Milyen mézes süteményt készíthetnék mézeskalácson kívül?
Mézes rúd
Hozzávalók:
25 dkg méz
11 dkg cukor
1 teáskanál vanília aroma
4 tojás
25 dkg liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál reszelt citromhéj
2 teáskanál mézes sütemény fűszerkeverék (ez helyettesíthető őrölt fahéjjal és szegfűszeggel)
1 teáskanál forralt bor fűszerkeverék
2 evőkanál fehér csemegebor
kevés margarin és liszt a forma kikenéséhez
Elkészítés:
A mézet langyosítsuk meg, majd keverjük össze a kristálycukorral és a vanília aromával. Egyenként tegyük bele a négy tojás sárgáját és keverjük habosra. Adjuk hozzá a szódabikarbónával összekevert lisztet, majd a fűszerekkel, a reszelt citromhéjjal és a csemegeborral ízesítsük. Végül óvatosan, nehogy összetörjön, forgassuk bele a tojásfehérje felvert kemény habját is.
A kész masszát vajjal kikent, liszttel meghintett őzgerincformába (esetleg kettőbe is) öntjük. Mérsékelten meleg (kb. 160 fokos) sütőben körülbelül fél óra alatt megsütjük. Vigyázat, a méz miatt hamar barnul a teteje, ezért ha kell, alufóliával takarjuk be!
Mézes süti:
Hozzávalók
5 dkg + 2 ek kókuszreszelék
20 dkg liszt
20 dkg méz
1/2 tk szódabikarbóna
20 dkg vaj
15 dkg zabpehely
2 ek darált mandula
3 púpozott ek málnalekvár
Az 5 dkg kókuszreszeléket terítsd szét egy sütőlapon és tedd 160 fokra előmelegített sütőbe. 3-4 percig süsd, amíg egy kicsit megpirul, vedd ki a sütőből és tedd félre.
Robotgépben keverd össze a lisztet a mézzel és a szódabikarbónával. Add hozzá a vajat. Amikor összeáll keverd hozzá a pirított kókuszreszeléket és a zabpelyhet. Egy almányi adagot tegyél félre a tésztából, a többit nyomkodd bele egyenletesen egy kivajazott 20x30 cm-es tepsibe. Kend meg málnalekvárral, szórd rá a 2 ek kókuszreszeléket és a darált mandulát. A félretett tésztát morzsold a sütemény tetejére és az egészet tedd a 160 fokra előmelegített sütőbe. 20 perc alatt készre sül.
Vedd ki a sütőből, hagyd teljesen kihűlni a tepsiben, majd egy éles kést húzz végig a az oldalán és egyben emeld ki a süteményt. Vágd szeletekre.
100 g porcukor
350 g méz
50 g vaj
700 g liszt
3 tojás
4 g szódabikarbóna
2 g fahéj
A vajat a mézzel és a cukorral habosra kavarni, majd egyenként hozzáadni a tojásokat és szintén jó habosra kavarni. Egy másik tálban a lisztet a szódabikarbónával és a fahéjjal elkeverni és a mézes masszához adni. 15-20 percre a hűtőbe tenni. Közben a sütőt előmelegíteni 200°-ra és a sütőlemezt papírral kibélelni.
A kihűlt tésztát 5-7 cm vastagra nyújtani, kiszaggatni és a sütőbe tolni. Vigyázat! Hamar kisül (kb. 10-15 perc)
Még langyosan tojásfehérje habba forgatni (már aki szereti így!)
Fém dobozban nagyon sokáig eláll.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!