Írnátok jó mézeskalács receptet?
Szia! Én hamis mézeskalácsot szoktam sütni, nem tudom, ismered-e. Ízre, küllemre olyan, mint az igazi, csak nincs benne méz, ezért nem keményedik meg, hanem finom puha marad sütés után. Leírom a receptet, próbált ki, ha gondolod, nagyon jó! Mindig ezt sütöm.
1 kg liszt
40 dkg kristálycukor
5 dl forró tej
20 dkg margarin
4 tojás sárgája
4 púpos kávéskanál szódabikarbóna
mézeskalács fűszerkeverék (6 púpos kávéskanállal tettem bele + még szórtam hozzá 1 kávéskanál fahéjat is, de nyugodtan kóstolgasd a tésztát, és ízlés szerint fűszerezd).
Először is a cukrot karamellizálni kell. Egy lábasban folyamatos kevergetés mellett felolvasztjuk, majd miután szép folyékony, aranyszínű, egynemű karamellt kaptunk, felöntjük forró tejjel, megvárjuk, míg a karamell újra feloldódik teljesen, majd beledobjuk a margarint, és ezt is felolvasztjuk benne. Beletesszük a fűszerkeveréket is. Langyosra hűtjük, majd hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert liszthez, és a tojás sárgájához. Összegyúrjuk, és már nyújthatjuk, szaggathatjuk is, nem kell pihentetni. Ha ragacsos, lágy lenne a tészta, akkor inkább tegyük fél-1 órára hűtőbe, de több lisztet ne rakjunk hozzá! Én úgy szoktam, hogy kettéveszem a tésztát. Egyik cipót kinyújtom, mézeskalács figurákat szaggatok belőle, sütőpapíros tepsire teszem, és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 5-6 perc alatt megsütöm (puhának tűnhet, de nem kell tovább sütni, nehogy megkeményedjen. Ketté szoktam egyet törni, megkóstolom, és ha jó, akkor kiveszem). 2 tojásfehérjét 25 dkg porcukorral kemény habbá verek, nejlonzacskó sarkába töltöm, picike lyukat vágok a végére, és díszítem a figurákat.
A tészta másik féléből pedig puszedliket készítek. Diónyi golyókat formálok, sűtőpapírral bélelt tepsire rakom, picikét (nem kell nagyon) ellapítom, majd ezt is előmelegített sütőben, 180 fokon megsütöm (ez kb. 10-12 percig sül, de ezt is inkább ellenőrizzük, nehogy túlsüljön). A másik két tojásfehérjét is felverjük 25 dkg porcukorral (de ezt gőz fölött!, lehetőleg egy nagyobb tálban), és a még meleg porcukros mázba forgatjuk a puszedliket. Tálcára tesszük, 2-3 óra alatt szépen rászárad a máz.
Nagyon jó recept, csak ajánlani tudom. A karamell adja meg az aranyló színét a mézeskalácsnak, a fűszerkeverék pedig a jellegzetes ízét. Senkinek sem tűnt fel eddig, hogy nincs benne méz. Sütés után is rögtön puha, és hetekig tárolható egy nejlonzacskóban, sokáig friss, puha marad. Érdemes kipróbálni.
Előző vagyok. Ebből az adagból rengeteg süti lesz (úgy 6 nagy gáztepsivel), szóval ha nem akarsz olyan sokat, akkor készíts féladagot.
Ja, és még valami. Ne tedd egymáshoz túl közel a sütiket a tepsiben, mert még úgyis nőnek sütés közben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!