Tudja itt valaki h mi a kulonbség fondan és marcipán kozott?










Fondant:cukor túltelített oldatából felfőzéssel készült puha cukorkaanyag.
Fondant: A legfinomabb cukorkristályokból és cukorszirupból készülő lágy, olvadékony máz. Az alapmassza színe fehér. Szokás festeni, illetve aromatizálni.
Ha cukrászt kérdezel a fondantról, biztos, hogy a folyékonyat fogja mondani...de ettől eltekintve az is fondant (ill így ismerik) amit a tortabevonáshoz használnak.
A marcipán cukrászipari alapanyag, általában egy rész pirított, hámozott édes mandulából és egy rész őrölt cukorból vízzel sziruposra főzött massza.
Ahol a mandula és a cukor aránya 1:1-hez, azt inkább étkezési célra használják, ahol :2 vagy 1:3-hoz, azzal tortát burkolnak, díszítenek.





ma 15:47
A válaszíró 89%-ban hasznos válaszokat ad.
Az első két fondant ugyanaz, miért külön írtad?
Nem igaz, hogy a marcipán alapanyag, maximum járulékos anyag, illetve lehet félkész vagy kész termék a felhasználás függvényében, amúgy cukrásztészta. Az esetek többségében főzéssel készül, de nem általában, illetve a mandulát ESETLEG pörköléssel készítjük elő, általában főzéssel, hántolással. Ha örölt cukor alatt porcukrot értesz, akkor rosszul írták/olvastad.
Étkezési célra azt a marcipánt használják, amihez vizet adnak. Aránytól függetlenül. A beburkolt tortáról nem leeszed a marcipánt?
Az étkezési marcipán lehet 1:1, 1:3. 1:2 arányban sütőmarcipánt (tojásfehérjés) készítenek. Az 1:1 arányú marcipánt célszerű járulékos anyagként használni töltelékek, tészták ízesítésére, az 1:3 arányút díszítésre, burkolásra.
Remélem nem bántottalak meg, csak segítő, tanító szándékkal válaszoltam. Jójó, okoskodtam is.





Szia!
Azért írtam 2szer, mert a linkelt oldalon több jó meghatározás is van, attól függően ki melyiket érti alatta.
Nem bántottál meg, nem veszem kötözködésnek, csak összeszedjük az info-morzsákat.
:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!