra jellemző, egyedi technológiai eljárással. a lehűtött vaj vagy mar­garin harmadát ráreszelik, majd gondosan beburkolják a tésztával (visazahajtják rá a tésztát). Ezt a műveletet háromszor ismétlik, közben 30-30 percig pihentetik, miközben az összes zsiradékot beledolgozzák. Nagyon fon­tos hogy a tészta mindvégig hideg maradjon. A jól beérett tésztát 37 g tömegű darabokra csípik ki kézzel, ügyelve arra, hogy a zsiradék­darabok mindig legyenek beburkolva. A ki­csípett tésztadarabokat egyenletes távolságok­ban zsírozatlan sütőlemezre rakják.



A tészta alakítását - pihentetés után - tulaj­donképpen a sütőlemezen végzik, ahol az egyenletes távolságban elhelyezett, szabályta­lan idomú darabokat mindkét kéz három-három ujjával széthúzzák, megnyújtják. Az alakítás előtti pihentetési idő nagyon lényeges, mert a pihentetés nélkül alakított pacsnitészta már a kelesztés alatt elvesztené alakját, összezsu­gorodna. Sütőlemezen kelesztik előbb hideg, később meleg és nedves levegőjű helyiségben. A félkész termék felületét közvetlenül a sütés előtt vizes kefével megnedvesítik. Gőzzel telített kemencében sütik. A kemence hő­mérséklete nem lehet alacsonyabb 230 °C-nál, de magasabb sem 250 °C-nál.

Forrás: [link]

2009. jún. 3. 23:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:

Köszi mindenkinek! Amibe 30 dkg liszt kell, 0.8 dl tej, stb. kipróbáltam és az biztos nem a pacsni receptje, össze se áll a tészta. Nagyon benézhette a recept írója a dolgokat. Viszont annak alapján készítettem el a pacsnit, és olyan lett, mint régen:

30 dkg liszt

1.5 dl tej

3 evőkanál cukor

3 dkg élesztő

kevés só, 5 dkg margarin

A margarint, cukrot, tejet melegítettem, ebben futtattam fel az élszetőt. Ezután összedolgoztam a liszttel, kinyújtottam, pacsnit formáztam és sütés előtt fagyott margarint reszeltem rá.

Az alja picit kemény lett, de ennek az oka, hogy viszonylag hirtelen sült, a gázsütő pedig ennek nem barátja. Mégegyszer köszi mindenkinek!

2009. jún. 6. 17:23

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!