Hogyan kell jó vadas mártást csinálni?
A hétvégén szeretnék jó marha vadast csinálni !!! Eddig még nem csináltam :
Köszönöm..
Hozzávalók:
■1 kg marhahús
■1 kg sárgarépa/1 szál fehér répa
■egész és őrölt bors
■2 babérlevél
■só
■1 ek olaj
■1 ek liszt
■1 ek cukor
■mustár
■citromlé
■1-2 dl tejföl
Elkészítés:
1.A húst a hártyától szükség esetén megtisztítjuk, megmossuk és megtöröljük. A leveshez szükséges zöldségeket meghámozzuk. A húst a zöldséggel, egész borssal, babérlevéllel feltesszük levesként főzni, ízlés szerint sózzuk.
2.A megfőtt húst kivesszük a levesből, félretesszük, de melegen tartjuk. A zöldségeket szintén kiszedjük (zellerzöld, babérlevél és bors kidobható), a levest leszűrjük. Valamennyi zöldséget (esetleg kevés leves hozzáadásával) botmixerrel pürésítünk.
3.Egy serpenyőben az olajat felhevítjük, a lisztet belekeverjük és világos rántást készítünk. Hozzáadjuk a cukrot, a rántásban karamellizáljuk, majd felöntjük 3 dl levessel. Simára keverjük és hozzáadjuk a pürésített zöldségeket. Ízesítjük sóval, őrölt borssal, mustárral és citromlével.
4.A tejfölt kevés levessel elkeverjük és a mártásba öntjük. Kevergetve, gyenge tűzőn összeforraljuk.
5.A húst kb. 1 cm-es szeletekre vágjuk, a mártással és körettel tálaljuk.
Lényeg a cukor karamellizálása, mert anélkül nem lesz olyan finom, mustárt és citromot csak nagyon kevest tegyél bele és talán elég a tejföl fele is, még mindig jobb utánaízesíteni, mintha túl savanyú, én pl. édesebben szeretem.
Hagymát dinsztelek, bele a karikára szelt sárgarépát, gyökeret, majd átforgatom rajta (fehéredésig) a hús-szeleteket. Kevés vízzel öntöm fel, hogy ne főjjön, csak párolódjon. Só, bors, babérlevél. Amikor a hús puha, azt kiveszem, a zöldségen a maradék vizet elsütöm miközben már a fakanállal, villával a zöldséget kezdem összetörni. Ha a vizet elsülte, de és kell, csak akkor töröm apróbbra a zöldséget. Visszarakom a lángra, lisztet szórok rá és kevés vízzel, tejföllel hígítom, mustárral, cukorral ízesítem.
A hús mellé köretként főtt rizst készítek, annak a tetejére szedem ezt a mártást.
én így csinálom: egy darab puha marhahúst (nyak, vagy hátszín) felteszek főni kb egy kilónyi vegyeszöldséggel, amibe egy darabka zeller is van.só, egy egész hagyma, babérlevél, egész bors, borókabogyó pár szem, egy-két karika héjas citrom.
a hús puhulásáig főzöm, majd a húst kiveszem, pihentetem, szeletelem.
a léből leöntök, (félreteszem) majd botbixerrel pürésítem a zöldségeket.
(az egész hagymát kiveszem)
pirítok egy két kanál cukrot, a zöldséglével felöntöm, és, ha már elovadt, a zöldséghez öntöm.
világos rántást készítek, amivel besűrítem a mártást.
citromlével, mustárral ha kell még egy kis cukorral ízesítem kóstolgatva, hogy finom pikáns legyen.
ebbe a vadasmártásva teszem a felszeletelt húst. zsemlegombóccal szeretjük, tejfölt az asztalra teszek, mert nem mindenki szereti tejfölösen.
ma 17:45
Ebben úgy meg tudunk egyezni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!