Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan kell jó vadas mártást...

Hogyan kell jó vadas mártást csinálni?

Figyelt kérdés

A hétvégén szeretnék jó marha vadast csinálni !!! Eddig még nem csináltam :


Köszönöm..


2011. nov. 29. 13:36
 1/4 anonim ***** válasza:

Hozzávalók:

■1 kg marhahús

■1 kg sárgarépa/1 szál fehér répa

■egész és őrölt bors

■2 babérlevél

■só

■1 ek olaj

■1 ek liszt

■1 ek cukor

■mustár

■citromlé

■1-2 dl tejföl


Elkészítés:

1.A húst a hártyától szükség esetén megtisztítjuk, megmossuk és megtöröljük. A leveshez szükséges zöldségeket meghámozzuk. A húst a zöldséggel, egész borssal, babérlevéllel feltesszük levesként főzni, ízlés szerint sózzuk.

2.A megfőtt húst kivesszük a levesből, félretesszük, de melegen tartjuk. A zöldségeket szintén kiszedjük (zellerzöld, babérlevél és bors kidobható), a levest leszűrjük. Valamennyi zöldséget (esetleg kevés leves hozzáadásával) botmixerrel pürésítünk.

3.Egy serpenyőben az olajat felhevítjük, a lisztet belekeverjük és világos rántást készítünk. Hozzáadjuk a cukrot, a rántásban karamellizáljuk, majd felöntjük 3 dl levessel. Simára keverjük és hozzáadjuk a pürésített zöldségeket. Ízesítjük sóval, őrölt borssal, mustárral és citromlével.

4.A tejfölt kevés levessel elkeverjük és a mártásba öntjük. Kevergetve, gyenge tűzőn összeforraljuk.

5.A húst kb. 1 cm-es szeletekre vágjuk, a mártással és körettel tálaljuk.


Lényeg a cukor karamellizálása, mert anélkül nem lesz olyan finom, mustárt és citromot csak nagyon kevest tegyél bele és talán elég a tejföl fele is, még mindig jobb utánaízesíteni, mintha túl savanyú, én pl. édesebben szeretem.

2011. nov. 29. 15:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:

Hagymát dinsztelek, bele a karikára szelt sárgarépát, gyökeret, majd átforgatom rajta (fehéredésig) a hús-szeleteket. Kevés vízzel öntöm fel, hogy ne főjjön, csak párolódjon. Só, bors, babérlevél. Amikor a hús puha, azt kiveszem, a zöldségen a maradék vizet elsütöm miközben már a fakanállal, villával a zöldséget kezdem összetörni. Ha a vizet elsülte, de és kell, csak akkor töröm apróbbra a zöldséget. Visszarakom a lángra, lisztet szórok rá és kevés vízzel, tejföllel hígítom, mustárral, cukorral ízesítem.

A hús mellé köretként főtt rizst készítek, annak a tetejére szedem ezt a mártást.

2011. nov. 29. 15:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

én így csinálom: egy darab puha marhahúst (nyak, vagy hátszín) felteszek főni kb egy kilónyi vegyeszöldséggel, amibe egy darabka zeller is van.só, egy egész hagyma, babérlevél, egész bors, borókabogyó pár szem, egy-két karika héjas citrom.

a hús puhulásáig főzöm, majd a húst kiveszem, pihentetem, szeletelem.

a léből leöntök, (félreteszem) majd botbixerrel pürésítem a zöldségeket.

(az egész hagymát kiveszem)

pirítok egy két kanál cukrot, a zöldséglével felöntöm, és, ha már elovadt, a zöldséghez öntöm.

világos rántást készítek, amivel besűrítem a mártást.

citromlével, mustárral ha kell még egy kis cukorral ízesítem kóstolgatva, hogy finom pikáns legyen.

ebbe a vadasmártásva teszem a felszeletelt húst. zsemlegombóccal szeretjük, tejfölt az asztalra teszek, mert nem mindenki szereti tejfölösen.

2011. nov. 29. 17:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 doboszoli ***** válasza:
100%

ma 17:45

Ebben úgy meg tudunk egyezni...

2011. nov. 29. 18:03
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!