Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Szederből hogy kell lekvárt...

Szederből hogy kell lekvárt fózni?

Figyelt kérdés
nagyon sok szedrünk lesz, ezért gondoltam hogy csnálk belőle lekvrt.
2011. jún. 25. 21:54
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Ugyanúgy, mint málnából.

Nekem jól bevált a következö recept:

A gyümölcsöt összetöröm (krumplinyomó, NEM botmixer vagy turmix), hozzáteszek kilónként 60 dkg cukrot és egy éjjel hütöben tartom. Másnap elkezdem fözni (aki akarja le is passzirozhatja, akkor nem lesz benne mag - de a botmixerrel/turmixszal nem szabad össszetörni, mert a széttört magoktól rossz ize lesz), és addig fözöm, amig elég sürü. Ekkor kiforrázott csavaros tetejü üvegekve töltöm, lezárom és száraz gözben hütöm ki. Nem teszsek bele semmilyen tartósitószert, de eddig még nem romlott meg lekvárom.

2011. jún. 25. 21:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 A kérdező kommentje:
bocsi de az mit jelet hogy száraz gözbe hütöd.
2011. jún. 25. 22:08
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Szárazgőz azt jelenti,hogy a lekvárt forrón rakod az üvegekbe. Az üvegeket pedig körbeveszed vastag takarókkal,és ott hagyod,amíg teljesen kihűlnek. Ez legalább egy nap.
2011. jún. 25. 22:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
Ha tényleg olyan sok termett belőle akkor én inkább pálinkát főznék belőle. Ez nem vicc!! A szeder pálinkának nincs párja. Valamikor nekünk is volt 2 szederfánk Egy fehér meg egy piros, de inkább fekete. Sajnos már kiszáradtak, na azon volt annyi,de annyi h csak na. Majd minden évben megvolt a szükséges mennyiség a következő évig. Öt-tiz liter, ami a felnőtteknek elég volt.
2011. jún. 25. 22:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

22:46-os!

Te az eperfáról beszélsz... A szeder az a málnához hasonló tüskés szárakon terem... Főként erdőben, de úgy tűnik van akinél otthon is.

Eperből valóban pálinkát kell főzetni, az a leg a pálinkák között állítólag. De mást abból a gyümölcsből nem tudok elképzelni. Esetleg megenni magában a fehéret, az még finom is.

2011. jún. 25. 23:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:

Egyébként Első!

A málnát hogyan szokás passzírozni? A paradicsompasszírozó jó hozzá???

Csak mert nekem úgy sem ízlik a málnalekvár, ha nincs széttörve benne a mag. Egyszerűen zavaró benne a mag..

2011. jún. 25. 23:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim válasza:
feketeszederről vagy a fán növő szederről van szó?
2011. jún. 25. 23:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 A kérdező kommentje:
feketeszeder, évek ota van itthon és jó nagy szemű, de ennyit nem fogunk birni megenni:)
2011. jún. 25. 23:08
 9/10 anonim ***** válasza:

Eperfa -népies nevén szederfa- - Szeder Wikipédia

Igen igazad van, tényleg eperfa, csak tudod mifelénk szederfának hívták. Pedig a költő is megmondta h

" feketén bólintgat az eperfa lombja"

Szóval ezért gondoltam a szederfára és az emlékeimből előugró szederpáleszről. Oda a zöld kéz!

2011. jún. 25. 23:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

tegnap 23:03-os: én egy nagyméretü sürü szitát szoktam venni ehhez, és a pihentetett gyümölcsöt fakanállal átnyomogatom rajta, mert a magokat én sem szeretem.


Ami visszamarad, arra öntök kevés vizet, egy napig áztatom, utána átöntöm egy szürön, hogy csak a leve menjen át. Ehhez keverek még valamennyi cukrot ( a hozzáöntött vizre mérve 1 liter viz, 1 kg cukor), felmelegitem forrásig és csavaros övegekbe töltöm - igy igen finom szörpöt kapok.

De lehet szörp helyett likört is késziteni, akkor a maradékor egy uborkás üvegbe teszem, ráöntök 1 l finom pálinkát, jó minöségü vodkát, vagy rumot, teszek hozzá 30 dkg cukrot, egy rúd vaniliát, és szobahömérsékleten tartom 4 héten át, utána ruhán átszüröm, üvegekbe öntöm és még 1-2 hónapig hideg helyen pihentetem. Utána fogyasztható és rendkivül finom.

2011. jún. 26. 08:11
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!