Hogy készül az igazán finom zsemlegombóc és mihez illik (vadason kívül)? Csak zsemle jó bele, vagy a kenyérkocka is megfelel?
Én a kész galuskatésztába keverem bele a piritott zsemlekockákat, illetve kenyérkockákat. Én legtöbbször kenyérből csinálom. Én és a párom imádjuk (én képes vagyok üresen is megenni) viszont a fiam nem szereti. Bármilyen mártásos ételhez jó.
Attól hogy sok ember szereti, még nem feltétlenül biztos, hogy neked izlik. Sokan szeretik a halat, én viszont még a szagát sem birom elviselni.
én kenyérkockából csinálom. egy nagy serpenyőben zsíron megpirítom a kenyérkockát, majd leöntöm tejjel, rá a liszt és a tojás, só, bors és petrezselyem. jó formázható állagúra keverem, és vizes kézzel készítem a formás gombócokat.
forró sós vízben kifőzöm,leszűröm és meleg zsíros lábasba szedem.
nemcsak vadas mellé szoktam, hanem pl gombamártás, vagy valamilyen pikáns pl mustáros-tejfölös tokány mellé is.
mi nagyon szeretjük.
Speciel,én szakács vagyok,és nem tartom fontosnak,hogy zsemle,vagy kenyér kockából készüljön a zs.gombóc!! Ami fontos,hogy pirítani mindenképpen kell,és felvert tojással (amelybe teszünk egy kis vizet vagy tejet)leöntjük a pirított kockákat! V.hagymát összeaprózom,megpiritom,ezt is ráöntöm,majd sóval,borsal fűszerezem,apróra vágott petrezselyemzöldel megszórom,és a legvégén,vizes kézzel gombócokat formázok,amiket sós lobogó vízben kifőzök!
Nem csak Vadashoz,hanem bármilyen mártásos,vagy pörköltes ételekhez is fogyasztható!! Nálunk az étteremben,van aki a Szarvas pörit,csak ezzel szereti! :)
Az első két hozzászóló kb. úgy ismeri, mint én.
A szakácshoz intéznék kérdést. A verziód szerint nincs is benne liszt, vagy csak kimaradt a felsorolásból? A hozzávalók aránya sem mindegy. A pirított kenyérkocka mennyire ázzon be a tejes tojástól? Ha nincs benne liszt, akkor egy kicsit gyúrkászolni kell, hogy lehessen belőle gombócokat formálni? Kell-e állni hagyni, ha igen meddig, a megkevert tésztát? Nemrég olvastam a hagyományos galuskáról, hogy csak addig kell keverni, amíg összeáll, és rögtön szaggatni kell a forró lébe. No ezt sem így csináltam ez idáig. Jól kidolgoztam a tésztát, pihentettem közben, míg szép sima lett. Így is galuska lett belőle, de biztos nem olyan, mint ami a nagykönyvben meg van írva:) A végeredményben mi a kettő között a különbség?
második vagyok, csak a nokedlidre reflektálnék:)én tojással,sóval, szódával keverem a lisztet, de nem keverem simára. inkább rusztikus az állaga, mint sima.
viszont kb egy órát békén hagyom. utána egy adagot deszkára teszek, és arról szaggatom.a tészta úgy marad, ahogy odatettem, nem terül, mert akkor már nekem nem lenne
megfelelő a szaggatáshoz.
gyönyörű szép lukacsos,könnyű ( a szódától)nokedliket csinálok.
a szakácsunk zsömlegombócából én is hiányolom a lisztet, de Ő tudja:))
én maradok a beváltnál...
a dinsztelt hagyma viszont valóban feldobhatja a már megszokottat.
A szóda=bubis ásványvíz?
És mondjuk 2 db tojáshoz mennyi szódát teszel?
Mitől nem terül a galuska?
szia! igen a szóda az szódavíz, de lehet bubis ásványvízzel is.én fél kiló liszthez teszek két-három tojást, kb egy teáskanál sót, a szódásüveg ott van a kezemügyében és apránként adagolom.nekem akkor jó, amikor még nehéz keverni,szóval még nem lágy. ha ilyen történik, akkor egy kis plusz liszttel korrigálom.érzi az ember, hogy szinte ellenáll a fakanálnak.na ilyenkor hagyom úgy egy órányit pihenni, és utána szaggatom ki két részletben.
a szénsavas víztől levegős, könnyű lesz.
üdv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!