Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan kell főzni a pörköltet,...

Hogyan kell főzni a pörköltet, hogy sűrű legyen a leve, ne pedig olyan híg, mint a leves?

Figyelt kérdés
2011. szept. 28. 10:37
 1/10 anonim ***** válasza:
64%
Annyi vizet tegyél a húsra ami éppen elepi : Ha úgy látod,hogy kell,még bele mert elforrt akkor apránként tudod potolni. A vége felé amikor már csak olyan 15-20perc van vissza akkor fedő nélkül fözd. Igy biztos ,hogy még párolog el és sürüsödik,majd a lé.
2011. szept. 28. 10:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
49%
Amikor már majdnem megfőtt, szed le róla a fedőt :) és úgy főzd tovább, így be fog sűrősödni.
2011. szept. 28. 10:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
74%
tegyél alá bőven hagymát, 1 db paradicsomot, fél kockázott paprikát. ezek hiányában paradicsompürét és édes annát. eztán ha ráteszed a husit, akkor pirítsd, és NE öntsd fel vízzel, inkább fedd le egy fedővel. minden husi ereszt annyi levet, amennyiben nem ég le. ha nyugodtabb vagy, és kevesled a levét, akkor mindig csak keveset, 1 dl-t tégy alá. így sűrű zaftja lesz a pörinek, nem csak híg leve.
2011. szept. 28. 10:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat, remélem sikeerül:-)
2011. szept. 28. 10:46
 5/10 anonim ***** válasza:
71%
A titka a sok hagyma.
2011. szept. 28. 10:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
71%

1. Kis fej hagymát kockázol, kis zsíron/olajon megpirítod. Nem kell nagy hagyma, nem ezzel való sűríteni. A sok hagymától nem lesz igazi pörkölt íze. Finom úgy is persze, de az nem az igazi.

2. Tűzről lehúzva pirospaprikát szórsz bele, elkevered.

3. Mehet bele a felkockázott hús. NEM TESZEL MÉG rá vizet! Csak így pörkölöd, na. Nem fog megégni, mert kevered és mert levet ereszt! Addig kavargatod, amíg zsírjára sül, tehát a kieresztett lé el nem párolog.

4. Ezután ha tényleg igazán sűrűre akarod, akkor kis lisztet szórhatsz rá (max egy kanálnyi). Keverd el, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy el ne lepje, csak majdnem.

Paradicsomot tehetsz bele, ha nagyon akarsz, de az sem az igazi pörkölt tartozéka, ez valami szerb szokás állítólag. Viszont kis paprika, akár erőspaprika illik bele, és sűrűbbé teszi. Ízlés szerint fűszerezd és főzd megint addig, amíg elfő ez a lé is. Kb a végére majdnem készre puhul a hús.

5. Na és harmadszorra tegyél még hozzá kis vizet, amivel tényleg teljesen megfő a hús, és ezt addig főzd, hogy annyi párologjon még el belőle, hogy a kellő mennyiségű szaft maradjon rajta. Ugye minél tovább főzöd, annál sűrűbb.


A paradicsom, liszt, pörköltkocka és ilyesmik valóban sűrűsítik, de elveszik az igazi tiszta pörkölt ízt!

2011. szept. 28. 11:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
71%

mint mindent, általában a pörköltet is mindenki másképp csinálja...

én egy kiló húshoz, két közepes hagymát vágok apróra, amit zsíron kezdek dinsztelni. egy pici sóval egy korty vízzel sűrű pépesre párolom. ekkor teszem bele a húst, és jól átkeverem. lefedem és hagyom, hogy saját levet eresszen.ha azt már elfőtte, akkor teszek hozzá egy kicsi vizet, pótolva a sajátját.( ha van csont, vagy hús alaplevem, akkor abból)

ilyenkor paprikázom és teszek rá egy kis őrölt köményt.

szezonban 1-1 szem paprika , paradicsom is kerül bele, a paradicsom hámozva.( télen esetleg fagyasztott, vagy egy kanálnyi lecsó)

mindig csak annyi lé legyen rajta, amennyi a leégéstől

megkíméli a pörköltet.

a pörköltre mindig oda kell figyelni, nem lehet az elején fölönteni vízzel, aztán sorsára hagyni hadd főjön.

a szaftnak a puha húst sűrű mártásként kell bevonnia,de mindig legyen annyi, hogy a köret is jó szaftos legyen mellette.

2011. szept. 28. 13:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 doboszoli ***** válasza:
100%

Az utolsó kommentelő leírta az igazi magyar pörkölt elkészítésének módját. Ezt kövesd!

A leggyakoribb hibák:

1. nem megfelelő hús

2. agyonhagymázzák

3. nem pirítják meg a húst PAPRIKA NÉLKÜL

4. nem főzik vissza a hagymát(így ad szaftot)

5. a felöntőlét nem apránként adagolják

6. túlborozzák, paradicsomozzák

7. nem kap a hús azonnal sót amikor a hagymára kerül

Ha ezekbe a csapdákba nem lépsz, már nagy baj nem lehet.

A legfontosabb: SZERINTEM.

2011. szept. 28. 14:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim válasza:
Hát én nem tudom! láttam itt sok hagyma,meg fehér paprika,meg foghagyma,stb hogy ettől lesz sűrű.Szerintem akkor sem lesz olyan sűrű mint egy étterembe! hiába zsírjára pirítjuk vissza, akár 90-szer is! nem lesz olyan!Én Mentőtiszt vagyok,és rákérdeztem egyszer a konyhai szakácsunktól hogy,mitől ilyen sűrű a pörkölt szaft hogy szint úgy ragad akár a köröm! és olyan sűrű hogy,a kanalat bevonja,és mintha csak körmöt enne az ember!És egyszerű csirkecombnak is! ami kb 20 perc alatt megfő!Válasz egyszerű! Lisztszórás! és nem lesz liszt ízű! és nem fogsz elhízni sem! mert nem kell 1/5kg liszt.Tehát! vagy az elején szórja rá a lisztet a pirospaprikára,és lepirítja, vagy a végé elfőzi a levet,és a zsírjára szórja a lisztet! Ez a trükk.Nem a hagyma! :)És ezt megerősítette,egy gyermekkori barátom Marton Jani aki először a TV-Paprika szakács volt a Mit Eszünk Mában
2015. nov. 7. 09:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:

A pörköltbe nem teszünk vizet.

Alapszabály.

Szinte mindenki elrontja.

2022. máj. 1. 16:36
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!