Mit tegyek, hogy ne legyen lágy a fasírtom?
Imádom a fasírtot, de ritkán csinálom, mert sosem sikerül olyan igazán jóra.
Vagy a zsemle sok benne, vagy kevés a fokhagyma, vagy sok a vörös (kilóg a golyóból és a hús meg sem sült, a hagyma már megégett :S), de a lényeg, hogy mindig lágy marad. :(
Nagymaminak olyan finom ízletes, kemény fasírtgolyói vannak, de nekem sosem sikerül.
Van tuti receptetek? Van ahol azt olvasom, hogy 1 kg húshoz 2-3 zsemle, 2-3 tojás, van aki fél kg-hoz rak ennyit.
Tanácstalan vagyok!
Én Nagymamámtól tanultam.
kb 70-80 deka darált lapockához teszek egy nagyobb fej felaprított hagymát, vagy két kisebbet. amit előzőleg megdinszteltem olajon. Teszek hozzá fokhagymát (kb 3-4 gerezdet), borsot, őrölt pirospaprikát, sót,és 2 db tojást.
Házilag darált zsemlemorzsát teszek bele, először nem túl sokat, kézzel összeállítom, és ha kell, jöhet bele még zsemlemorzsa.
Nagymamám vízbe áztatott, kicsavart zsemlét használt hozzá, de lehet tejbe áztatott, kicsavart zsemlét is használni, nekem egyszerűbb a házi zsemlemorzsa.
Ha összeáll, akkor formázok lapos fasírtokat, megforgatom zsemlemorzsába, és kisütöm forró olajban. Az olaj ne lepje el, csak kb félig, figyelni kell, meg kell mozgatni, és ha már szépen pirul alul, meg kell forgatni. Fontos, hogy ne túl nagy lángon süsd, mert akkor kívül megég, belül pedig nyers marad.
Én szoktam beletenni még apróra vágott petrezselymet is, és ha van itthon, apróra vágott paprikát is, nem túl sokat. De ezek el is maradhatnak.
Ha dinszteled a hagymát, akkor nem fog úgy megégni.
Egyben is lehet sütni, akkor kis olaajt tegyál a jénaiba, tedd rá a megformázott fasírtot (kiadósabb, ha három, négy keménytojást is teszel a közepébe). Szórd meg egy kis zsemlemorzsával, majd fedd be alufóliával. Kb 20 perc múlva vedd le az alufóliát, és süsd még kb 20-25 percig. Fogod látni, ha megpirult, kész.
2 kg darálthús /lehet benne pulyka is/;
3 db zsemle tejbe áztatva-kinyomkodva;
3 db tojás;
2 bazi nagy fej hagyma;
só, bors, pirospaprika;
összegyúrod, ha nem elég kemény, akkor lehet zsemlemorzsával "sűríteni", és morzsába forgatva süsd, nem ég meg a külseje.
a hagymákat reszeld, akkor nem fog "kilógni":)
én egy kiló húshoz teszek 4 tejbe áztatott zsemlét. de a zsemle nem lutykos a tejtől, hanem csak morzsálósra áztatom, persze kockára van vágva.
csak 2 tojást teszek bele, az is összefogja. egy evőkanál
liszttel is megszórom a masszát mielőtt teljesen összegyúrom.én is szoktam korrigálni prézlivel is az állagát, ha mégis lágynak érezném.
Köszönöm az ötleteket!
Amit elronthattam az az, hogy a hagymát nem dinszteltem sosem. :( Valamint biztos lucskos maradt az áztatott zsemlém.
Zsemlemorzsát bele is szoktam tenni, meg abban is forgatom és úgy sütöm, nem lepi el, forró az olaj, nem nagy lángon sütöm, mégis lágy (nem nyers) marad.
Nagymamám szerint finom, de nekem meg az övé ízlik nagyon és állítólag ő is így csinálja!
Bár nála ott a rutin meg az évek! :)
Köszönöm a hasznos válaszokat, holnap kiderül mi lesz belőle.
az nem elrontás, ha nem dinszteled, mert pl én sem, csak kislukon reszelem először a fokit, utána egy jófej vöröshagymát.
a dinszteléssel sincs baj, attól is puhul a hagyma, szóval ez csak konyhája válogatja, hogy ki hogy csinálja.
de volt már itt olyan kérdés is, hogy az illető azt kérdezte, miért olyan kemények a fasírtjai, mint egy golflabda:)))
sok sikert, és hidd el, rájössz a saját fasírtod titkára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!