Mézeskalács tippek, trükkök, bármi! összegyűjtjük?
Én nem trükközök, hanem hamis mézeskalácsot készítek. Ugyanolyan, mint az igazi, fel sem tűnik, hogy nincs benne méz. Nagyon finom, már sütés után pihe-puha, és egy sima nejlonzacskóba csomagolva hetekig az is marad.
A hagyományos, mézet tartalmazó mézeskalács nekem mindig kemény lett, hiába figyeltem oda a sütési időre, pihentetésre, konyhai praktikákra stb., sosem lett tökéletes. A hamis mézes egyszerűen szuper, csak jó tapasztalataim vannak vele, és akik eddig kóstolták, mind elkérték a receptet.
1 éjszakát a hütöben hagyom állni a tésztát,
nem sütöm keményre csak fél puhára mert ,még ugyis száradni,fog a kész süti.
A mézeskalács füszerkeverék nem tartalmaz ,gyömbért ezért 1kis kávés kanál friss reszelt gyömért teszek,a tésztába,
Narancs héjat mozsárba össze zuzom,és azt is teszek még a füszerkeverékhez.
Hamis mézeskalács:
50 dkg liszt
csipet só
20 dkg kristálycukor
2,5 dl tej
10 dkg margarin
2 tojás sárgája
2 púpos kávéskanál szódabikarbóna
mézeskalács fűszerkeverék (boltit használok, és kb. 3-4 kávéskanállal teszek bele)
A cukrot folyamatos keverés mellett karamellizáljuk, míg szép, egynemű, aranyló karamellt kapunk, és felöntjük forró tejjel, majd beledobjuk a margarint és felolvasztjuk benne.
Hagyjuk, hogy újra feloldódjon az esetlegesen leragadt karamell, belekeverjük a mézeskalács fűszerkeveréket, majd langyosra hűtjük.
A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával és a sóval.
Majd beletesszük a tojások a sárgáját, és hozzáöntjük a tejes, vajas karamellt.
Kézzel ruganyos tésztát gyúrunk belőle.
Nem kell pihentetni, azonnal lehet sütni (ha esetleg nagyon ragadna, lágy lenne, akkor 1 órácskára tegyük hűtőbe, én nem szoktam).
Az összegyúrt tésztát én mindig kétfelé veszem, az egyik feléből csinálok puszedliket. A masszából diónyi golyókat formálok, sütőpapíros tepsire rakom, és csak egy nagyon picikét ellapítom, előmelegített 180 fokos sütőben (alsó-felső sütés) kb. 10-15 percig sütöm, de mivel minden sütő más, 10-12 perc után ellenőrizzük! Egyet kettétörünk, megkóstoljuk, ha jó, kivesszük. Nagyon puhának tűnhet, de ne süssük túl. Sütés után tojáshabba forgatom, amihez 1 fehérjét 15 dkg porcukorral, gőz fölött!!! kemény habbá verünk, és a meleg habba forgatjuk a puszedliket, tálcára tesszük, 2-3 óra alatt teljesen megszárad rajta a hab.
A tészta másik felét pedig kinyújtom és mézeskalács figurákat szaggatok belőle, szintén 180 fokon megsütöm (ez kb. 5-6 percig sül, de ezt is ellenőrizzük). A maradék 1 tojásfehérjéből is habot verünk (ezt már nem muszáj gőz fölött, de én úgy szoktam), folyamatosan hozzáadagolunk 15 dkg porcukrot és a mézeskalács figurákat díszítjük vele.
Nagyon szeretem ezt a receptet. A karamell adja a szép aranyló színét a "mézeskalácsnak", a fűszerkeverék pedig az ízét. Ezekből a hozzávalókból kb. 3 nagy gáztepsinyi adag lesz. Érdemes kipróbálni!
A kemény mézeskalács ellen egy tipp (mi mindig így csináljuk).
Egy stampedlis , vagy feles pohárba tegyünk vizes, de kinyomkodott papírzsebkendőt, vagy vattát, s ezt tegyük bele abba a fémdobozba, amiben a mézeskalácsot tárolnánk, s jöhet köré a kész, kihűlt és kemény mézeskalács.
Néhány nap alatt fincsi puha lesz a legkeményebb süti is.
nagyon jókat írtatok, a hamis mézeskalács nagyon kíváncsivá tett, lehet megcsinálom
köszönöm
Megcsinálta már valaki a hamis mézeskalácsot??
Nagyon kiváncsi vagyok én is!! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!