Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Tudja itt valaki h mi a...

Tudja itt valaki h mi a kulonbség fondan és marcipán kozott?

Figyelt kérdés
azért érdekelne a kérdés mert rengetegen keverik és végeznék egy kis statisztikát
2011. okt. 22. 08:12
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:
Ha olvasod a nyujtható fondannak nem sok koze van a fondanhoz. Az eredeti igazi fondan felmelegítve folyóssá válik és mártással v ontve teszik a suteményre.
2011. okt. 22. 11:17
 12/15 anonim ***** válasza:
A legfontosabb különbség az ÁRA. A bújtatott kérdés pedig talán az, hogy hol lehet a marcipánon spórolni :)
2011. nov. 4. 11:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/15 anonim ***** válasza:

Fondant:cukor túltelített oldatából felfőzéssel készült puha cukorkaanyag.

Fondant: A legfinomabb cukor­kristályokból és cukorszirupból készülő lágy, olvadékony máz. Az alapmassza színe fehér. Szokás festeni, illetve aromatizálni.

Ha cukrászt kérdezel a fondantról, biztos, hogy a folyékonyat fogja mondani...de ettől eltekintve az is fondant (ill így ismerik) amit a tortabevonáshoz használnak.

[link]


A marcipán cukrászipari alapanyag, általában egy rész pirított, hámozott édes mandulából és egy rész őrölt cukorból vízzel sziruposra főzött massza.

[link]


Ahol a mandula és a cukor aránya 1:1-hez, azt inkább étkezési célra használják, ahol :2 vagy 1:3-hoz, azzal tortát burkolnak, díszítenek.

2011. nov. 4. 15:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/15 anonim ***** válasza:

ma 15:47

A válaszíró 89%-ban hasznos válaszokat ad.


Az első két fondant ugyanaz, miért külön írtad?

Nem igaz, hogy a marcipán alapanyag, maximum járulékos anyag, illetve lehet félkész vagy kész termék a felhasználás függvényében, amúgy cukrásztészta. Az esetek többségében főzéssel készül, de nem általában, illetve a mandulát ESETLEG pörköléssel készítjük elő, általában főzéssel, hántolással. Ha örölt cukor alatt porcukrot értesz, akkor rosszul írták/olvastad.

Étkezési célra azt a marcipánt használják, amihez vizet adnak. Aránytól függetlenül. A beburkolt tortáról nem leeszed a marcipánt?

Az étkezési marcipán lehet 1:1, 1:3. 1:2 arányban sütőmarcipánt (tojásfehérjés) készítenek. Az 1:1 arányú marcipánt célszerű járulékos anyagként használni töltelékek, tészták ízesítésére, az 1:3 arányút díszítésre, burkolásra.


Remélem nem bántottalak meg, csak segítő, tanító szándékkal válaszoltam. Jójó, okoskodtam is.

2011. nov. 4. 23:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/15 anonim ***** válasza:

Szia!


Azért írtam 2szer, mert a linkelt oldalon több jó meghatározás is van, attól függően ki melyiket érti alatta.

Nem bántottál meg, nem veszem kötözködésnek, csak összeszedjük az info-morzsákat.

:)

2011. nov. 4. 23:53
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!