Hús nélkül hogyan lehet elkészíteni a vadashoz a mártást?
hozzá valók: 2 szál sárga-, és fehérrépa, 1 fej vöröshagyma, 1 ek olaj, 1 ek liszt, 2 dl tejföl, 5 szem bors, 2 babérlevél, cukor, ecet, só, marha vagy csirek ízű leveskocka
A sárga-, és fehérrépát a felkarikázott hagymával együtt az olajon megpárolod, az összes hozzávalót beleteszed annyi vízbe, amennyi ellepi és felforralod,puhára főzöd a zöldségeket, majd áttöröd. Behabarod és spagettivel, vagy makarónival tálalhatod is :))))
Én égetett cukros teát öntök bele, különleges íze lesz, anyutól tanultam.
A sima kristálycukrot elkezdem melegíteni egy száraz lábosban és amikor már folyóssá, barnává vált, felöntöm vízzel.
De a mártásba csak hidegen szabad beleönteni, én így tanultam.
Meg mustárt is teszek bele, nagyon fini.
500 g sárgarépa
200 g fehérrépa
1 fej vöröshagyma
1/2 fej zeller (kb. 200 g)
200 g tejföl
2 ek cukor
2 ek mustár
kb. 50 ml étolaj
2-3 babérlevél
1 kisebb citrom reszelt héja és leve
1 db knorr házias levesalap
1 l víz
só, bors
Elkészítés
1
A sárgarépát, fehérrépát meghámozzuk és vastagabb karikákra vágjuk.
A meghámozott zellert felkockázzuk.
A vöröshagymát is megpucoljuk és apróra kockázzuk.
2
Felhevített olajon a cukrot kicsit karamellizáljuk, amikor szép aranybarna a színe hozzáadjuk a hagymát majd percig pároljuk és hozzáadjuk a felkockázott zöldségeke. Összeforgatjuk és 5 percig pirítjuk.
3
1 liter vízben alaplevet készítünk, felöntjük vele a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, belerakjuk a babérleveket és puhára főzzük. Valamint ízlés szerint citrom héjat reszelünk és citrom levét teszünk bele.
4
Ha a zöldségek megpuhultak akkor vesszük ki egy-két merőkanálnyi levet és a tejföllel simára keverjük.
Kivesszük a babérleveket és botmixerrel pépesítjük a zöldségeket majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a kikevert tejflölt és a mustárt.
Vadas mártás (hús nélkül)
4 személyre
4 szál sárgarépa
3 szál petrezselyemgyökér
1 db krumpli
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só (természetes, nem finomított)
1/4 teáskanál őrölt babér
tört bors
1 teáskanál cukor (nyers nád)
2 teáskanál mustár
olívaolaj (extra szűz)
1/2 kis pohár tejföl
1. tisztítsuk meg a zöldségeket, és vágjuk apróbb darabokra
2. kevés olívaolajon pirítsuk aranybarnára a vöröshagymát, majd reszeljük hozzá a fokhagymát
3. adjuk hozzá a felaprított zöldségeket és néhány percig pirítsuk össze (gyakran keverjük át, ne égjen le)
4. öntsük fel annyi vízzel, ami épp ellepi, majd fűszerezzük a babérral (ha levelet használunk, mixelés előtt vegyük ki), sóval, borssal és fedő alatt főzzük puhára a zöldségeket
5. ha megfőttek a zöldségek, botmixerrel pürésítsük, majd húzzuk le a lábost a tűzről, keverjük el benne csomómentesre a tejfölt, ízesítsük a cukorral, mustárral és visszatéve a tűzre forraljuk össze a mártást
Praktikák:
- a cukrot, mustárt, tejfölt ízlés szerint adagoljuk
- ha tejmentes, vagy vegán fogást készítünk, tejföl helyett (GMO mentes) szójajoghurtot használjunk
- ha hagyományos módon készítjük, hússal, akkor a krumplit hagyjuk el, a zöldségeket a hússal együtt főzzük, majd pürésítés előtt vegyük ki
- tálalható tésztával, zsemlegombóccal, gnocchival
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!