Bodzavirág. Tele vele a kertünk. Milyen ételeket, italokat készítsek belőle?
Köszönöm, hogy szóltál, valóban, a fürtös bodza és a gyalogbodza mérgező, utána néztem. De szerencsére egyiküket sem lehet összekeverni a sima fekete bodzával- ez ehető.
Azaz csak akkor, ha nem út széléről szedjük.
Bodzaital
8 tenyérnyi szép bodzavirág (amikor még nem nyílt ki egészen), 2 bõ levû citrom, 15 citrompótló, vagy kiskanálnyi citromsav, 15-20 dkg kristálycukor.
Elkészítés:
A bodzavirágokat egy nagy uborkásüvegbe vagy üvegtálba teszem. A citromokat megmosom, egyiket vékony karikákra vágom és a bodzához hozzáteszem, másiknak a levét.. Rászórom a kristálycukrot, és a citromsavat.
Meg kell kóstolni, kellemes, erős limonádé legyen!
2 napig állni hagyom, megkavarom közben.
Addig is szép dísz.
Lehűtve szűrve fogyasztjuk.Hűtőben eltartható jópár napig.
Bodzavirág-szörpöt is érdemes csinálni, kb u. e. csak ötször annyi cukor és ötödannyi víz+tartósítás.pl. dunszt.
Mehet bele mentalevél is.
Száríts meg a virágokból, télen a bodza tea megfázás esetén hasznos.Vértisztitó, vesetisztitó, lázcsillapitó, vizelethajtó, köhögéscsillapító és enyhe hashajtó.
Lehet teakeverékben is, mentával, kamillával. Van aki earl greyjel szereti együtt.
Írták, hogy rántsd ki?
Élesztőt..? :) Ez komoly?
Nem lesz élesztőíze tőle?
A rántott bodzáról is most hallok először, biztosan nagyon finom!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!