Nyúl hús kb mennyibe kerül?
Hát én szerencsés vagyok mert apu tart annyit amit a család meg eszik. A boltokban 2000ft- 3000ft /kg láttam :
Mit szeretnél csinálni belőle ?
Az igazság az,h még gyerekként ettem utoljára nyuszit,ízére már nem emlékszem,csak,h ízlett;) Nemrég olvastam,h mennyire egészséges,így vettünk egy élőt aki csak karácsonyig ugrálhat :s de lesz majd szaporulat ha bejön a családnak az íz,mert van egy fiatal pár is,akik majd idővel megszeretgethetik egymást;)
Vmi fini recept kéne,mind1,h egyben sütve v paprikásan,bármi jöhet. Nem konyítok a nyuszihoz,milyen fűszerek passzolnak hozzá,milyen praktikák vannak.
Bármilyen praktikát szívesen fogadok.:)
Köszi
Jéézusom, karácsonyig ugrálhat, aztán jóízűen megeszed...
nem vagyok vega, szeretem a húst, de ez így nekem nagyon
nem jön be, és még nyuszinak is hívod.
akkor már legyen vágónyúl szerencsétlen.
Szia !!!!
Az egyik legjobb amit mi nagyon szeretünk,a savanyú káposztás nyúl.
A nyúl aprólékot lepiritott szalonna zsirján átforgatod ,hogy kicsit minden oldalát kapja meg . Majd a húst kiveszed és csinálsz pörkölt alapot nem sok lével épp,hogy ellepje a nyúlat. A savanyú káposztát jól kimosod babérlevélel fel teszed főni,amikor a nyúl is és a káposzta is félpuha a kettőtt összeöntöd. Szorj bele kb 2dl tarhonyát és hagyd ,hogy az egész készre följön.
Ha rántani szertetnéd akkor fokhagymás tejbe legalább 1 éjszakát áztasd mert nagyon száraz a húsa ,igy biztos puha lesz .
Sütni pedig csak szalonnával megtüzdelve és be pácolva szabad. A nyúl sütésének az titka ,hogy alufolia alatt nagyon alacsony hőfokon kell sütni. 150 C -on 2 óra igy lassan sül a hús és omlos lesz. Ha már omlos vedd le foliát és saját levvel locsold amig szép piros nem lesz. Ha a elkészült pihetetni kell 10percig letakarva meleg helyen. Igy biztos ,hogy nem szárad ki és omlos lesz..
az alábbi pácot szoktam használni.
A húst mustárral,és piros arany krémmel bekennem. Nem kell sózni. Fehérbort és olajat fele arányban annyit öntök rá ,hogy ellepje a húst. Fokhagyma szeleteket dobálok a pácba,és borsot. Sütés kezdetekor kevés páclét teszek a nyúl alá.. A pácban akár 3-4 napot is állhat..
de min 1éjszakát..
Mi háztól vesszük, 1200 Ft/kg-ért.
Legutóbb ezt készítettem belőle, nagyon ízlett a családnak:
Fehérborban párolt nyúl hagymás törtburgonyával
Hozzávalók:
1 nyúl a belsőségekkel
4-5 gerezd fokhagyma
1 kis hegyes erős paprika
3 dl száraz fehérbor
1 ágacska rozmaring
olaj a sütéshez
1 kg burgonya
1 nagyobb fej hagyma
2 zöldpaprika
csipetnyi fehérbors
só ízlés szerint
Elkészítés:
A nyulat feldaraboljuk, a fokhagymát és a paprikát apróra felkockázzuk, az olajat felforrósítjuk, és beledobjuk a felkockázott fokhagymát, fél perc múltán az erőspaprikát, és kissé kisütjük úgy, hogy a fokhagyma ne barnuljon meg. Beledobjuk a felaprózott nyulat, sózzuk, és elősütjük. Amikor a hús kifehéredik és egy kis kérget kap, felöntjük a fehérborral, megszórjuk egy csipet fehérborssal, és fedő alatt puhára pároljuk. Mikor a hús puha, a fedőt levesszük, beledobjuk a kb. 2 cm-esre feldarabolt rozmaringot, és a levét elsütjük. Amikor a lé elpárolgott, még sütjük egy kicsit az olajon, hogy színt kapjon. Közben, burgonyát pucolunk, felkockázzuk, és a feldarabolt paprikával, a felkockázott hagymával és sóval, fedő alatt pároljuk. Akkor kész, amikor jó puha, és a burgonya pürészerűen kezd szétdobódni.
