Szerintetek mennyire nehéz a szakács szakmát elsajátítani?
Ha érdekel akkor nem nehéz. Sokat kell tanulni,és nagyon strapa bironak kell lenni. Nem csak főzni,fogsz a tankonyhán,hanem az alja munkát is a tanulok végzik,takaritás,krumpli hámozás mosogatás stb... Lehet,hogy 1 nap nem
csak 8órábol fog állni. Ha ételkészitési ismeretekböl megbuksz vagy nem éred el 3,5 átlagot automatikusan kicsapnak a suliból,ha nem akkor a konyha csicskása leszel.
14éve ez volt a modi. Ha viszont végig csinálod akkor nagyon sok jó lehetőséged lesz.
Én VIP -érettségiztem,és szakácsnak tanultam..
mindent lehet rosszul is és jól is csinálni, bár ma már bizonyos szempontból könyebb végzettséget szerezni, mint régen, a szakácsokat is sűrűn ontják sajnos, de az igazán jó szakember ritka, ahhoz nagyon eltökéltnek kell lenned
ne úgy közelítsd meg, hogy könnyű vagy nehéz, hanem, hogy lenne-e kedved hozzá és hajlandó vagy-e megalázkodni a szakmának
Szerintem a nehézsége nem a tanulásban rejlik ennek a szakmának. A testvérem is szakács, nem mondhatnám, hogy az elméleti dolgok megtanulásában nagyon összetörte volna magát, de persze itt is voltak olyan dolgok, amikhez le kellett ülni, és tényleg időt szánva rá meg kellett tanulni. Ha pedig érdekel a dolog, akkor a gyakorlati részét jól el lehet sajátítani.
Ami a nehézséget adja, az inkább a vendéglátóipar sajátosságaiból adódik szerintem. Például az, hogy nagyon sok helyen nem igazán szeretik (rendesen) bejelenteni a szakácsot, mondjuk felveszik négyórásba, de napi 12 órát kell dolgoznia, vagy még többet, és sok helyen a fizetéssel is úgy csúszkálnak, ahogy akarnak (tesóm pl. két hónapig úgy dolgozott, hogy nem kapott egy fillért sem, aztán kiszúrták a szemét 40 ezer forinttal, hogy hát "bocs, most csak ennyi van"). Illetve a dolog másik része, hogy a vendéglátós akkor dolgozik, amikor a többi ember pihen, szórakozik. Azaz a legtöbbször hétvégén, ünnepnapokon.
Dolgoztam én is a vendéglátásban egy ideig, végül pont ezek miatt a dolgok miatt kezdtem inkább mást tanulni. Ahol én tanuló voltam, onnan többeket azért rúgott ki a főnök, mert fertőző betegen nem jöttek be dolgozni (és itt nem olyan emberekről volt szó, akik minden második héten ezt akarták eljátszani, volt olyan, aki egy év után első alkalommal telefonált be, úgy, hogy még másnap szabadnapos volt, hogy két nap múlva nem tud bemenni, tehát még csak nem is az utolsó pillanatban szólt).
Bocs, hogy kicsit eltértem a tárgytól, de én pl. ha tisztában lettem volna ezekkel a dolgokkal is, akkor eleve nem kezdtem volna bele vendéglátós képzésbe. Pedig amúgy szép szakma szakácsnak lenni, csak sajnos a munkaadók többségének a hozzáállása sok ember életét megkeseríti. Tudom, minden szakmának vannak nehézségei, de mindenki magáról kell hogy tudja, mik azok, amiket jobban vagy rosszabbul visel.
Szerintem nagyon nehéz lehet. Én ruhaipari szakközépbe járok, varrónőnek tanulok, de a cukrász szakma annyira tetszik... :) sok sok süti meg minden :) :)
de én vagyok az a személy, aki még a piritóst és a zacskós levest is elb*ssza, szóval nem nekem való.
ha érdekel, és kitartó(meg persze lelkes) vagy, akkor nem lesz nehéz, de ez minden szakmára érvényes.
Megszerezni a képesitést nem nehéz,jól cisnálni,és sikereket érni el a szakmában annál inkább.
Számolj azzal,hogy ez nem családbarát meló jó pár évig ,nem te osztod be az idődet,és nem ritka a 16-18 órás robotolás,vérhugyozás sem a konyhában. Nagy a stressz,gyorsan kell jó kaját csinálni,a többi gányolásról ,szabadidőben zöldségpucolás,szeletelésről stb már nem is beszélve. De ha eltökélt vagy,és normális iskolába mész (nem valami három hónapos kamu tanfolyamra) ,jó referenciákat szerzel,vannak kapcsolataid akkor 40 éevs korodra szép egzisztenciát tudsz kialakitani,és ha elismert vagy a szakmában nagyjából még bmeg is mondhatod mikor óhajtasz dolgozni. De ehhez olyan szamárlétrán kell flemászni,ami keveseknek sikerül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!