Házi zsírkészítés, hogyan?
A párom szeretne olyan igazi zsíroskenyeret enni :)
Az anyja mindig megfőzte a szeletelt húst, és a hűtőben hagyva másnapra ott volt körülötte a jó sok zsír.
Van ennek valami titka, vagy csak egyszerűen meg kell főzni azt a jó zsíros húst? :D
Liba, vagy kacsahájat ha veszel (ha kapsz), akkor azt bele egy nagy lábasba, nagyon kevés vizet önts alá, hogy ne égjen meg a lábas alja addig, amíg a hájból elkezd kisülni valamennyi zsír. Süsd addig, (közben lehet kavargatni), amíg teljesen kisül a zsírja. A finom tepertőt szedd ki, kihűlve az is, és a liba-, kacsazsír is a legfinomabb.
Ha disznózsírt akarsz, akkor hasa-szalonnát kell venni, de csak az az igazán jó, ami minimum 5-6 cm vastag. Azt felszeled, egy kicsit a szeleteket bedarabolod (ne a bőréig, mert apróra törik), és hasonló módon felteszed sülni. Vigyázz, hogy a végén a zsír ne égjen meg, mert akkor az már főzésre nem lesz igazán jó, mindig érezni fogjátok rajta az égett ízt.
Köszönöm a válaszokat! :)
Akkor úgy csinálom, ahogy írtátok.
2. válaszoló: sajnos itt sehol nincsenek malacok, az ügy érdekében elmentem egy vidéki piacra... gondoltam az egyszerűség kedvéért inkább a disznót rakom a centrifugába, de lemérve a jószágokat, egyik sem fér bele :((
A sült hús zsírt, a kacsa, libazsírt korrektül leírták előttem.
Ám, ha házi (igazi) disznózsírra vágytok, (az az igazi gyerekkorom- beli, ikrás, pörzsízű, zöldhagymával, friss, meleg kenyérrel), adnék némi útmutatást. A tepertő, mint "melléktermék" is okoz némi kulináris élvezetet.
Elballagsz a borgőzös leheletű sarki henteshez, és némi házi pálesszal motiválod, hogy tegyen neked félre friss, bőr nélküli zsírszalonnát, lehetőleg 3-4 centi vastagot. Azért bőr nélkül, mert a sütésnél a bőr majdnem biztos, hogy odakapja, otthon lebőrözni pedig egyel magasabb szintű felkészültséget igényel. Amit ne fogadj el: a tenyésztett disznó szalonnáját(koca, kanlott), akármilyen szép vastag, meg tokaszalonnát. Nem indoklom, hallgass rám!
Alkalmas késsel ujjnyi vastag, és tetszőleges hosszú darabokra vágd fel.
Legjobb katlanban (üstben) sütni, de kisebb mennyiségnél gázon is működik lábasban. Egy kiló szalonnából átlagosan 20% tepertő, és 65-70% zsír nyerhető ki.
Tegyél a lábasba egy kilónyi korábbi zsírt, erre a felvágott szalonnát, 10 kilónként 3-4 deka sót, 1 deci tejet, és intenzív tűzön, folyamatosan keverve, kezdd sütni.(a keverés miatt praktikusabb az üst)
Ha a tepertő már "felúszik" a zsírban ,ami kb egy óra, a tüzet mérsékelve, süsd pirosra, kissé "csörgősre" a tepertőt. Szűrőkanállal kiszedve, lecsepegtetve,(nem nyomkodni!) azonnal fogyasztható, a zsírt zománcos edénybe szűrve, másnapra megdermed.
Láttam, hogy a kérdés nem egészen erről szólt, csak megragadtam az alkalmat, hogy közreadjam a módszert.
Remélem nem untattam senkit. Ha igen akkor bocs!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!