A kakaós csiga kelt tésztájából lehet fánkot készíteni?
Ez a recpt amit írok neked olyan mint a szalagos fánk csak egyszerübb és gyorsabb... Évek óta ezt sütöm. Szép szalagos lesz ::
Gyors Fánk
3 tojás sárgája
2dl tejföl
2,5dkg élesztő
2dl tej
50dkg liszt
csipet só
izlés szerint rum
Az élesztőt a tejben felfuttatjuk: A liszthez adjuk a tojás sárgáját a 2dl tejfölt : Majd a felfutott élesztőt hozzáadjuk. Az egészet sima tésztává gyurjuk . /NEm kell agyon dagasztani csak szép sima legyen/ fél óra alatt a duplájára kelesztjük. Majd a kiszagatjuk a fánkokat és még 20 percig kelesztjük meleg helyen...
Mindig teszek a tésztába 1dl rumot ..
A kakaós csiga tésztája kicsit nehezebb ezért nem lesz jó belőle a fánk..
Második vagyok. Az első válaszoló által leírt tejfölös fánk is jónak tűnik, talán én is kipróbálom a napokban. De én tennék bele 2-3 evőkanál cukrot is. Meg is sütöm, mert kíváncsi vagyok, miben más ez a recept.
Kedves első, ez a fánk puha marad kihűlés után is? Nem kell bele egy kis vaj vagy margarin? Vagy a tejföl épp elég zsíros hozzá? Nem mindig van itthon vajam vagy margarinom, de tejföl szinte mindig akad a hűtőben, ezért is szimpatikus a recepted. Esetleg natúr joghurttal vagy kefirrel is működne, vagy ehhez kifejezetten tejföl kell?
Első válaszoló vagyok. A fánk kihülés után is puha marad a tejföl miatt. Kefirel még nem probáltam mert a kefir állitolag savanyú lesz a tésztája . Natur joghurtal már csináltam és úgy is jó volt..
A porcukrot meg majd én teszek a tésztába...
Ha kiprobáltad majd ird meg hogy milyen lett..
Megint a második vagyok. Cukor helyett csináld édesítőszerrel (tablettással vagy porral, én tablettásat használok). A kelt tésztákat általában "lehúzza" a cukor, az édesítőtől sokkal könnyebb lesz. 50 dkg liszthez 20 szem édesítő tablettát szoktam tenni, csak az élesztő felfuttatásához használok 1 kávéskanál cukrot. Minden kelt tésztát így készítek, a fánkot is. Próbáld ki, hátha beválik. Ja, és nem kell sok zsiradék sem a fánk tésztájába, az is elnehezíti. Fél kg liszthez max. 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin.
De leírom, hogy én hogyan készítem, mert van még egy trükk.
Szóval a recept:
50 dkg liszt
2-2,5 dkg friss élesztő + 1 kávéskanál cukor
csipet só
1 evőkanál rum vagy pálinka (az alkohol azért jó bele, mert akkor nem szívja fel az olajat a tészta sütés közben)
2 egész tojás (különválasztva, a fehérje habbá verve!)
5 dkg olvasztott margarin
kb. 3-3,5 dl langyos tej
Az élesztőt 1 dl langyos tejben a cukorral felfuttatom. A liszthez keverem a sót, 2 tojássárgáját, rumot, a felfuttatott élesztőt, és annyi tejet, hogy jó puha tésztát kapjunk. Közben fokozatosan belecsorgatjuk az olvasztott margarint is. Végül beledagasztjuk a habbá vert fehérjét (ez a trükk, ettől lesz nagyon könnyű a tészta). Pár perc alatt ezzel is jól kidagasztjuk. 1 órát letakarva meleg helyen kelesztjük, majd lisztezett deszkán óvatosan kinyújtjuk, vagy inkább kézzel ellapogatjuk, kiszaggatjuk, és bő, forró olajban sütjük. Egyik felét fedő alatt sütjük, miután megfordítottuk, fedő nélkül sütjük készre.
Ez a recept nekem mindig sikerül, nagyon finom, habkönnyű fánkokat kapunk, és nekem eddig még sosem esett össze.
első vagyok .Én pedig kiprobálom a hétvégén a te receptedet kedves 2 ..
Köszi
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!