Szederből hogy kell lekvárt fózni?
Ugyanúgy, mint málnából.
Nekem jól bevált a következö recept:
A gyümölcsöt összetöröm (krumplinyomó, NEM botmixer vagy turmix), hozzáteszek kilónként 60 dkg cukrot és egy éjjel hütöben tartom. Másnap elkezdem fözni (aki akarja le is passzirozhatja, akkor nem lesz benne mag - de a botmixerrel/turmixszal nem szabad össszetörni, mert a széttört magoktól rossz ize lesz), és addig fözöm, amig elég sürü. Ekkor kiforrázott csavaros tetejü üvegekve töltöm, lezárom és száraz gözben hütöm ki. Nem teszsek bele semmilyen tartósitószert, de eddig még nem romlott meg lekvárom.
22:46-os!
Te az eperfáról beszélsz... A szeder az a málnához hasonló tüskés szárakon terem... Főként erdőben, de úgy tűnik van akinél otthon is.
Eperből valóban pálinkát kell főzetni, az a leg a pálinkák között állítólag. De mást abból a gyümölcsből nem tudok elképzelni. Esetleg megenni magában a fehéret, az még finom is.
Egyébként Első!
A málnát hogyan szokás passzírozni? A paradicsompasszírozó jó hozzá???
Csak mert nekem úgy sem ízlik a málnalekvár, ha nincs széttörve benne a mag. Egyszerűen zavaró benne a mag..
Eperfa -népies nevén szederfa- - Szeder Wikipédia
Igen igazad van, tényleg eperfa, csak tudod mifelénk szederfának hívták. Pedig a költő is megmondta h
" feketén bólintgat az eperfa lombja"
Szóval ezért gondoltam a szederfára és az emlékeimből előugró szederpáleszről. Oda a zöld kéz!
tegnap 23:03-os: én egy nagyméretü sürü szitát szoktam venni ehhez, és a pihentetett gyümölcsöt fakanállal átnyomogatom rajta, mert a magokat én sem szeretem.
Ami visszamarad, arra öntök kevés vizet, egy napig áztatom, utána átöntöm egy szürön, hogy csak a leve menjen át. Ehhez keverek még valamennyi cukrot ( a hozzáöntött vizre mérve 1 liter viz, 1 kg cukor), felmelegitem forrásig és csavaros övegekbe töltöm - igy igen finom szörpöt kapok.
De lehet szörp helyett likört is késziteni, akkor a maradékor egy uborkás üvegbe teszem, ráöntök 1 l finom pálinkát, jó minöségü vodkát, vagy rumot, teszek hozzá 30 dkg cukrot, egy rúd vaniliát, és szobahömérsékleten tartom 4 héten át, utána ruhán átszüröm, üvegekbe öntöm és még 1-2 hónapig hideg helyen pihentetem. Utána fogyasztható és rendkivül finom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!