Mi a pacsni receptje? Nagyon szeretem, de megint nem lehet kapni sehol.










Hozzávalók:
Hány személyre: 4
» 2,5 dl burgonyapehely
» 1 tojás
» 5 ek. finomliszt
» 2 dl tej
» 1,5 dl víz
» 1 tk. só
» 1 mokkáskanál törött fehérbors
» 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág
» 1 dl olaj
Elkészítés ideje:
30 perc
Elkészítés módja:
A burgonyapelyhet egy tálba tesszük, hozzáöntjük a vizet, a tejet, két evőkanál olajat, majd a felvert tojásokat és a fűszereket is. Alaposan összekeverjük, majd negyed órát állni hagyjuk. Ezután forró olajba adagoljuk evőkanállal, sütés közben tetejét lenyomkodjuk a kanállal, majd így sütjük meg ezt az oldalát is.





30 dkg liszt
0,8 dl tej
1 dkg élesztö
3 dkg cukor
10 dkg olvasztott vaj
pici só
Kevés cukros tejben megfuttatott élesztöböl a liszttel, a sóval, a cukorral tésztát dagasztunk és megkelesztjük. (kb fél óra)
Vékonyra nyújtjuk és 12-14 db téglalapot vágunk belöle. Sütölemezre fektetjük és a duplájára kelesztjük. Majd a kezünket olvasztott vajba mártva a kis téglalapokat a közepüktöl a szálük felé húzva 10-12 cm hosszú pacsni formájúra húzzuk. Forró sütöben pirosra sütjük.
Forrás: [link]





A pacsni hosszúkás, 13-15 cm hosszít, 3-4 cm széles, 28-30 g tömegű, lapos termék. A végei szélesebbek, a közepén keskenyedő (babapiskótára emlékeztető) alakú. Felülete egyenetlenül domborodó, fényes, barázdált, világosbarna színű. Bélzete laza, nagy lyukacsú, enyhén leveles szerkezetű, kellemes, édeskés ízű. A héj és a bélzet mennyiségi aránya erősen a héj javára tolódik el. ettől kellemesen ropogós. Összetétel: finomliszt, tejpor (korábban tej), lisztre számított 16%: margarin, cukor, élesztő, só.
A finomliszt, tej vagy tejpor, élesztő, cukor és só felhasználásával lágy tésztát készítenek. A jól tormázható, érett tésztát kb. 3-5 cm vastagra ellapítják a pacsnigyártásra jellemző, egyedi technológiai eljárással. a lehűtött vaj vagy margarin harmadát ráreszelik, majd gondosan beburkolják a tésztával (visazahajtják rá a tésztát). Ezt a műveletet háromszor ismétlik, közben 30-30 percig pihentetik, miközben az összes zsiradékot beledolgozzák. Nagyon fontos hogy a tészta mindvégig hideg maradjon. A jól beérett tésztát 37 g tömegű darabokra csípik ki kézzel, ügyelve arra, hogy a zsiradékdarabok mindig legyenek beburkolva. A kicsípett tésztadarabokat egyenletes távolságokban zsírozatlan sütőlemezre rakják.
A tészta alakítását - pihentetés után - tulajdonképpen a sütőlemezen végzik, ahol az egyenletes távolságban elhelyezett, szabálytalan idomú darabokat mindkét kéz három-három ujjával széthúzzák, megnyújtják. Az alakítás előtti pihentetési idő nagyon lényeges, mert a pihentetés nélkül alakított pacsnitészta már a kelesztés alatt elvesztené alakját, összezsugorodna. Sütőlemezen kelesztik előbb hideg, később meleg és nedves levegőjű helyiségben. A félkész termék felületét közvetlenül a sütés előtt vizes kefével megnedvesítik. Gőzzel telített kemencében sütik. A kemence hőmérséklete nem lehet alacsonyabb 230 °C-nál, de magasabb sem 250 °C-nál.
Forrás: [link]
Köszi mindenkinek! Amibe 30 dkg liszt kell, 0.8 dl tej, stb. kipróbáltam és az biztos nem a pacsni receptje, össze se áll a tészta. Nagyon benézhette a recept írója a dolgokat. Viszont annak alapján készítettem el a pacsnit, és olyan lett, mint régen:
30 dkg liszt
1.5 dl tej
3 evőkanál cukor
3 dkg élesztő
kevés só, 5 dkg margarin
A margarint, cukrot, tejet melegítettem, ebben futtattam fel az élszetőt. Ezután összedolgoztam a liszttel, kinyújtottam, pacsnit formáztam és sütés előtt fagyott margarint reszeltem rá.
Az alja picit kemény lett, de ennek az oka, hogy viszonylag hirtelen sült, a gázsütő pedig ennek nem barátja. Mégegyszer köszi mindenkinek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!