Hogyan kell főzni a pörköltet, hogy sűrű legyen a leve, ne pedig olyan híg, mint a leves?
1. Kis fej hagymát kockázol, kis zsíron/olajon megpirítod. Nem kell nagy hagyma, nem ezzel való sűríteni. A sok hagymától nem lesz igazi pörkölt íze. Finom úgy is persze, de az nem az igazi.
2. Tűzről lehúzva pirospaprikát szórsz bele, elkevered.
3. Mehet bele a felkockázott hús. NEM TESZEL MÉG rá vizet! Csak így pörkölöd, na. Nem fog megégni, mert kevered és mert levet ereszt! Addig kavargatod, amíg zsírjára sül, tehát a kieresztett lé el nem párolog.
4. Ezután ha tényleg igazán sűrűre akarod, akkor kis lisztet szórhatsz rá (max egy kanálnyi). Keverd el, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy el ne lepje, csak majdnem.
Paradicsomot tehetsz bele, ha nagyon akarsz, de az sem az igazi pörkölt tartozéka, ez valami szerb szokás állítólag. Viszont kis paprika, akár erőspaprika illik bele, és sűrűbbé teszi. Ízlés szerint fűszerezd és főzd megint addig, amíg elfő ez a lé is. Kb a végére majdnem készre puhul a hús.
5. Na és harmadszorra tegyél még hozzá kis vizet, amivel tényleg teljesen megfő a hús, és ezt addig főzd, hogy annyi párologjon még el belőle, hogy a kellő mennyiségű szaft maradjon rajta. Ugye minél tovább főzöd, annál sűrűbb.
A paradicsom, liszt, pörköltkocka és ilyesmik valóban sűrűsítik, de elveszik az igazi tiszta pörkölt ízt!
mint mindent, általában a pörköltet is mindenki másképp csinálja...
én egy kiló húshoz, két közepes hagymát vágok apróra, amit zsíron kezdek dinsztelni. egy pici sóval egy korty vízzel sűrű pépesre párolom. ekkor teszem bele a húst, és jól átkeverem. lefedem és hagyom, hogy saját levet eresszen.ha azt már elfőtte, akkor teszek hozzá egy kicsi vizet, pótolva a sajátját.( ha van csont, vagy hús alaplevem, akkor abból)
ilyenkor paprikázom és teszek rá egy kis őrölt köményt.
szezonban 1-1 szem paprika , paradicsom is kerül bele, a paradicsom hámozva.( télen esetleg fagyasztott, vagy egy kanálnyi lecsó)
mindig csak annyi lé legyen rajta, amennyi a leégéstől
megkíméli a pörköltet.
a pörköltre mindig oda kell figyelni, nem lehet az elején fölönteni vízzel, aztán sorsára hagyni hadd főjön.
a szaftnak a puha húst sűrű mártásként kell bevonnia,de mindig legyen annyi, hogy a köret is jó szaftos legyen mellette.
Az utolsó kommentelő leírta az igazi magyar pörkölt elkészítésének módját. Ezt kövesd!
A leggyakoribb hibák:
1. nem megfelelő hús
2. agyonhagymázzák
3. nem pirítják meg a húst PAPRIKA NÉLKÜL
4. nem főzik vissza a hagymát(így ad szaftot)
5. a felöntőlét nem apránként adagolják
6. túlborozzák, paradicsomozzák
7. nem kap a hús azonnal sót amikor a hagymára kerül
Ha ezekbe a csapdákba nem lépsz, már nagy baj nem lehet.
A legfontosabb: SZERINTEM.
A pörköltbe nem teszünk vizet.
Alapszabály.
Szinte mindenki elrontja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!