Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miért ilyen drága a vanília rúd?

Miért ilyen drága a vanília rúd?

Figyelt kérdés
Próbálom aromával illetve ahol lehet vaníliás cukorral helyettesíteni, de az nem az igazi.
2009. márc. 26. 15:46
 1/4 anonim ***** válasza:
38%
300-400 Ft egyetlen darab rúd. Szerintem ez elég sok érte...
2009. márc. 26. 16:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Idemásolom Chili & Vanilia oldaláról a választ:A XIX. századig a vanília kizárólag Mexikóban termett, a hollandok és franciák komoly és tisztességtelen próbálkozásaik ellenére sem sikerül máshol meghonosítani. A hollandoknak ugyan sikerült kicsempészniük és 1812-ben Java szigetén ültetniük, azonban a virágok nem hoztak termést. Aminek az oka az volt, hogy a virágot csak egy speciális és kizárólag Mexikóban őshonos kolibrifajta tudta beporozni. Úgyhogy még jó néhány évnek el kellett telnie, amíg először egy belga botanikus, majd egy fekete rabszolga olyan mesterséges porzási módszereket fedeztek el, amelyek lehetővé tették végül a vanília termesztését Mexikón kívül is. Ma a legjelentősebb termelők Madagaszkár, Indonézia, Mexikó, a Seychelles-szigetek.


A vaníliának azért olyan csillagászati az ára, mert a világ legmunkaigényesebb fűszere. Dióhéjban: Amikor elültetik, azt követően csak eleve 3 év múlva kezd el teremni. Minden egyes virágot kézileg poroznak be, ez pedig csak a nap bizonyos órájában lehetséges. Amikor (természetesen szintén kézzel, egyesével) leszedik az akkor még zöld színű babhüvelyeket, először forró vízben blansírozzák, majd 48 órára gyapjúkendőkbe bugyolálják. Ezt követi az a kb. 6 hetes napon való szárítási szakasz, ami alatt a babhüvely az eredeti mérete mintegy 20%-ra csökken és kialakul a jellegzetes aromája. A feldolgozási folyamat végén következik a minőség-ellenőrzés – most jön a legjobb, figyelem: profi vaníliaszagolók biztosítják, hogy nehogy egy-egy csomagba rossz vanília kerüljön. Foglalkozása: vaníliaszagoló. Hát nem csodálatos szakma? A termelő országokban ez az egyik legjobban fizetett szakma, mivel nagy felelősség és kivételesen érzékeny orr szükségeltetik hozzá.


Tegyél egy jól záródó üvegbe porcukrot, azt dugdosd tele vaníliával. Egy idő után átveszi az ízét. Csak főzés után szórd az ételbe. Így kiadósabb.

Addig meg díszít.

2009. márc. 26. 16:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

"Az éves vaníliakereslet állítólag 2200 tonna lenne, ehhez képest a piacra kb. 1400 tonna kerül"


Alkoholban(vodka) is áztathatod, és a levet használod. Utántölthető.

2009. márc. 26. 16:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:
ha jól használod nem olyan drága. Ol cukorba tartod miután kikapartad a magokat, és kész a vaníliás cukor! Amúgy nem sok helyen él meg, ezért drága
2009. szept. 4. 21:06
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!