Spagetti tészta van itthon ahhoz mit csináljak? Valami szószt, vagy valami finomat tudtok?
Olívabogyós-paradicsomos tésztaszósz
Hozzávalók 2 személyre:
# 6-8 darab nagyon érett paradicsom vagy 2 doboz hámozott paradicsomkonzerv
# 2-3 gerezd fokhagyma
# 10-30 szem zöld és/vagy fekete magozott olajbogyó (mennyiség és szín ízlés szerint)
# olasz jellegű fűszerkeverék
# só
# bors
# kevés olívaolaj
# kevés friss zöldfűszer, pl. bazsalikom (ha akad a háznál)
Elkészítés: Lehetőleg teflon edényben készítsük, mert nem kap oda. A vékony karikákra vágott fokhagymát kevés (olíva)olajon kicsit megfonnyasztunk. Vigyázni kell, mert könnyen odaég! Amikor kész, beletesszük a hámozott, apróra vágott paradicsomokat (konzerv esetén a levét is), majd kb. 5-10 perc alatt jól összerotyogtatjuk. Ezalatt egy kicsit be is sűrűsödik, ezzel már nem lesz gond. Közben az olasz fűszerkeverékkel, sóval, borssal ízesítjük. Amikor már megfelelő állagú, beletesszük az apróra (2-3 darabra) vágott olajbogyókat. Egy kicsit még összerottyantjuk, és kész is. Kevés friss, apróra vágott bazsalikom a végén nagyon jót tesz neki.
Megjegyzés:
Ezt a szószt a 90 napos diétát végzők is fogyaszthatják szénhidrát napon. Persze az olajbogyók mennyiségét nekik javasolt korlátozni :-(
bazsalikomos pesto :
Elkészítési idő: 15 perc
egy nagy marék friss bazsalikomlevél (3-5 dkg)
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 dkg fenyőmag
5-6 evőkanál extra szűz olívaolaj
só, fekete bors
2-3 evőkanál reszelt parmezán
A sajt kivételével a hozzávalókat botmixerrel pépesre összeturmixoljuk, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és végül hozzákeverjük a reszelt parmezánt. Lezárt üvegben, hűtőben sokáig eláll. Főtt tésztákhoz adjuk, nagyjából 10 dkg tésztához egy kiskanálnyit érdemes keverni, majd parmezánnal megszórni. Szükség esetén a fenyőmag mandulával is helyettesíthető.
Családunk két kedvence:
1) Tészta olajmentes(hogy tapadjon a szósz rá), sós vízben rotyog, miközben vhagyma oliván megpirít, rá kerül a) darált husi vagy B)sonka-gomba.
Miután mindenki megpirult, sok-sok paradicsom kerül bele, sűrített, kockázott, konzerv- az mindegy. Cukor, bazsalikom, őrölt rozmaring és babérlevél a só mellé belezuttyant. Ha kész, akkor tejszínnel sűrít. Parmezán, reszelt sajt.
Kb 30 dkg darált husiból, 2 dl tejszínnel készítem. Mennyei.
2) Tojássárgája tejszínnel felmelegít, ezt kell ráönteni oliván pirított, aprított fokhagymára, esetleg egy kis sonkát-szalonnát is pirítsunk hozzá. Bazsalikom megy bele, ez azon melegében a tésztára.
Ezt is imádjuk: zöldborsó- spárga, kukorica, spenót, vagy akármilyen főzelék maradványaiból készül, de pirítok sonkát hozzá. Bzsalikom, tejszín megy még bele- ez is remek tésztaszósz.
Rakott tésztának a fenti szószokkal utólag sütőben átsütve, úgy, hoyg tejszínnel kikevert tojással borítod nyakon- szintén isteni vacsit kapsz.
Fokhagymás spagetti(persze ha csak egyedül vagy,vagy ha nem ódzskodtok a lehellettől)
Olajon megpirítasz 1 fej(nem gerezd) apróra vágott foghagymát,bele chili,bors,fűszerek ízlés szerint,jah és só.
Aztán ezt ráöntöd a kifőzött tésztára,rá reszelt sajt és leet még spenót levél is.Nagyon finom és gyors,csak hát nem mindne esetben ajánlott :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!