Mitől lesz folyton csomós a rántásom?
Köszönöm a gyors válaszokat!:)
Akkor hagyjam kihűlni a rántást és ú
gy öntsem a forró ételhez?
de ha mégis csomós, hát szűrd le teaszűrővel.
én mindig icipicit hígítom, csomómentesre keverem és utána engedem fel. de néha mégis csomós, ha valamit nem jól csinálok - akkor csak átszűröm.
En ugy csinalom a fözelekeket, ahogy a 4.
Elöször rantast, amit erösen takarekra allitok es elöre odakeszitett vizzel nagyon fokozatosan engedem fel. Mindig amikor elkezd forrni, akkor jöhet egy kis viz. (Kb 1-2 evökanalnyi, de ugy öntöm bele.) A vegen felöntöm vizzel es keszre fözöm. A tejfelt a mar kesz etelbe a vegen keverem bele, ezzel mar csak egyszer összeforralom.
Én semmi extrát nem csinálok vele, egyszerűen kézi habverővel csomómentesre keverem, felengedem, megint kézi habverővel dolgozom simára, a levesben pedig már nem ugrik össze gombócokká. Anyukám rántása lesz mindig gombócos, de ő fakanállal keveri, szerintem azért.
27/N
Gondolom sűrűre csinálod.
A rántást magát mindig főzd legalább első néhány rottyanásig, magyarul forrald fel!
És ne legyen túl sűrű, hogy mondjuk megálljon benne a fakanál, vagy odaégjen az alja ha a rottyig vársz.
Ha attól tartasz, hogy a folyós rántás nem fogja besűríteni a főzeléket, akkor amikor vizet teszel a rántásba, ne tiszta vizet tegyél, hanem a főzelék vizét öntsd apránként a rántáshoz. Aztán ha könnyen keverhető, és bugyog, akkor mehet a zöldségre. (Pl paradicsomos krumplifőzelék esetén, van hogy nem is teszek külön csapból vizet, hanem először paradicsomlét, majd utána a főtt krumpliról fokozataosan öntöm a rántásra a vizet, hogy alig marad a krumplin víz. Gyakorlatilag a rántáson állítom be annak sűrűségét. Aztán visszaöntöm a krumplira, és rottyantok rajta még egyet, és kész, magától még picit sűrűsödik.)
Leves esetén is jó minél több vizet a levesből átpakolni a rántásra, és inkább több és hígabb rántást a levesbe önteni. Ha nem így csinálom, hanem mondjuk egy jó sűrű rántást teszek a bablevesbe, na akkor szokott néhány cseresznyemagnyi csomó keletkezni....
Igy elolvasva furcsa, de sztem nagyjabol mindenki ugyanazt irta. Eltekintve a hideg-meleges kommentektöl (azt nem nagyon ertem), a többi ugyanaz. Apro reszletek kimaradtak, emiatt tünik masnak.
Meg egyszer az en verziom, ahogy a 4. is irta:
Elöször rantast´csinalok, nem tul sürüre, hogy keverhetö legyen, es simara keverem. A legkisebb takareklangra allitom es az elöre odakeszitett vizzel nagyon fokozatosan engedem fel. Mindig teljesen simara keverem a fakanallal, mielött hozzaöntöm az ujabb vizet, es mndig amikor elkezd forrni, akkor jöhet egy kis viz. (Kb 1-2 evökanalnyi, de ugy öntöm bele.) A vegen felöntöm vizzel es keszre fözöm. A tejfelt a mar kesz etelbe a vegen keverem bele, ezzel mar csak egyszer összeforralom.
Hozzateszem, ehhez nagyon gyorsan kell keverni es ügyesen hozza a vizet, de egyszerübb sztem, mint ahogy anyu csinalja. Igaz, en nem süritem annyira, mi igy szeretjük.
Anyu igy csinalja, es egyebkent lanykoromban en is igy csinaltam meg amikor ott laktam: külön poharban lisztet+vizet teljesen csomomentesre kever. Evökanallal. Ehhez fokozatosan tesz csapvizet, a hideget megengedve, csomomentesre keveri. Aranyok: a csapvizzel a mennyiseg kb megduplazodik. Lehet hozzatenni kis tejfelt is, ha kell az etelbe. Ezutan szürövel keveri a fözelekhez, megpedig direkt belekeveres elött egy ügyes mozdulattal meritökanallal vesz a fözelek leveböl, ezt gyors keveressel hozza a lisz+vizhez, es mig meleg, gyorsan bele a szürön at az etelbe, amit felvaltva kever a szüröben, majd az etelben is. Nem egyszerre kell hozzaadni az egesz pohar rantast az etelhez, hanem elöbb kicsit (a felül melegebb reszt), majd ujra es ujra kell a pohar rantashoz tenni az etel meleg leveböl, es mindig ujra csomomentesre keverni egy gyors mozdulattal, mielött beleöntöd a szüröbe. A siker titka tenyleg a gyors mozdulatok es hogy mar csomomentesen kerüljön tovabb! Igy biztos nem lesz csomos! Es minel több meleg fözölevet tettel hozza, annal kevesbe lesz csomos, en lanykoromban kb megduplaztam az addigi liszt+vizet, olyan sokat tettem hozza - ha meg tul sok, akkor gyorsabban kell keverni, hogy csomomentes is legyen es megis meleg maradjon. Amikor mar szinte az összes rantas benne van az etelben, batrabban bele lehet tenni a poharba a maradek tejfelt, barmennyi is, es ezt is az etel levevel teljesen összekeverve kell az etelbe önteni a szürön at. Remelem, erthetöen irtam le, sok sikert!
7.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!