Finom, bevált, darált húsos recepteket osztanátok meg velem?
Tojással töltött darált hús, de nem Stefánia vagdalt. Röviden így írhatnánk le a tojással töltött húsgolyók receptünket. A főtt tojással, esetleg fürjtojással töltött húsgolyó egyszerűen és “partiképesen” elkészíthető: muffin sütőformában sütjük és muffin papírban tálaljuk. Akár előre elkészíthető, vagy a sütési fázisig előkészíthető, így kiváló vendégváró. Gyerekzsúrra is ideális..
Hozzávalók:
*
12 db főtt fürjtojás vagy 3 db tojás
*
1 szikkadt zsemle
*
1-2 dl tej
*
1 hagyma
*
1/2 kápia paprika
*
40 dkg (vegyes) darált hús
*
1 tojás
*
1 ek dijoni vagy 2 ek normál mustár
*
só, bors, petrezselyemzöld
Elkészítés:
1.
A zsemlét áztassuk be a tejbe. A hagymát vágjuk apróra, kevés olajon dinszteljük meg. A paprikát vágjuk apró kockára, aprítsuk fel a petrezselyemzöldet.
2.
A darált húst dolgozzuk össze a kinyomkodott zsemlével, adjuk hozzá a tojást, mustárt, ízesítsük sóval és borssal. Adjuk a masszához a petrezselyem felét, és a paprikát (1 ek paprikát tegyünk félre.) A masszából kézzel formáljunk golyókat (12 db legyen), ezek közepébe tegyünk egy-egy fürjtojás vagy negyedelt főtt tojás darabot. A masszát kézzel jól dolgozzuk (nyomjuk) össze a tojások körül.
3.
A húsgolyókat tegyük kevés olajjal kikent muffin sütőforma mélyedéseibe, szórjuk meg a maradék paprikakockákkal. 180 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük. Az utolsó 10 percben óvatosan megforgathatjuk a golyókat, hogy szép egyenletesen süljenek meg.
4.
Sütés után tegyük papír kéztörlőre. Tálaljuk muffin papírban, a maradék petrezselyemzölddel megszórva, zöldfűszeres mártogatóssal.
Tipp: a tojással töltött húsgolyók hidegen is nagyon ízletesek, fogyaszthatjuk péksüteménnyel, de (bármilyen zöld, vegyes, majonézes) salátával, pl. tormás krumpli salátával is. Ha éppenséggel majonézes tojássalátával tálalnánk, a tojások helyett megtölthetjük a húsgolyókat olívabogyóval, vagy darabokra vágott ecetes uborkával. A masszát gazdagíthatjuk pirított (füstölt) szalonna kockákkal, apróra vágott és dinszelt fokhagymával, pirospaprikával is.
A töltött paprika szinte megunhatatlan kedvenc a házias ételek között. Nem bonyolult az elkészítése, de kissé időigényes, ezért érdemes egyszerre akár dupla adagot is készíteni, ha van elég nagy edényünk, és főként nyáron, a friss hazai paprikával. Az esetleges maradék adagokban lefagyasztható. Nem mellesleg, gyerekek kedvence is..
Hozzávalók:
*
40 dkg darált hús
*
125 gr rizs
*
1 tojás
*
1 doboz passzírozott paradicsom vagy 1 l paradicsomlé
*
1-1,5 l húsleves (instant)
*
5 db paprika
*
1 babérlevél
*
1 zellerzöld
*
1 hagyma
*
2 ek olaj
*
1 ek liszt
*
só és őrölt bors
Elkészítés:
1. A rizst megfőzzük.
2. A darált húst összekeverjük a főtt rizzsel és a tojással, sózzuk, borsozzuk. A paprikák tetejét levágjuk, a magokat és az ereket óvatosan kiszedjük.
3. A húslevest és a passzírozott paradicsomot vagy paradicsomlevet (összesen kb. 2 liter legyen) összeforraljuk, beletesszük a babérlevelet, zellerzöldet, és a hagymát. A paprikákat megtöltjük a töltelékkel, a maradék töltelékből gombócokat formálunk. Először a paprikákat, majd kb. 5 perc elteltével a gombócokat is beletesszük a paradicsomos lébe. Közepes tűzőn kb. fél órát főzzük.
