Hogyan csináljak majomkenyeret?
Több receptet kipróbáltam, de nem állt össze egyszer sem.
Őzgerincnek is hallottam már, ha valaki így jobban tudja miről van szó.
Nekem ez vált be, nem szokott szétesni.
Köszönöm a válaszokat.
Kedves első válaszoló, amit ajánlasz receptet már többször is megcsináltam és egyszer sem sikerült. Nem tudnád részletesen leírni, hogy hogyan csináltad?
Nekem a liszt mindig lesüllyedt az aljára.
Kedves második válaszoló, én sajnos nem ezen fajta majomkenyérre gondoltam, de mindenféle képen megcsinálom. Kíváncsi vagyok rá.
Én arra gondoltam amit kekszes vagy csak szimplán őzgerincnek neveznek.
meg is találtam egy talán negyven éves, megsárgult gépparíron lévő "keksz rolád"nevű receptet,anno a mi gyerekeink ezt majomkenyérnek hívták.
fél kiló ht kekszet apró darabokra törünk (sodrófával könnyebb)rászórunk 10 deka durvára vágott diót és egy narancs vagy citrom héját ráreszeljük.egy csomag mazsolát is teszünk bele.
25 deka margarint, 5 deka kakaót 4 egész tojást és fél kiló kristálycukrot habosra keverünk, és gyenge tűznél, kis lángon, sűrűre főzzük. még forrón a kekszre öntjük, és egy rumaromával (esetleg fél deci rummal)meglocsoljuk,jól összekeverjük.
megvárjuk, míg kihűl és ketté osztjuk. zsír,-vagy pergamenpapírra öntjük,és a papírral együtt hengert formázunk belőle. jól lehűtjük, utána szeleteljük.
látszik, hogy nagyon régi a recept, egyrészt van benne anyag bőven,másrészt akkor még nem volt folpack , és nem minden háztartásban volt őzgerinc forma...:))
találtam még egy finom őzgerinceset is, az "ostyás rolád"
amit gyakrabban szoktam készíteni, ha kéred azt is szívesen leírom. hasonló a kekszeshez, csak ostyalapok vannak benne összetörve, és tényleg nagyon finom.
üdv.
szia! írom a receptet.
ostyás rolád:
egy csomag rámát 15 deka cukorral, 2 egész tojással, 4 deka kakaóval és 1 csomag csokis pudingporral gőz fölött sűrűre főzünk.beleteszünk 10 deka durvára vagdalt diót,10 deka mazsolát és egy csomag laskára tördelt ostyalapot.az őzgerincet (én a nagyobbikba szoktam, ami egy kicsit szélesebb) vizes folpackkal kibéleljük, és beletömörítjük a masszát.elsimítjuk a tetejét, rahajtjuk a kilógó folpackot és hűtőben jól kidermesztjük.
a fóliát eltávolítva szépen lehet szeletelni.
nagyon finom, nem fogod megbánni, ha kipróbálod.
üdv:)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!