Darálós tészta recept? (húsdarálós)
"Darálós sütemény (a rendes nevét nem tudom)
70 dkg finom liszt
20 dkg margarin/vaj
20 dkg kristály cukor
1/2 cs. sütõpor vagy 1 teáskanál szódabikarbóna
1 citrom héja + leve
2 egész tojás
tej
1-2 evõkanál kakaópor
A lisztet és a sütõport a margarinnal gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, végül a kristálycukorral is összekeverjük.
Beletesszük a citrom lereszelt héját, az átszûrt levét és a tojásokat. Szintén gyors mozdulatokkal annyi tejel gyúrjuk össze, hogy se túl kemény se túl lágy ne legyen a tészta.
Azért kell gyorsan dolgozni, hogy a kezünk melegétõl puhuljon meg túlságosan a margarin.
A kész tésztát egy órát hûvös helyen pihentejük.
Ha nem csak fehér (világossárga) sütit szeretnél akkor el lehet felezni a tészttát két fele és a felébe 1-2 kanál kakaóport bele lehet gyúrni.
Ha még cifrábbra akarja az ember lehet a tésztát 1-2 kanál kókuszreszelékkel, vagy 1-2 narancs vékonyan lereszelt héjával + a levével ízesíteni.
Formázás:
Ezt a sütit eredetileg a húsdarálóhoz való feltétel lehet formázni. Darálod jön ki csíkban a sütemény és a megfelelõ mméretû darabokra vágod.
Akinek nincs ilyen az se keseredjen el, mert ha kinyja, csikokra vágja, vagy kisebb szaggatóvval kiszúrja úgy is jó lesz. Lehet villával mintázni a tetejét.
Vagy ha van sütemény nyomó, (tartály különbözõ alakú kinyomó formákkal) azzal is szép kis darabokat készíthet.
Közepes hõfokon (160-180 fok) 15-20 percig kell sütni.
Jó sok lesz belõle és nagyon finom sütemény tea, kávé mellé.
bigacsiga Kata"
Sziasztok!
Szombaton megcsináltam a tésztát e recept alapján. El is dicsekedtem a nagymamámnak és vittem neki kostolót. De sajnos nem sikerűlt olyan jól, mint ahogy azt ő szokta készíteni. Így hát megbeszéltük ki mit tesz bele, és kiderűlt, hogy a 1/2 cs sütőpor bizony kevés a 70 dkg liszthez, na meg a tojás is... :(
Leírom az ő jól bevált régi receptjét (Horváth Ilona):
Hozzávalók:
70 dkg liszt
25 dkg margarin
25 dkg cukor
4 tojás
2 cs. vaníliáscukor
1,5 cs. sütőpor
Elkészítésében annyiban különbözik, hogy először a margarint a cukorral jól kikeverjük, majd a tojásokat is belekeverjük a vaníliáscukorral együtt, így kapunk egy krémes állagot és ehhez adagoljuk apránként a sütőporral elkevert lisztet. És a tej nem kell!!!
Ha ilyen sorrendben csinálod, akkor egy nagyon jó tésztát kapsz a végén tej hozzáadása nélkül is!
Majd a hűtőben tárolni egészen addig míg a tészta a darálóba nem kerül :)
A mamám "S" és "Z" betűket szokott formálni a 8-10 cm-es darabokból.
És még lehet fokozni csokimázzal, belemárthatod a végeket vagy akár az egész tetejét! Ettől még jobban átpuhul a tésztája!
Próbáljátok ki!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!