4. A kész paprikákat és gombócokat kivesszük a paradicsomos léből. 2 ek olajjal és 1 ek liszttel rántást készítünk, lehúzzuk a tűzről és felöntjük 2 dl vízzel. Elkeverjük, és a paradicsomlevet ezzel besűrítjük. A babérlevelet, zellerzöldet és hagymát kivesszük, ízlés szerint fűszerezzük, és a paprikákat és a gombócokat visszatesszük a mártásba.
Tippek:
*
Rántás helyett készíthetjük hideg vízzel elkevert étkezési keményítővel is.
*
A töltelékhez használhatunk zacskós rizst, ennek súlya általában 125 gr. Ezzel rövidíthetjük és egyszerűsíthetjük a főzést.
*
A töltelékhez használt darált hús legyen vegyes, de lehet pulyka, vagy akár húsmentes töltelék is. Utóbbi esetben keverjünk a rizshez szeletelt és párolt gombát; még különlegesebb lesz a töltött paprika vegetáriánus változata, ha vadrizzsel készítjük (a paradicsomos mártáshoz használjunk zöldséglevest).
*
Fenti adag 4-6 főre elegendő.
Darált húsos tekercs recept
Kategória:
Húsételek
Hozzávalók:
50 dkg darált sertéshús
2 darab tojás
2 evőkanál zsemlemorzsa
3 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
só
bors
majoránna
zsír a tepsi kikenéséhez
Töltelékhez: 4 darab tojás
1 pár virsli
1 darab olajos pirospaprika
1 darab ecetes uborka
Elkészítés:
A hagymát vágjuk apróra és pirítsuk meg.A darált húshoz adjuk hozzá a tojásokat, a zsemlemorzsát, a majoránnát, a sót, a borsot, a zúzott fokhagymát és a pirított hagymát.Az alapanyagokat alaposan keverjük össze, így a fasírthoz hasonló állagú masszát kapunk.A tojásokat üssük fel, sózzuk kicsit, majd olajon süssük meg.A húsos masszát nyújtsuk szét, kenjük rá a sült tojásokat, tegyük a közepére a hosszúkásra szeletelt virslit, uborkát, és az olajos paprikát.Tekerjük fel a húsos masszát, aztán tegyük egy zsírral kikent tepsibe.Előmelegített sütőben süssük meg, majd szeleteljük.Burgonyapürével tálaljuk.
Darált húsos rakott krumpli
40 dkg héjában főtt, karikákra vágott burgonya, 1 fej lilahagyma, 30 dkg darált hús, 2 kemény tojás, 3 nyers tojássárgája, zsemlemorzsa, szárított petrezselyem, 1 tk. majoránna, 4 dl tejföl, só, bors, vaj
A darált húst 2 tojássárgájával, sóval, borssal, petrezselyemmel, majoránnával összegyúrni, plusz beletenni annyi zsemlemorzsát, hogy ne legyen túl lágy. 2 dl tejfölt, 1 tojássárgát és sót összekeverni. A tepsit kivajazni, beszórni morzsával és bele a rétegek a köv. sorrendben: burgonya, darált hús, tojásos tejföl, burgonya, kemény tojás karikák, tojásos tejföl, burgonya, darált hús, burgonya, tojásos tejföl. Megszórjuk lilahagymával, majd rá a maradék sima tejföl. Előmelegített sütőben kb. 60 percig sütjük (az elején lefedve).
Shepherd's Pie
csinálsz jó sok krumplipürét tepsidnek megfelelően.
A darált húst felrakod pörköltös alappal legyen szaftja de ne sok.Ízesíted fokhagyma, bors, húsvarázs, ami a szád íze.
Ha kész van a húst a tepsi aljába öntöd, rá a krumplipürét szétegyengeted és margarin darabkákat raksz rá!Sütőben addig sütöd, amíg piros nem lesz a krumpli rajta! Sajtot is reszelhetsz vagy tehetsz a krumpliba!
Jó étvágyat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!