Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mézeskalács tippek, trükkök,...

Mézeskalács tippek, trükkök, bármi! összegyűjtjük?

Figyelt kérdés
ki , mit , hogyan? miért?
2011. dec. 7. 09:08
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Én nem trükközök, hanem hamis mézeskalácsot készítek. Ugyanolyan, mint az igazi, fel sem tűnik, hogy nincs benne méz. Nagyon finom, már sütés után pihe-puha, és egy sima nejlonzacskóba csomagolva hetekig az is marad.

A hagyományos, mézet tartalmazó mézeskalács nekem mindig kemény lett, hiába figyeltem oda a sütési időre, pihentetésre, konyhai praktikákra stb., sosem lett tökéletes. A hamis mézes egyszerűen szuper, csak jó tapasztalataim vannak vele, és akik eddig kóstolták, mind elkérték a receptet.

2011. dec. 7. 10:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:

1 éjszakát a hütöben hagyom állni a tésztát,

nem sütöm keményre csak fél puhára mert ,még ugyis száradni,fog a kész süti.


A mézeskalács füszerkeverék nem tartalmaz ,gyömbért ezért 1kis kávés kanál friss reszelt gyömért teszek,a tésztába,


Narancs héjat mozsárba össze zuzom,és azt is teszek még a füszerkeverékhez.

2011. dec. 7. 10:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
Sütés után fém dobozban tárolni (ha kihűlt), mellét enni egy fél szelet almát, attól szépen megpuhul.
2011. dec. 7. 10:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
Elsőnek: akkor mi is kérjük a receptet! :)
2011. dec. 7. 10:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

Hamis mézeskalács:


50 dkg liszt

csipet só

20 dkg kristálycukor

2,5 dl tej

10 dkg margarin

2 tojás sárgája

2 púpos kávéskanál szódabikarbóna

mézeskalács fűszerkeverék (boltit használok, és kb. 3-4 kávéskanállal teszek bele)


A cukrot folyamatos keverés mellett karamellizáljuk, míg szép, egynemű, aranyló karamellt kapunk, és felöntjük forró tejjel, majd beledobjuk a margarint és felolvasztjuk benne.

Hagyjuk, hogy újra feloldódjon az esetlegesen leragadt karamell, belekeverjük a mézeskalács fűszerkeveréket, majd langyosra hűtjük.

A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával és a sóval.

Majd beletesszük a tojások a sárgáját, és hozzáöntjük a tejes, vajas karamellt.

Kézzel ruganyos tésztát gyúrunk belőle.

Nem kell pihentetni, azonnal lehet sütni (ha esetleg nagyon ragadna, lágy lenne, akkor 1 órácskára tegyük hűtőbe, én nem szoktam).


Az összegyúrt tésztát én mindig kétfelé veszem, az egyik feléből csinálok puszedliket. A masszából diónyi golyókat formálok, sütőpapíros tepsire rakom, és csak egy nagyon picikét ellapítom, előmelegített 180 fokos sütőben (alsó-felső sütés) kb. 10-15 percig sütöm, de mivel minden sütő más, 10-12 perc után ellenőrizzük! Egyet kettétörünk, megkóstoljuk, ha jó, kivesszük. Nagyon puhának tűnhet, de ne süssük túl. Sütés után tojáshabba forgatom, amihez 1 fehérjét 15 dkg porcukorral, gőz fölött!!! kemény habbá verünk, és a meleg habba forgatjuk a puszedliket, tálcára tesszük, 2-3 óra alatt teljesen megszárad rajta a hab.


A tészta másik felét pedig kinyújtom és mézeskalács figurákat szaggatok belőle, szintén 180 fokon megsütöm (ez kb. 5-6 percig sül, de ezt is ellenőrizzük). A maradék 1 tojásfehérjéből is habot verünk (ezt már nem muszáj gőz fölött, de én úgy szoktam), folyamatosan hozzáadagolunk 15 dkg porcukrot és a mézeskalács figurákat díszítjük vele.


Nagyon szeretem ezt a receptet. A karamell adja a szép aranyló színét a "mézeskalácsnak", a fűszerkeverék pedig az ízét. Ezekből a hozzávalókból kb. 3 nagy gáztepsinyi adag lesz. Érdemes kipróbálni!

2011. dec. 7. 10:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim válasza:
köszi a receptet,
2011. dec. 7. 10:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:
Nagyon szívesen! :)
2011. dec. 7. 10:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:

A kemény mézeskalács ellen egy tipp (mi mindig így csináljuk).

Egy stampedlis , vagy feles pohárba tegyünk vizes, de kinyomkodott papírzsebkendőt, vagy vattát, s ezt tegyük bele abba a fémdobozba, amiben a mézeskalácsot tárolnánk, s jöhet köré a kész, kihűlt és kemény mézeskalács.

Néhány nap alatt fincsi puha lesz a legkeményebb süti is.

2011. dec. 7. 11:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 A kérdező kommentje:

nagyon jókat írtatok, a hamis mézeskalács nagyon kíváncsivá tett, lehet megcsinálom


köszönöm

2011. dec. 7. 13:26
 10/12 anonim válasza:

Megcsinálta már valaki a hamis mézeskalácsot??

Nagyon kiváncsi vagyok én is!! :)

2011. dec. 14. 21:23
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!