S. O. S Hogy kell zöldborsófőzeléket főzni?
45 dkg-ból nem lesz túl sok főzelék.
Én így csinálom.
Felteszem a borsót egy kicsivel több vízben főni, mint ami ellepi. A vízbe teszek egy kiskanálnyi delikátot és pici sót, egy egész hagymát egybe, csak az íze kedvéért.
Közben rántást készítek (ekkora mennyiséghez kb. 3 evőkanál lisztből). Kevés olajon vagy vajon a lisztet simára kevered és addig kevergeted kis lángon míg halvány rántás nem lesz belőle. Ha a rántás kihűlt felengeded egy kis tejföllel (ízlés szerint lehet tejjel is, én vegyesen szoktam) simára kevered, ha nangyon sűrösödik vegyél ki a borsó levéből egy kicsit és engedd fel vele. Amikor a borsó már majdnem teljesen megfőtt (kóstolgasd közben) akkor felöntöd a tejfölös/tejes habarással. Én egy nagyon pici kb. késhegyni paprikát szoktam rakni bele, hogy ne legyen nagyon hóka a színe. Ízlés szerint rakj bele kristálycukrot (ekkora mennyiséghez kb. 2 evőkanállal, de persze ízlés szerint). Majd amikor egybe felforrt az egész elzárod alatta tűzhelyt, hagyod kicsit pihenni, hogy sűrűsödjön. Remélem érthetően írtam le, ha van még kérdésed szólj nyugodtan, próbálok válaszolni. Jó étvágyat hozzá!
Pucolj és vágj fel fokhagymát.Tegyél fel egy nagy fazékba vizet (tegyél bele sót, vegetát), ha forr öntsd bele a borsót. Időt nem tudok mondani meddig, néha szedj ki belőle egy-egy darabot és próbáld meg átbökni villával, ha puha, akkor vedd le a tűzröl, végy egy másik lábost (a másikat csak tedd férre vizestől borsóstól). Ebbe a másik edénybe tégy egy kis olajat, tényleg nem kell sok, pláne 450g-hoz.
Az olajban pirítsd meg a fokhagymát, majd adj hozzá 1-2 kanál lisztet (ez a rántás). Itt gyorsan kell dolgozni, hogy nehogy csomós legyen, de tényleg egész kevés mennyiség kell, majd tegyél bele őrölt paprikát (ez adja a színét). Épp addig keverd, amíg jól vegyül a lisztes cuccal, és akkor merőkanállal add hozzá a a borsót vízzel együtt. Hogy milyen sűrű legyen, azt a víz mennyiségével tudod szabályozni. Valahogy így. Nekem mindig sikerül. Csak minden merőkanál után jól keverd el a rántással, hogy ne legyen csomós
Na hát a férjem szavaival élve szűz kéz szerencsét hoz:)Imádja a zöldborsó főzeléket,de nem tudtam neki idáig csinálni,de hála nektek sikerült!Nagyon finom lett,köszönöm mindenkinek az első válasz adóét próbáltam ki!Most már van hozzá egy kis gőzőm,hogy kell majd újítok;)Puszi nektek és még egyszer köszönöm!
U.i.:Férjem le volt hűlve:)
Örülök, hogy sikerült. Persze én is változtatok mindig rajta egy keveset, hol így, hogy úgy sűrítem. Nem nagy művészet egyébként. Az én férjem is imádja és én is szeretem, pedig gyerekkoromban meg nem ettem.
Nálunk slágerkaja. Anyum se csinálta, mert apa se szereti, én is a férjemnek kezdtem el készíteni. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!