Adnátok ötleteket töltött káposzta helyett?
Sajnos gyomor és hasnyálmirigy betegségem van,így idén elfelejthetem a finom és nehéz ételek fogyasztását az ünnepek alatt is. Olyan főétel ötlet kellene ami könnyű és az alábbiakat nem tartalmazza, vagy csak igen kis mértékben.
Hüvelyes zöldségfélék, káposzta, hagymás, paprikás ételek gomba, virsli, tejszín és minden más ami zsírosabb ételnek számít. És sajnos még finnyás is vagyok. Húsfélék közül csak a csirkemellet eszem meg, disznónak pedig csak a karaj részét. Nyúl bárány, vad húsok szóba sem jöhetnek :)
A egybekarajt sütés előtti napon alaposan sózd be, hogy legyen ideje átjárnia a húst, és egyben süsd meg (fólia alatt először puhára párolod), majd fólia le, és pirosra sütöd. Ez esetben kevesebb zsírt (olajat) szed magába, mintha szeletben sütöd. Készíthetsz mellé párolt rizst, és párolt zöldséget. Vagy ha apró krumplit héjában félig megfőzöl, majd félbevágva bő forró zsírban (olajban) gyorsan átsütöd, akkor a forró zsiradéktól a külsején hirtelen egy ropogós védőréteg képződik, a közepe pedig megpuhul.
A csirkéből készíthetsz rántot szeletet valami mártással, esetleg tartáros krumlisalátát mellé.
De akármelyik húsból, ha a kiklopfolt szeletből készítel natúr-szeletet (csak lisztbe forgatva sütöd) és utána egy lecsó-alapban (zöldpaprika kevés hagymával megdinsztelve, rá a paradicsom, azzal puhára főzni) átrotyogtatod, főtt tésztát, rizst, vagy ha tetszik kockára vágott sültkrumplit is csináltam már mellé köretnek.
Leves: vmilyen krém- (kevés tejszínnel), paradicsom-, hús-, zöldség-, gyümölcs-
Főétel: Párolt hús - mell v karaj
Köret: zöldségek pici olajon megdinsztelve, héjában főtt kr., krumplipüré, rizses cuccok (zöldséges-répás, sima főtt), könnyű vegyes sali öntettel
Desszert: gyümölcssali, laza piskótatészta valamivel (túró, gyüm., csokidarab, mazsi, lekvár, mák...), madártej (ha tejet ehetsz)
nekem van egy remek receptem, most nincs nálam, de majd leírom, ha érdekel. igazából egy pác, aminek felvert tojás az alapja, sokféle fűszer van benne. 1 éjjel áll benne a hús, majd serpenyőben, kevés olajon kisütöd. olyan rántotta szerű borítása lesz a húsnak, sima rizzsel is jó.
vagy pácolhatod a csirkemellet zsírszegény joghurtba, kevés olajon süthető, párolt zöldséges rizzsel.
vagy grillcsirke. egész csirkét megveszed, egy igazi kocka vajat hagysz meglágyulni, a vajat befűszerezed(só, bors, őrölt kömény, fokhagyma, ízlés szerint), bekened vele a csirkét, beledugsz a fenekébe egy félbevágott hagymát, 2 vastag szelet citromot és egy vagy 2 leveskockát mérettől függően. majd grillezve megsütöd. a melle száraz, mégis ízletes, nincs rajta sok zsír. a többi része is jó körettel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!