Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Oliva olajat salátára öntésen...

Oliva olajat salátára öntésen kívül mire és hogyan lehet használni?

Figyelt kérdés
Ha húst sütök vele, akkor a nagyon kevés olajon hogyan nem ég oda? Hogyan kell kevés olajon megsütni a húst, hogy átsüljön és jó legyen és ne égjen oda és ne maradjon nyers?
2009. máj. 1. 10:54
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Mi mindent olívaolajon sütünk, csak az édes dolgokhoz (palacsinta, grízestészta stb.) használunk napraforgóolajat, mert azokhoz nem jó az íze. Nem tudom, mit értesz azalatt, hogy kevés olajon odaég a hús, ugyanolyan olaj, mint a napraforgóé, ugyanannyit kell használni belőle, és akkor nem lesz gond. Még annyit, hogy kétféle olívaolajat lehet kapni, van az extraszűz, ami hidegen sajtolt, és amivel elvileg bármit lehet készíteni, de az ára miatt érdemesebb inkább csak a salátákra használni, mert rendszeresen sütögetni vele (főleg egy egész családnak) méregdrága, meg van olívaolajban is finomított, ami alig drágább, mint a napraforgóolaj, és nyugodtan használhatod bármire.
2009. máj. 1. 11:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm! Mi a neve annak, amit sütéshez használtok? Mármint a márka neve? És akkor úgy keressem, hogy sajtolt?


Azt hittem, hogy egy-két evőkanálnyin kell kisütni. :)

2009. máj. 1. 12:03
 3/9 anonim ***** válasza:
Kifilézett csirkemell szeleteket, kiveregetett pulykamell szeleteket, vagy karaj szeleteket valóban lehet egy-két evőkanál olajon (oliván is) sütni, a vastagabb húsokat, vagy a különböző rántott húsokat kell csak bőséges olajban sütni. A kevés olajon sütés trükkje, hogy előtte alaposan veregesd ki a húst, az sem árt, ha megforgatod lisztben és csak 1-2 percig süsd mindkét oldalát, így kívül ropogós, piroskás lesz, de belül finom puha, omlós, szaftos marad. Nem kell félni, hogy nem sül át, ennyi idő a vékonyra kiveregetett húsoknak bőven elég oldalanként. Próbáld ki az oliva olajat felesben igazi vajjal, isteni lesz tőle a hús íze.:)
2009. máj. 2. 13:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim válasza:

Ha jó serpenyőt használsz, akkor nem fog odaégni, ez tuti! Teflon serpenyőben pár csepp olaj is elég, nálam még sosem volt gond. Olívaolajból az extra szűz változatot érdemes megvenni, amiből amúgy lehet "olcsóbb" változatot is találni. (Én a 7,5 dl-t kb 1.000-1.200 Ft-ért veszem, és nagyon sokáig elég.) A másik olívaolaj, ami sokkal olcsóbb, az azért nem jó, mert a már kisajtolt bogyókból hőkezeléssel nyerik ki a még benne maradt olajat. Ez így viszont semmivel nem ér többet, mint a napraforgó olaj, és feleslegesen fizetsz érte akár csak 200 Ft-tal is többet. Ezt nem én találtam ki, hanem több helyen is olvastam, láttam stb.

Ugyan úgy használhatod, mint a többi olajat. Na jó, rántott húst azért ne csinálj belőle, ahhoz kicsit drága:)

2009. máj. 2. 14:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
A sárga színű kupakos salátákhoz jó, a zöld színű sütéshez.
2009. máj. 2. 18:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 A kérdező kommentje:
Milyen a jó serpenyő? Nekem tefal van és odaég benne, szinté szénné vagy nyers marad. :(
2009. máj. 2. 20:21
 7/9 anonim ***** válasza:
A Tefal serpenyő tökéletesen jó, de ha abban leég a hús, akkor vagy túl nagy lángot használsz, vagy túl sokáig sütöd benne a húst. Nekem még eddig teflon edényben nem sikerült leégetnem semmit, igaz, öreg, sérült edényeket nem használok. Káros az egészségre, ha sütés közben leválik a teflon réteg és belesül a kajába, de ha ép az edény és közepes lángot használsz, nem lehet gond pár perc alatt. Veregesd ki előtte jól a húst, tuti nem marad nyers, ha 2-2 percig sütöd mindkét oldalát.
2009. máj. 3. 07:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 Cooper73 válasza:
SÜtésre is extra szűz olivaolajat érdemes használni. A 100% extra szűz olivaolajnak az égéspontja 205 Celsius fok felett van, így sütés közben nem fog égni az olaj.(napraforgóolaj égéspontja 160-170Celsius fok) A jobb serpenyőknél nagyon kevés is elég, ráadásul egy cseppje sem vész kárba. Viszont nagyon fontos, hogy csak és kizárólag extra szűz olivaolajat tartalmazzon. A boltokban kapható extra szűz olivaolajk többsége is kevert olaj, ami nem ér semmit. HA egészségesen szeretnél táplálkozni, bizony erre figyelj oda. Itt egy, ami ne olcsó, de a minősége tökéletes: www.pithari.hu Már nagyon sok ismerősöm is ezt használja.
2011. jún. 22. 17:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim válasza:

Olivaolajjal csak óvatosan.

A hidegen sajtolt extra szűz olivának a füstpontja 130C. E felett átalakulnak a zsírsavak és megjelennek a káros transzzsírok.

A finomított olivaolajjal már lehet, de nem a szűz (nativ, virgin,...) jelzőkkel elátottakkal.


Hűvös helyen tárold. (Tehán nem a tűzhely mellett)

2012. okt. 7. 19:20
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!