Mi is háztól vesszük, ugyancsak 1200 Ft-ért kilóját, ahogy előttem írták. Én sütöm a nyulat, mert paprikásnak nem szereti a férjem (én igen, finom annak is).
Én bevallom nem pácolom sütés előtt, mégis finom, puha a hús. Én úgy csinálom, hogy levágom a hátsó combokat, ha nagyobb az elsőket is, a gerincét-hátát pedig ketté vágom keresztben. (Ha pörköltet főznék, csak a combokat és a gerincet sütném, többi pörköltnek menne, de 1 nyúlból sütni és pörköltet is készíteni, az nem megy.)
Fogom a nyúldarabokat, sózom, borsozom, esetleg majorannával ízesítem még, majd megtűzdelem szalonnával és fokhagymával. Ezután sütőzacskóba rakom, majd mehet a tepsibe. Kb. másfél óra múlva kibontom a fóliából és készre sütöm. Mi mindig párolt rizst eszünk hozzá valamilyen formában (rizottó, gombás rizs stb.). Nem tudom, hogy alakult így, de otthon is így ettük, ezt hoztam magammal a házasságba. :-)
A belsőségből mi csak a májat esszük meg, azt pedig egyszerűen úgy készítem el, hogy sok hagymával - fokhagymával készítek pörkölt alapot, majd ezen megpárolom-pirítom a nyúlmáj szeleteket. Friss kenyérrel, savanyú uborkával, hmm!
Köszönöm szépen a recepteket!Pont ezekkel szemeztem a neten,a fehérboros,a tűzdelős...hmm Káposztás verzióról még nem hallottam,de jól hangzik,azt is ki fogom próbálni,bizti nagyon finom.:)
Második válaszolótól pedig elnézést kérek,nem gondoltam,h az ételek kategóriában ezzel bántót írok.Azért megjegyzem,nem leszek jelen csak a főzés részénél,mert amúgy nagy állatbarát vagyok,de valljuk be,ezeknek a fajtáknak ez a sorsa sajna:(
jaj, dehogy nem bántottál meg, csak csak én ilyen mimóza vagyok az állatokkal kapcsolatban:))
én sem bírom nézni a levágásukat, így maradok a hentespultnál, stb kapható konyhakész húsoknál.
Tudom, hogy a taplaléklánc részei, és nélkülük illetve húsuk nélkül az ősember is éhenhalt volna, vagyis az ember is veszélyeztetve lett volna.
na mindegy, szóval semmi baj, csak olyan sajnálatba estem
ahogy írtál róluk.
viszont kitűnő recepteket kaptál a többi kedves válaszolótól.
Kellemes karácsonyt:)
üdv.
rossz helyre tettem a vesszőt, szóval egyáltalán nem bántottál meg:)))
üdv.
Ritkán vagyok rosszindulatú, de az egyetlen jókívánságom így karácsonyra, hogy dögöljetek meg mind. Aki egy íz miatt képes megvenni egy élő állatot, elpusztítani csak azért, hogy zabálhasson egyet.. ráadásul még "ugrál" szerencsétlen, de már az a kérdés, hogy milyen fűszerrel lesz finom. Basszus...
Nem vagyok fanatikus, nem szoktam hirdetni az igét, egyen húst aki akar, én is eszem, de atomdurva pont karácsonykor meggyilkolni a saját nyuszit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!