Hogyan kell csinálni a rakott padlizsánt?
1. Elszeled, lisztbe forgatva "hirtelen" kisütöd, majd mint a rakott krumplit összerakot (krumpli, főtt tojás) rá a tejföl, reszelt sajt és be a sütőbe.
2. Nyersen összerakod (vékonyra szelt) krumplival, hagymával, zöldpaprikával, paradicsommal sóval, borssal, egyebekkel ízlés szerint fűszerezve: zsírozott tepsiben, fólia alatt puhítani, majd pirosra sütni. Persze én ennek a tetejét is megkenném tejföllel + reszelt sajttal.
Eleve ott kezdődik, hogy a padlizsánt elszeled, lesózod, 10-15 perc múlva a levét letörölgeted, mert ha nem, olyan keserű lesz, hogy nem bírod megenni.
---
Én még csak töltött padlizsánt csináltam: darált húst megpirítottam hagymán (ízlés szerint fűszerezve), nekem kolbászhúsom volt. Megfőztem a rizst, összekevertem a hússal meg tejföllel. Ezzel töltöttem meg padlizsánt, a tetejére tejföl és reszelt sajt. Ha rakottat csinálnék, ugyanígy csinálnám, csak rétegezve, padlizsán + hús, rizs, a tetejére jó sok tejföl és sajt, és megsütném, először fólia alatt, aztán rápirítanám a sajtot.
én is megsütöm lerakás előtt, majd félig főtt rizzsel, tojással, fűszerekkel kevert darálthússal lerakom. alul padlizsán, hús, padlizsán ..., végül tejföl.
a sütőben megpirítom és a végén reszelt sajtot szórok rá bőven, azzal is pirítom egy kicsit.
ha megsült, pihentetem, majd nagyobb kockákra vágva tálalom.
a férjem kecsappal is megöntözi:)
Végül így készítettem el a Rakott padlizsánt:
6 db közepes méretű padlizsán
4 bögre rízs
1kg darált seréshús
2 nagyobb fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 nagy tejföl
só
bors
A padlizsánokat megmossuk, ujjnyi vastag karikákra szeljük.
Besózzuk és 20 percet állni hagyjuk.
Közben megfőzzük a rízst.
Fontos, hogy ízletes rízst készítsük, én kevés olajon elfehéredésig meg szoktam pirítani, majd vegetázom, és dupla mennyiségű vízzel fedő alatt lassú tüzön puhulásig párolom.
Olajon dinsztelem a hagymát, beleteszem a darált sertéshúst, összezúzott fokhagymát, borsozom, amikor kész sózom és kevés pirospaprikát is teszek bele.
A padlizsán karikák mindkét felét kevés olajon megpirítom.
Egy nagy tepsi alját kikenem vékonyan olajjal, kirakom a padlizsánnal, rá egy réteg rízs, majd egy réteg hús.
Tejfölt kikeverek simára egy kis vízzel, borssal és ráöntöm.
Így tovább a rétegezés, amíg el nem fog.
tetejére lapkasajttal borítom.
Sütőben készre sütöm.
Isteni!
Olyan sokat csináltam, hogy 1 hét alatt fogyott el, de az utolsó falatot is jó étvággyal fogyasztottuk el. Nem lehet megunni.
Azért egy kis tejfölt még csurgattam rá tálaláskor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!