Lencséböl mit csináljak a levesen és a fözeléken kivül?
pl. - lencsés darálthúst
itt a receptje is
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
1 paradicsom
fél z. lencse
60 dkg darálthús ( pulykából egészségesebb)
1 pohár tejfől
mustár
babérlevél
pirospaprika, só, bors, ételízesítő
Elkészítés:
A lencsét leáztatjuk előző este.
A hagymát kockára vágjuk és pici olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a darálthúst és azt is megpirítjuk. Közben megszórjuk egy kis pirosparikával, sóval borssal ételízesítővel, hozzáadjuk a babérlevelet és a paradicsomot is. Felengedjük vízzel és fedő alatt főzzük, majd hozzáadjuk a lencsét is és azt is belefőzzük. Ha megfőtt a tejfölt kikavarjuk mustárral és hozzáöntjük a daálthusihoz felforraljuk és kélsz is .
Tanácsok:
Ezt az ételt azoknak ajánlom akik szeretik a pikáns ízvilágot.
Adhatunk mellé tésztát vagy rizst is köretként de önmagában is lehet fogyasztani.
Aki elfelejti a lencsét leáztatni semmi baj, lehet kapni konzerv megfőtt lencsét is.
Szerintem ez az étel még egy diéta alatt is bátran fogyasztható.
Elkészítési idő: 40 perc
lencsés rizottó :
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 zöldpaprika
15 dkg gomba
15 dkg barna rizs
15 dkg előre beáztatott vörös lencse
1 paradicsom
petrezselyem
kevés olaj vagy vaj
só, bors
Elkészítés:
Zsiradékon megpároljuk a felszeletelt, apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, gombát és zöldpaprikát. Párolás után 6 dl zöldséglevessel felöntük és hozzáadjuk a rizst és a lencsét.
Ha már majdnem kész a végén az apróra vágott paradicsomot is belekeverjük, megszórjük petrezselyemmel.
Tanácsok:
Gomba helyett padlizsánnal és sárgarépával is elkészitettem már, nagyon finom volt!
Elkészítési idő: 40 perc
sajtos-lencsés muffin
Hozzávalók:
6 púpozott evőkanál liszt
3 tojás
1 evőkanál olívaolaj
2 dl tejföl
1 csokor petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
csipetnyi chili
só
bors
10 dkg reszelt sajt
10 dkg főtt vörös lencse
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük.
Egy kisebb tálban összekeverjük a lisztet, a tojásokat, a tejfölt, a főtt lencsét, a reszelt sajtot és az apróra vágott petrezselymet. Sóval, borssal, reszelt fokhagymával és chilivel ízesítjük, majd a muffinformákba töltjük és 15-20 perc alatt megsütjük.
jah, ez desszert, de nagyon finom, gondoltam leírom :D
ez hosszú, ám a családom kedvence :
Lencsés-spenótos lasagne
Hozzávalók:
# 1 csomag készen kapható lasagne tészta (jobb a fagyasztott, mint a sima dobozos, mert az kemény maradhat)
# 1,5 dl vöröslencse
# 25 dkg fagyasztott parajpüré
# 1 kis fej hagyma
# 1 nagyobb gerezd fokhagyma
# 2 dl paradicsompüré
# 2 közepes répa
# étkezési keményítő
# só
# koriander
# kurkuma
# cayenne bors
# gyömbér
# oregánó
# bazsalikom
Elkészítés: Mivel a készen kapható lasagne tésztában 6 lap van, ezért 5 réteg töltelék kell, 3 lencsés és 2 spenótos, ezen kívül pedig minden lapot megkenünk paradicsomszósszal is. Először is előkészítem a hozzávalókat, és bekapcsolom a sütőt.
A lencsét felteszem főni közepes lángon kb. annyi vízzel, hogy ellepje (a vöröslencsét nem kell beáztatni:-)), sózom, fűszerezem kurkumával, korianderrel, gyömbérrel és cayenne borssal (ebből csak keveset, mert nagyon csíp). Kb. 15 perc alatt pástétom állagúvá fő, a lencsés töltelék ezzel kész.
A spenótos töltelékhez a fagyasztott parajpürét egy lábasba teszem, nagyon pici lángon kiolvasztom. Belenyomok egy nagyobb gerezd fokhagymát, sózom. Ekkor egy csapott evőkanál étkezési keményítőt összekeverek egy bögrében kevés vízzel, és besűrítem a spenótot. Ha egyszer felforrt, elzárom a lángot. A spenótos töltelék is kész. (Aki a kilencven napost nagyon szigorúan akarja betartani, hagyja ki az étkezési keményítős részt, és csak a sima parajpürét használja).
Már csak a paradicsommártás van hátra. Az apróra vágott hagymát olívaolajon megfonnyasztom, hozzákeverem a sűrített paradicsomot, és oregánóval, bazsalikommal fűszerezem. A répa megy a tetejére: vízben megfőzöm puhára, villával összetöröm.
Most, hogy minden kész, már csak a össze kell állítani. Megfelelő méretű tepsit kikenek olívaolajjal, ráteszem az első lapot, paradicsomszósszal megkenen, rá egy adag lencsét teszek. Ezután tészta, paradicsomszósz, spenót, tészta következik, majd a paradicsomszószra ismét lencse, tészta, paradicsomszószra spenót, tészta, az utolsó adag réteg lencse lesz. Ezt befedem az utolsó tésztalappal. Tetejét megkenem a maradék paradicsomszósszal, és rákenem a répapürét. Kb. 35 perc alatt sül meg a sütőben közepes lángon.
Megjegyzés:
Én főleg 90 napos diéta szénhidrátnapján szoktam enni. A fűszerezést lehet ízlés szerint variálni, és a rétegek számát és sorrendjét is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!