Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Házi zsírkészítés, hogyan?

Házi zsírkészítés, hogyan?

Figyelt kérdés

A párom szeretne olyan igazi zsíroskenyeret enni :)

Az anyja mindig megfőzte a szeletelt húst, és a hűtőben hagyva másnapra ott volt körülötte a jó sok zsír.

Van ennek valami titka, vagy csak egyszerűen meg kell főzni azt a jó zsíros húst? :D


2012. jan. 6. 20:18
 1/10 anonim ***** válasza:

Liba, vagy kacsahájat ha veszel (ha kapsz), akkor azt bele egy nagy lábasba, nagyon kevés vizet önts alá, hogy ne égjen meg a lábas alja addig, amíg a hájból elkezd kisülni valamennyi zsír. Süsd addig, (közben lehet kavargatni), amíg teljesen kisül a zsírja. A finom tepertőt szedd ki, kihűlve az is, és a liba-, kacsazsír is a legfinomabb.


Ha disznózsírt akarsz, akkor hasa-szalonnát kell venni, de csak az az igazán jó, ami minimum 5-6 cm vastag. Azt felszeled, egy kicsit a szeleteket bedarabolod (ne a bőréig, mert apróra törik), és hasonló módon felteszed sülni. Vigyázz, hogy a végén a zsír ne égjen meg, mert akkor az már főzésre nem lesz igazán jó, mindig érezni fogjátok rajta az égett ízt.

2012. jan. 6. 20:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim válasza:
0%
Éjjel átsurransz a szomszédba és megcsapolod a disznót! Vagy a jó zsíros húst fogod és bevágod a centrifugába!
2012. jan. 6. 20:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Első receptje alapján elkészíted a zsírt, majd (miután szerintem a párod jóféle húszsíros kenyérre vágyik) fogod a sóval, borssal, megfűszerezett karaj- és tarjaszeleteket, és jó sok zsírban, ahogy írtad, megfőzöd (lassú tűzön sokáig) - ez a konfitálás mai konyhanyelven. Tegyél bele fokhagymát is, a végefelé kis majorannát. Hm, összefutott a nyál a számban.... Majd jó étvágyat hozzá!
2012. jan. 6. 21:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! :)

Akkor úgy csinálom, ahogy írtátok.

2. válaszoló: sajnos itt sehol nincsenek malacok, az ügy érdekében elmentem egy vidéki piacra... gondoltam az egyszerűség kedvéért inkább a disznót rakom a centrifugába, de lemérve a jószágokat, egyik sem fér bele :((

2012. jan. 6. 23:07
 5/10 mustafa33 ***** válasza:
Ha már elmentél a vidéki piacra, megvehetted volna a kész házi zsírt.
2012. jan. 7. 02:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 mustafa33 ***** válasza:
Egyébként nagyon úgy érzem, nincs párod sem és főzni sem tudsz. Ha tévedek, bocsánatot kérek.
2012. jan. 7. 02:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 A kérdező kommentje:
Sajnos tévedsz, van párom, és én fõzök rá. Ez nem jelenti azt, hogy tilos viccelnem szerintem. A piacra nem mentem el természetesen, de holnap megpróbálom azt a zsírt. De azért köszönöm a becses figyelmw
2012. jan. 7. 04:05
 8/10 A kérdező kommentje:
...ed. Szerettem volna befejezni :)
2012. jan. 7. 04:06
 9/10 doboszoli ***** válasza:

A sült hús zsírt, a kacsa, libazsírt korrektül leírták előttem.

Ám, ha házi (igazi) disznózsírra vágytok, (az az igazi gyerekkorom- beli, ikrás, pörzsízű, zöldhagymával, friss, meleg kenyérrel), adnék némi útmutatást. A tepertő, mint "melléktermék" is okoz némi kulináris élvezetet.

Elballagsz a borgőzös leheletű sarki henteshez, és némi házi pálesszal motiválod, hogy tegyen neked félre friss, bőr nélküli zsírszalonnát, lehetőleg 3-4 centi vastagot. Azért bőr nélkül, mert a sütésnél a bőr majdnem biztos, hogy odakapja, otthon lebőrözni pedig egyel magasabb szintű felkészültséget igényel. Amit ne fogadj el: a tenyésztett disznó szalonnáját(koca, kanlott), akármilyen szép vastag, meg tokaszalonnát. Nem indoklom, hallgass rám!

Alkalmas késsel ujjnyi vastag, és tetszőleges hosszú darabokra vágd fel.

Legjobb katlanban (üstben) sütni, de kisebb mennyiségnél gázon is működik lábasban. Egy kiló szalonnából átlagosan 20% tepertő, és 65-70% zsír nyerhető ki.

Tegyél a lábasba egy kilónyi korábbi zsírt, erre a felvágott szalonnát, 10 kilónként 3-4 deka sót, 1 deci tejet, és intenzív tűzön, folyamatosan keverve, kezdd sütni.(a keverés miatt praktikusabb az üst)

Ha a tepertő már "felúszik" a zsírban ,ami kb egy óra, a tüzet mérsékelve, süsd pirosra, kissé "csörgősre" a tepertőt. Szűrőkanállal kiszedve, lecsepegtetve,(nem nyomkodni!) azonnal fogyasztható, a zsírt zománcos edénybe szűrve, másnapra megdermed.

Láttam, hogy a kérdés nem egészen erről szólt, csak megragadtam az alkalmat, hogy közreadjam a módszert.

Remélem nem untattam senkit. Ha igen akkor bocs!

2012. jan. 7. 06:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 mustafa33 ***** válasza:
Doboszoli pontosan és kimerítően leírta a szükséges tudnivalókat. De azért egy picit ellenkeznék, no nem a technológiában a know-howban, csak azt tenném hozzá, hogy kezdő lévén a kérdező, első alkalommal hagyja el a tejet. Igaz, hogy a tepertő nmem lesz olyan szép piros, de kisseb a valószínűsége, hogy gyakorlat hiányában odakozmáljon, megégjen. Még egyszer elnézést, Doboszoli.
2012. jan. 7. 21:38
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!